Θα κλείσει η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη;

Θα κλείσει η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη;

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο ζωντανές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, η Κοργιαλένειος του Αργοστολίου, κινδυνεύει να σβήσει. Κινδυνεύει να πάψει να εκπέμπει το φως του γνωστικού της πλούτου στις εκατοντάδες των μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, ερευνητών και άλλων φιλομαθών ενδιαφερομένων. Αυτών που περνούν πολλές φορές το χρόνο, χειμώνα – καλοκαίρι, από Δευτέρα έως και Σάββατο, τη θύρα της οδού Ηλία Ζερβού 12.

Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη 60.000 τόμων το 50% των οποίων εκδόθηκε πριν από το 1900. Στο τμήμα χειρογράφων της περιλαμβάνονται αρχεία βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, αρχεία λογοτεχνών και μεμονωμένα χειρόγραφα. Ακόμα διαθέτει τη συλλογή βυζαντινών εικόνων Σπ. Χαροκόπου. Βεβαίως, υπό τις κρατούσες συνθήκες, ο εμπλουτισμός της γίνεται μόνον από δωρεές, αν και το συνεχώς αυξανόμενο και διευρυνόμενο κοινό της καθιστά επιτακτική την ενίσχυση του δανειστικού της τμήματος, καθώς και την πρόσκτηση συγχρόνων βιβλίων για την επτανησιακή συλλογή και το πληροφοριακό τμήμα.

Η Κοργιαλένειος είναι μια εκσυγχρονισμένη βιβλιοθήκη η οποία, εκτός των άλλων, διαθέτει πρόσβαση στο Ιντερνετ, μέχρι 10 φωτοτυπίες δωρεάν σε κάθε μαθητή, αντίτυπα θεματικών βιβλιογραφικών καταλόγων. Ακόμα, παρέχει πληροφορίες για τον κατάλογό της στους ανά τον κόσμο χρήστες της μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνει ταχυδρομικώς -κατόπιν συμφωνίας- φωτοτυπημένο υλικό, συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς φορείς, παραχωρεί δωρεάν την αίθουσά της για εκδηλώσεις επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, ενώ το ένα πιάνο της αίθουσας συναυλιών της διατίθεται επίσης δωρεάν σε μαθητές ωδείων για μελέτη.

Και όμως, αυτός ο εργώδης και ζωντανός οργανισμός που διευθύνεται από ένα νέο επιστήμονα, τον Ηλία Τουμασάτο, κινδυνεύει να πάψει να λειτουργεί…

Αιτία, η πολύ χαμηλή ετήσια χρηματοδότησή της από το κράτος. Μια χρηματοδότηση η οποία για το 2003 καθορίστηκε σε μόλις 20.000 ευρώ (6.814.000 δραχμές)… όταν μόνον η μισθοδοσία του διευθυντού της (με μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές 960 ευρώ), των δύο βιβλιοθηκονόμων και της καθαριστρίας, μαζί με την εργοδοτική εισφορά στο IKA, φθάνουν ετησίως περίπου τα 74.000 ευρώ (γύρω στα 25 εκατομμύρια δραχμές)… Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 17.000 ευρώ για γενικά έξοδα και συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον σεβασμιώτατο Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα -υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου Κεφαλληνίας- να αποστείλει στον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου επιστολή με την οποία τον παρακαλεί θερμώς «όπως, προς αποφυγήν απευκταίας, έστω και μερικής διακοπής της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, βοηθήσετε ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότησις ταύτης εις το ύψος των 70.000 ευρώ τουλάχιστον, σημειούντες επί πλέον ότι τα αρχειοστάσια (Νομού Κεφαλληνίας) των Γενικών Αρχείων του Κράτους φιλοξενούνται εις τους χώρους της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, άνευ ουδενός ανταλλάγματος αλλά αντιθέτως με επιβάρυνσιν της δαπάνης των δημοτικών και ηλεκτρικών τελών».

Τώρα, οι μαθητές και οι σπουδαστές που καταφεύγουν στα χρηστικά της βιβλία σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, οι από άλλους τόπους ερευνητές που προσέρχονται -κυρίως το καλοκαίρι- για να καταδυθούν στην επτανησιακή συλλογή της και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτιστική και πνευματική διάσταση της Κεφαλονιάς, περιμένουν την απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Ο κ. Ευθυμίου γνωρίζει καλά την Κεφαλονιά και ασφαλώς την αιτία του οικονομικού προβλήματος της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, όπως και το έργο της.Τώρα, όλοι ελπίζουν σ’ αυτόν. Ιδωμεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή