Μαγικές συνταγές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές, που επέρχονται στα πρόσωπα και στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, όσο εντυπωσιακές κι αν φαίνονται, είναι λίαν αμφίβολο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Ή ότι θα πετύχουν να αναστρέψουν το αρνητικό για το κυβερνών κόμμα κλίμα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος, που νοιάζεται πρωτίστως για την ευημερία του, ενδιαφέρεται μόνον για τα αποτελέσματα των πολιτικών εκείνων, που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά του. Και στον τομέα αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση Σημίτη, με τη νέα της μορφή, μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από την απερχόμενη. Οπως καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται σε επίπεδα πάνω του 8% και κατά συνέπειαν το ενδεχόμενο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές του κόμμα του Κώστα Καραμανλή είναι περισσότερες από ποτέ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαραίτητα η νίκη της Ν.Δ. θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη του κόσμου, στο πρόγραμμά της ή στην ηγετική της ομάδα. Αντιθέτως, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει με τη δέουσα επιφυλακτικότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ηγεσία του. Κυρίως διότι δεν πείθεται για την ικανότητά της να πετύχει στην επίλυση εκείνων των προβλημάτων, που τον ταλανίζουν. O κόσμος συνήθως, όπως έχει καταδείξει με την ψήφο του παγίως, διακατέχεται από μια συλλογική σοφία. Και το βέβαιον είναι ότι η Ν.Δ. δεν έχει ακόμα κατορθώσει να μας πείσει με το ουσιαστικό περιεχόμενο των επιχειρημάτων της. Στο πρόγραμμά της για την εκπαίδευση, για παράδειγμα, η Ν.Δ. υποσχέθηκε σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από το 3,8%, που είναι σήμερα, στο 5% του προϋπολογισμού. Αλλά απέτυχε να μας πει από πού θα τα βρει αυτά τα επιπλέον χρήματα και κυρίως περιορίζοντας άραγε ποιες δαπάνες θα αυξήσει το κόστος για την Παιδεία;

Επίσης, η Ν.Δ. με το πρόγραμμά της για τη γεωργία υποσχέθηκε μια σειρά από φοροαπαλλαγές στους αγρότες. Συγχρόνως υπόσχεται φοροαπαλλαγές για όλους τους Ελληνες με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι μόνον. Ομως, το κόμμα αυτό δεν μας λέει πώς θα πετύχει να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες. Αυτό είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια πολιτική. Ποτέ άλλοτε δεν έχει καταγραφεί τρόπος να μειώσει μια κυβέρνηση τους φόρους και ταυτόχρονα να αυξήσει τις δαπάνες. Συνεπώς, επειδή «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν, η Ν.Δ. πρέπει να πείσει για τη δυνατότητά της να αλλάξει με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα τη σημερινή, ήκιστα ικανοποιητική για τους πολίτες, κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή