Καθυστερημένη ρήξη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη προσπάθεια αντιστροφής των αρνητικών διαθέσεων της κοινής γνώμης προς την κυβέρνησή του επιχειρεί ο πρωθυπουργός K. Σημίτης, αρχίζοντας από την απόπειρα ανασυγκρότησης και ριζικής αναμόρφωσης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται όντως περί σοβαρού εγχειρήματος. H ουσιαστική καθαίρεση από τη θέση του γραμματέα του κόμματος του K. Λαλιώτη (υπό το πρόσχημα της μετάθεσής του στην κυβέρνηση, την οποία ο τελευταίος αποποιήθηκε) εμπεριέχει εντονότατους συμβολισμούς. Κανένα άλλο στέλεχος της ιστορικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν σηματοδοτεί τόσο πολύ την τριαντάχρονη πορεία του κόμματος αυτού, οπότε η απομάκρυνσή του μεταδίδει με ιδιαίτερη έμφαση το μήνυμα της πρωθυπουργικής πρόθεσης να τελειώνει οριστικά με το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Σημίτης θα προτείνει στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον κ. M. Χρυσοχοΐδη για νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τότε θα επιταθεί η εντύπωση ριζικών αλλαγών. Ως γνωστόν, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει εκφράσει τις πλέον ριζοσπαστικές απόψεις περί αλλαγής ονόματος και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικής μετάλλαξής του σε ένα σύγχρονο κόμμα, κατά το πρότυπο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται περί σφοδρότατης ρήξης στον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύει δε, παρεμπιπτόντως, την υποκρισία της κυβερνητικής και κομματικής ηγεσίας του, η οποία έφθασε μέχρι του σημείου να κατηγορεί για… «συνωμοσίες» την «Καθημερινή», όταν αυτή περιέγραφε την κρίση που μαστίζει το κυβερνών κόμμα και την οποία περιτράνως ομολόγησε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω της καθαίρεσης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Εμέμφοντο αβάσιμα την «Καθημερινή» για «συνωμοσίες», όταν απεδείχθη πως την ίδια ώρα συνωμοτούσαν οι ίδιοι για το πώς θα εξοντώσει η μία φατρία την άλλη!

Εν πάση περιπτώσει, η σύγκρουση την οποία επιτέλους απετόλμησε ο πρωθυπουργός δικαιολογημένα προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. H αποτελεσματικότητά της φυσικά θα κριθεί εκ των αποτελεσμάτων της στην πράξη. Το βέβαιο είναι πως διενεργείται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις εκλογές, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά εκ νέου τους όρους της εσωκομματικής διαπάλης στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι σίγουρο ότι μέχρι τότε θα έχουν παραχθεί τα προσδοκώμενα από τον κ. Σημίτη αποτελέσματα. Κατεστημένα δεκαετιών σπανίως παραδίδονται αμαχητί ή χωρίς υπονομευτική δράση εκ των υστέρων, μετά την ήττα τους.

Ούτως ή άλλως, όμως, οποιαδήποτε απόπειρα εκσυγχρονισμού των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και αν παραμείνει ημιτελής, αποτελεί κέρδος για το πολιτικό μας σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή