Ηταν ένα πάρκο…

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυτήν τη φράση αρχίζει την επιστολή του ο δικηγόρος κ. I. Σταθόπουλος και όπως θα καταλάβατε εννοεί το Πεδίον του Αρεως, τη δεύτερη μετά τον Εθνικό Κήπο όαση στην έρημο της κεντρικής Αθήνας. Κάτοικος της περιοχής ο κ. Σταθόπουλος υφίσταται και καταγγέλλει τις αφόρητες οχλήσεις που καθημερινά δέχεται αυτός και όλοι οι άλλοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επίσης χρόνια τώρα διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν, αλλά κανενός αρμοδίου δεν ιδρώνει το αφτί… Δεν πρόκειται μόνο για τις οχλήσεις από τις ποικίλες επαγγελματικές χρήσεις του πάρκου, αλλά κυρίως για την αντίληψη που έχουν οι αρμόδιοι για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους μέσα σε μια σύγχρονη πόλη.

Το Πεδίον του Αρεως ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της υπερνομάρχου κ. Φ. Γεννηματά και συνεπώς προς αυτήν απευθύνονται οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Σήμερα, από τα 300 στρέμματα του Πάρκου, τα 150 περίπου διατίθενται παράνομα στην επαγγελματική χρήση. Συγκεκριμένα, λειτουργούν παράνομα, αλλά… με την άδεια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της ΔΕΗ κ.λπ., δύο θέατρα (χειμερινό και θερινό), τρία αναψυκτήρια, ένα νυκτερινό κέντρο, ένας επιθετικός και ιμπεριαλιστικός αθλητικός σύλλογος και δύο τεράστια περίπτερα, επίσης ιμπεριαλιστικά, τα οποία συνεχώς επεκτείνονται καταπατώντας τους γύρω χώρους. Ταυτόχρονα φιλοξενούνται ποικίλες «εκθέσεις» και εμποροπανηγύρεις και κατά καιρούς τσίρκα και λούνα παρκ. Κυκλοφορούν εκατοντάδες αυτοκίνητα και άλλες τόσες εκατοντάδες βρίσκουν σκιερούς χώρους στάθμευσης. Τέλος, περιμετρικώς έχουν εγκατασταθεί οι αφετηρίες του ΚΤΕΛ Αττικής. Φυσικό επακόλουθο των πολλαπλών επαγγελματικών χρήσεων είναι η ρύπανση από τόννους σκουπιδιών και η αφόρητη για τους περιοίκους ηχορύπανση.

Ο «Πανελλήνιος Γ.Σ.» καταπάτησε 5-6 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων, όπου ανήγειρε κτίρια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, τα οποία χαρακτηρίσθηκαν αυθαίρετα και κατεδαφιστέα και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Ούτε τα πρόστιμα εισπράχθηκαν, ούτε τα κατεδαφιστέα κατεδαφίσθηκαν, ούτε πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Την εποχή αυτή, λόγω «ολυμπιακής ανάπλασης» εκτελούνται στην περιοχή διάφορα έργα, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ανάδοχος των έργων ούτε και ενδιαφέρει αυτό. Αποκλειστική υπεύθυνος είναι η υπερνομάρχης και από αυτήν περιμένουμε να μας πει τι σχεδιάζει να κάνει και πού αποβλέπει. Ποιος τελικά είναι ο σκοπός των έργων.

Αν αποβλέπουν τα έργα στην προστασία, την επέκταση και τελικά τη νομιμοποίηση των ποικίλων επαγγελματικών χρήσεων, οι πολίτες δικαιούνται να το γνωρίζουν. Πρέπει να το γνωρίζει π.χ. εκείνος που αποφασίζει να αγοράσει ή να νοικιάσει σπίτι στην περιοχή του Πάρκου για να ξέρει και τι τον περιμένει. H περίφραξη, ας πούμε, του Πάρκου πού αποβλέπει. Να προστατεύσει τον χώρο που έχει παράνομα καταπατηθεί ή να προστατεύσει τους καταπατητές και τις παράνομες επαγγελματικές χρήσεις, τις σημερινές και τις μελλοντικές.

Υ.Γ. Δεν το σημειώσαμε χθες που το θέμα της στήλης ήταν σχετικό, γιατί δεν είμασταν βέβαιοι. Σήμερα οι «υποψίες» αγγίζουν τη βεβαιότητα, ότι οι γνωστοί άνωθεν μικρόνοες κένταυροι και δεινόσαυροι διέκοψαν απότομα την απευθείας μετάδοση της ομιλίας του Κώστα Λαλιώτη. Μικρόνοια μεν, αλλά λίαν επικίνδυνη. Ως γνωστόν η βλακεία είναι δυστυχώς ακαταμάχητη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή