Τουρίστας στην Αθήνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Σεπτέμβριο του 1997, εκτός όλων των άλλων, είχε αναπτερώσει και τις ελπίδες για την αναγέννηση του αθηναϊκού τουρισμού. Φευ! Εξι χρόνια μετά, οι ξενοδόχοι της Αθήνας κάνουν λόγο για ένα αποκαρδιωτικό 2003, με απροσδόκητα χαμηλές πληρότητες. H πτώση αποδόθηκε αρχικά στον πόλεμο του Ιράκ αλλά η σύγκριση με άλλες μεσογειακές πρωτεύουσες (Ρώμη, Μαδρίτη) το ίδιο χρονικό διάστημα αποκαλύπτει την έκταση του προβλήματος. H πτώση στην περίπτωση της Αθήνας έχει σχεδόν καθολική διάσταση, έχει διάρκεια, λαμβάνει, δηλαδή, χαρακτηριστικά «κρίσης» και μάλλον δεν δικαιολογείται από ένα συγκυριακό φαινόμενο (όπως είναι ο πόλεμος), η επίδραση του οποίου δείχνει να εξαντλήθηκε σε δύο ή τρεις μήνες.

Η εύκολη απάντηση στο πρόβλημα που αφορά την οικονομία της πόλης και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την επιβίωση δεκάδων επιχειρήσεων είναι περίπου αυτή: η Αθήνα έχει περιπέσει στο γνωστό τέλμα των τελευταίων δεκαετιών και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να έχει τουρισμό της προκοπής. Το τι καταφέραμε με αυτού του είδους τις προσεγγίσεις είναι γνωστό: τίποτα. H δύσκολη απάντηση απαιτεί μεγαλύτερη επεξεργασία, περισσότερο κόπο και χρόνο.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να φέρουμε τους τουρίστες στην Αθήνα. Να τους πείσουμε ότι αξίζει τον κόπο μία επίσκεψη δύο, τριών ή τεσσάρων ημερών. Να εντάξουμε την πόλη στον χάρτη των «city breaks», των σύντομων, δηλαδή, αποδράσεων σε πόλεις της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας την παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η επεξεργασία, όμως, μιας πραγματικά αναπτυξιακής πολιτικής προϋποθέτει την αλήθεια. Χρειάζεται η Αθήνα να αντικρίσει τον εαυτό της, να κοιτάξει στον καθρέφτη. Να καταγράψει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μα, υπάρχουν πλεονεκτήματα, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Ασφαλώς, υπάρχουν. Αλλωστε, η περίπτωση του αθηναϊκού τουρισμού δεν είναι παρά η ιστορία μιας πόλης που αδυνατεί να αξιοποιήσει τα ατού της. Αντιθέτως, κάνει τα πάντα για να υπερτονίσει τις αδυναμίες.

Τα πλεονεκτήματα, λοιπόν: ήπιος χειμώνας, αρχαιολογικά μνημεία, η παραλία (επονομαζόμενη, εναλλακτικά, και αθηναϊκή «Ριβιέρα»), πλούσια νυχτερινή ζωή, εύκολη πρόσβαση σε δεκάδες νησιά. Κι ας δούμε, τώρα, πώς τα αξιοποιούμε. O ήπιος χειμώνας, για παράδειγμα, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την οργάνωση μιας ελκυστικής, υπαίθριας κοινωνικής ζωής σε ωραία, φαρδιά πεζοδρόμια όπου εγώ, εσείς, οι τουρίστες θα μπορούσαμε να πιούμε ήσυχοι τον καφέ μας, να διαβάσουμε την εφημερίδα ή το βιβλίο μας, να απολαύσουμε, τέλος πάντων, το ήλιο χειμώνα – καλοκαίρι. H πραγματικότητα δεν είναι έτσι ακριβώς: τα φαρδιά πεζοδρόμια είναι ακριβοθώρητα στην Αθήνα, κι όταν υπάρχουν, είναι συνήθως κατειλημμένα από μηχανάκια και αυτοκίνητα. Τις προάλλες, ένας Νεοϋορκέζος, φορέας αιρετικών αντιλήψεων (πιστεύει ότι «οι πόλεις είναι για να τις περπατάς»…), προσπαθούσε να μου περιγράψει τον Γολγοθά του από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, στη λεωφόρο Συγγρού, έως το κέντρο… Γιατί λοιπόν ο τουρίστας να έρθει στην Αθήνα όταν υπάρχει η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Μαδρίτη, η Λισσαβώνα; Για να απολαύσει το φρέντο του πληρώνοντας 4 ευρώ και με την εξάτμιση στο στόμα; Συνεχίζουμε. Οι πλαζ της παραλιακής, όσο κι αν τις υποτιμάμε επειδή διαθέτουμε την εμπειρία των Κυκλάδων ή του Ιονίου, παραμένουν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Αθήνα. Δεν γνωρίζω πολλές πρωτεύουσες στην Ευρώπη να διαθέτουν κάτι ανάλογο. Για την ακρίβεια, δεν γνωρίζω καμία. Κι εδώ η αθηναϊκή αξιοποίηση κάνει θαύματα. Αν είστε ξένος και βρεθεί κάποιος χριστιανός να σας το σφυρίξει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ Αττικής, δηλαδή τα γνωστά σαραβαλιασμένα πορτοκαλιά οχήματα με τις 8 εκατομμύρια στάσεις μέχρι το Σούνιο και τη Βανδή στη διαπασών. Στη σπάνια, δε, περίπτωση που δεν μιλάτε την Ελληνική, μην ανησυχείτε: όλο και κάποιος απόφοιτος του «Στρατηγάκη» θα σας βοηθήσει να κατεβείτε στη σωστή στάση.

Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω: γιατί δεν έρχονται οι τουρίστες στην Αθήνα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή