Δώδεκα στη «νέα» κυβέρνηση – ορκωμοσία πριν από τον τελευταίο σταθμό

Δώδεκα στη «νέα» κυβέρνηση – ορκωμοσία πριν από τον τελευταίο σταθμό

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα», όπως τραγουδούσε με πάθος η Αννα Βίσση. Τα τηλεφωνήματα έγιναν σε δώδεκα, που περίμεναν με την ίδια αγωνία στην άλλη άκρη του σύρματος αυτήν την είσοδό τους στην κυβέρνηση, από την πόρτα του υπουργού ή από το «παράθυρο» του υφυπουργού. Και ήταν ο πρωθυπουργός, ο κ. Κώστας Σημίτης, που έκανε τα τηλεφωνήματα αυτά. Το βασικό μέρος του ανασχηματισμού της «μη νέας» κυβέρνησης, γιατί οι υπόλοιποι γνωστοί κράτησαν τις καρέκλες τους. H ώρα ήταν έντεκα, όταν, χθες, ο πρωθυπουργός στη μέση με τους δώδεκα βουλευτές, όλοι με σκούρα επίσημα κοστούμια, μπήκαν στην μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου για την ορκωμοσία. Κανείς άλλος δεν ήταν μαζί τους, το νούμερο 13 φαίνεται δεν τρομάζει τον κ. Σημίτη, εφόσον αυτή η κυβέρνηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι και η τελευταία πριν από τις εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, τον Απρίλιο υποχρεωτικά ή πριν, εφόσον οι καταστάσεις το επιβάλλουν.

Και ενώ οι βουλευτές έπαιρναν θέση απέναντι στους ιερείς, με το Ευαγγέλιο και τα κεριά αναμμένα στο τραπεζάκι, μπήκε μέσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κων. Στεφανόπουλος, με τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, πρέσβη κ. Κωστή Αιλιανό στο πλευρό του και τους λοιπούς επιτελείς της προεδρίας κ. Κων. Ράλλη του διπλωματικού γραφείου, Ρούσσο T. Κούνδουρο νομικού γραφείου, Τσολακόπουλος δημοσίων σχέσεων, Παπαναγιώτου γραφείου Τύπου.

Πολύ λιγότεροι από άλλες φορές οι φωτοειδησεογράφοι -είναι και οι άδειες λόγω διακοπών!- με το συνεργείο της EPT και τον κ. Δριμαρόπουλο να καταγράφει τα της ορκωμοσίας Live και με τους δημοσιογράφους από τα ιδιωτικά κανάλια, παρόντες και αμήχανους, από ποιους και τι είδους δηλώσεις να ζητήσουν… Τα «νέα» πρόσωπα είναι ο κ. Νίκος Μπίστης, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης υπό τον κ. K. Σκανδαλίδη και ο κ. Βασίλης Κοντογιαννόπουλος από πολιτική οικογένεια της Ηλείας, υφυπουργός Παιδείας επί Γεωργίου Ράλλη και υπουργός Παιδείας, που μετά την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1991 και την προσχώρησή του στο ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται, πλέον, στη B΄ Αθηνών. Γι’ αυτό και όταν ήρθε η σειρά του να υπογράψει στο βιβλίο της νέας κυβέρνησης, άκουσε τους στίχους του Καβάφη «Σα βγης στον πηγαιμό για την Ιθάκη»… Ναι, ήταν μακρύς ο δρόμος, όσο για το τι του ‘δωσε το ταξίδι – υφυπουργείο στο Υγείας, υπό τον καθηγητή κ. Κώστα Στεφανή. Πάντως, αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν μαζί με τον Βασίλη, που μπήκε στην πολιτική με τη μεταπολίτευση, από το Παρίσι, χαμογελαστές κουβέντες. Συμπαθής και η περίπτωση του εκλεγόμενου στη Θεσσαλονίκη κ. Χάρη Καστανίδη, που προϋπήρξε υφυπουργός Εσωτερικών στο διάστημα 1985 – 1986 – και υφυπουργός Παιδείας τον Σεπτέμβρη του 1988, αλλά και υπουργός Μεταφορών. Τώρα, έγινε υπουργός Μακεδονίας – Θράκης ως «αντίπαλον δέος» του Θεσσαλονικάρχη κ. Βενιζέλου, ΥΠΠΟ.

Παλαιοί γνώριμοι: ο κ. Αλέκος Ακριβάκης που «με τα φτερά της Ολυμπιακής» είχε πετάξει στην κορυφή της σκάλας, ως γενικός διευθυντής της O.A. «έλυνε κι έδενε», εκείνη την εποχή, που μετά το Χέρφιλντ, κατέβηκαν από τη σκάλα του αεροσκάφους ο πρόεδρος Ανδρέας Παπανδρέου και η κ. Δήμητρα (τότε) Λιάνη, στην οποία έκανε το περίφημο νεύμα «Κατέβα, εγώ είμαι εδώ για σένα», ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ! Και ο κ. Κίμων Κουλούρης από την Κέρκυρα, που ήταν κι αυτός δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμα κι όταν πήγαινε να ψηφίσει στην οδό Αχαΐας, στο εκεί Γυμνάσιο, από κοντά και ο Κίμων. Γενικός γραμματέας Αθλητισμού για το διάστημα 1981 – 1985 και υφυπουργός Εσωτερικών 1988 – 1989, ο κ. Κουλούρης έμεινε στο τρένο και περίμενε για να ανέβει και πάλι στην κυβέρνηση του εκσυγχρονισμού, στον τελευταίο σταθμό, λίγο πριν από το τέρμα.

Οι λοιποί υφυπουργοποιηθέντες είναι γνωστοί βουλευτές με πείρα στο αντικείμενό τους, Νίκος Φαρμάκης στο Οικονομίας, από το υπουργείο Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης από το Υγείας στο Αμύνης, Γιώργος Θωμάς στο Παιδείας, στη θέση που εκκενώθηκε από την κ. Ελένη Κούρκουλα.

Φλωρίδης: «Μεγάλη η τιμή και η ευθύνη»…

Θετικά τα σχόλια για την υπουργοποίηση του κ. Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος μετά τη ορκωμοσία δήλωσε στην «K» ότι «η ανάληψη του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως αποτελεί μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα, γιατί διαδέχομαι έναν πολύ άξιο άνθρωπο», αναφερόμενος στον εξ Ημαθίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που παραιτήθηκε, επειδή εξελέγη γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ενώ υπέγραφε, δημοσιογραφική φωνή θύμισε ότι του ‘χε πει «θα πάτε ψηλά», πράγμα που το παραδέχθηκε και ευχαρίστησε, ενώ ο κ. Σημίτης παρακολουθούσε τη στιχομυθία.

Μια ματιά στη νέα κυβέρνηση, όπως αυτή διαμορφώθηκε, μετά τη χθεσινή ορκωμοσία, δείχνει πως κανένα από τα γνωστά στελέχη -Τσοχατζόπουλος, Παπανδρέου Γιώργος και Βάσω, Γιάννος Παπαντωνίου- δεν ενοχλήθηκε με αλλαγή των υφυπουργών τους, ότι Πρωτόπαπας και Χυτήρης παραμένουν στη νευραλγική θέση τους, άρα εκρίθησαν επιτυχημένοι από τον κ. Σημίτη, ίσως γι’ αυτό ο κ. Τσουκάτος κάνει το γύρο των καναλιών στις ενημερωτικές πρωινές εκπομπές. Οπως, χθες, λ.χ. στην «Πρώτη Ματιά» στη ΝΕΤ.

Με μια γρήγορη χειραψία του πρωθυπουργού και την αναμνηστική φωτογραφία -όπου έγινε ακόμη πιο αισθητή η έλειψη γυναικών- έληξε η τελετή της ορκωμοσίας, χωρίς κεράσματα ή συζητήσεις μπροστά στις κάμερες. Και χωρίς λιβάνι, στην ορκωμοσία, χοροστατούντος του Επισκόπου Δαυλείας κ. Δαμασκηνού με τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιεπισκοπής κ. Θωμά Συναδινό. Λόγω καύσωνος άραγε; Ή ποιος να λιβανίσει ποιον;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή