Στην «τελική ευθεία» με αισιοδοξία η πρόσκληση σε Τύπο και MME

Στην «τελική ευθεία» με αισιοδοξία η πρόσκληση σε Τύπο και MME

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– «Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, για μένα το μόνο πρόβλημα που δεν μπορώ ακόμα να λύσω, καθημερινά, είναι το πρόβλημα του χρόνου…». Είναι η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος του οργανισμού Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, που μιλάει σε δημοσιογραφικό κύκλο «Καθημερινής», το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου, ανοίγοντας, ύστερα από πολύ καιρό, τα χαρτιά της, μέσα στο κλίμα αίγλης και αισιοδοξίας που την ακολουθεί.

– «Για να το εξηγήσω καλύτερα: δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένη με τη διαχείριση του χρόνου. Οσο και αν προσπαθούν όλοι γύρω μου να μου πούνε πόσα πολλά έχουν γίνει, εγώ λέω, δεν είναι πόσα πολλά κάνω το θέμα, αλλά πόσα θέλω ακόμη να κάνω, και δεν προλαβαίνω. Οχι μόνο εγώ, αλλά συνολικά…».

Αυτή η εκμυστήρευση σε δημοσιογραφικά αφτιά εξασκημένα, είναι πέρα από μια διαπίστωση, που την τιμάει -διότι δείχνει δυνατό αίσθημα ευθύνης- και μια επιθυμία να μοιραστεί αυτό το συναίσθημα με άλλους. Πραγματικά, όλοι, ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας την Κηφισίας κοιτάμε το φωτεινό ρολόι που δείχνει πόσες μέρες απομένουν έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 403, εκείνο το βράδυ, 401 σήμερα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές. Τρέχει ο χρόνος και είναι απόλυτα φυσικό, όπως όλοι οι πρωταγωνιστές πριν από τη μεγάλη «πρεμιέρα», να έχει αυτό το συναίσθημα η κυρία πρόεδρος, όπως όλοι οι συνεργάτες της την αποκαλούν. Κανείς δεν μιλάει βέβαια για «τρακ». Αγνωστη λέξη για τη Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, που τη γνωρίσαμε εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο, επί δημαρχίας Εβερτ, και βουλευτή Αθηνών επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και που μας ξάφνιασε η παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα, για να παντρευτεί τον κ. Θεόδωρο Παν. Αγγελόπουλο. Μετά τα δύο αγόρια, τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη, που είναι παλληκαράκια, και την Καρολίνα, από τον πρώτο της γάμο, νεαρή δεσποινίδα με καλές σπουδές, η Γιάννα άκουσε το κάλεσμα και ανέλαβε τον Φάκελο διοργάνωσης της υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που έφεραν το ευτυχές αποτέλεσμα… να μετράμε τώρα τις ημέρες ώς τη στιγμή που θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο, και το όραμα, ως εθνική πραγματικότητα, θα κριθεί, θα αρέσει, θα αγαπηθεί. «Για να γυρίσει η… Φλόγα θέλει δουλειά πολλή», εάν παραλλάξουμε τον Ελύτη.

Στο αποκορύφωμα των προετοιμασιών για την τελική, λοιπόν, ευθεία με 90.000 Εθελοντές να έχουν ολοκληρώσει τις συνεντεύξεις και να εκπαιδεύονται στις θέσεις τους, με όλους τους ειδικούς και τεχνοκράτες στους τομείς συγκοινωνίας, ασφάλειας των Αγώνων, στέγασης επισκεπτών και αθλητών και δημοσιογράφων, με τα ολυμπιακά έργα να μετρούν προθεσμίες, η Αθήνα 2004 και η κυρία πρόεδρος αναγνωρίζουν τη σημασία του χρόνου στο υπόλοιπο διάστημα, αλλά ο Κεντέρης είναι με το μέρος μας! Εξ ού και η αισιοδοξία ότι «οπωσδήποτε θα προλάβουμε» η δήλωση της Γιάννας. «Και θα δώσουμε Αγώνες που δεν θα τους ξεχάσει κανείς».

Ολα καλά και από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο αποκαλούμενος και «ακριβοθώρητος», επειδή όταν έχει αναλάβει δουλειά μόνον αυτή κοιτάζει, και δεν δίνει συνεντεύξεις ούτε αποκαλύπτει τι θα δούμε κάτω από τον θόλο του Καλατράβα «όταν σημάνει η ώρα», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο ζωγράφος, χορευτής και χορογράφος, ο «μάγος» του ποιοτικού θεάματος και της λιτής συγκίνησης, ήταν κι αυτός στο Πάρκο Ελευθερίας, μαζί με τον βοηθό του, τον 27χρονο Γιώργο Μάτσκαρη, χορευτή και χορογράφο από Νέα Υόρκη. Στα νεανικά τους πρόσωπα με τα ελληνικά χαρακτηριστικά λάμπει το βλέμμα της αισιοδοξίας. Εχουν γίνει πρόβες πολλές, με συνεργάτες, και σε λίγο έρχεται η ώρα που θα κληθούν, «για ακρόαση», αρκετές χιλιάδες νέων, από 16 ετών κι επάνω, με γυμνασμένα σώματα, χωρίς προϋπηρεσία στον χορό. Οταν δοθεί το σύνθημα, αρχές φθινοπώρου, θα αναζητηθούν τα νέα παιδιά που θα λάβουν μέρος στις εορτές έναρξης και λήξης, που θα χορέψουν «με εξαίσιες μουσικές» – (να ‘χει και πολύ Χατζιδάκι, ζητάμε). O Δημήτρης Παπαϊωάννου, χαρισματικός νέος καλλιτέχνης, δηλώνει «ευχαριστημένος, όλα θα πάνε καλά!». Απομένει να φτιαχτεί το Καλλιμάρμαρο, για τις πρόβες συνόλου. «Ας τρέχει ο χρόνος, θα τον προλάβουμε», λέμε εμείς, που θυμόμαστε τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, στο χορευτικό σόλο «ο άνθρωπος με τη βαλίτσα», την εποχή της Ομάδας Εδάφους, όταν όλες οι προσδοκίες απογειώνονταν…

Προεδρική η πρόσκληση – έστω και μέσω των συνεργατών της, των διευθυντών Γραφείου Τύπου Σεραφείμ Κοτρώτσου και Γιάννη Προβή και όλα τα γνωστά ονόματα της δημοσιογραφίας παρόντα. Απουσίασαν μερικοί «εκπομπάρχες» μόνο της τηλεόρασης.

Επαφή με ΜΜΕ

Δροσερή η νύχτα, γνώριμος ο χώρος στο Πάρκο Ελευθερίας που γέμισε από εκδότες, διευθυντές και διευθυντικά στελέχη εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών καναλιών. «H Γιάννα έχει το ταλέντο να μαζεύει κόσμο, και λόγω της θέσης της ως προέδρου και ως οικοδέσποινας και ως ελκυστικής παρουσίας και προσωπικότητος». Αυτό επαληθεύθηκε ακόμη μία φορά το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου, όταν κατά τις δεκάμισι εμφανίστηκε στο μπράτσο του συζύγου της Θεόδωρου Αγγελόπουλου δίνοντας σύνθημα στα φλας να αστράψουν και στο μάτι της κάμερας να κοκκινήσει. Φοράει μαυρόασπρο σύνολο -το μακρύ πανταλόνι σκεπάζει το μπανταρισμένο πόδι με πέντε ράμματα, λόγω ατυχήματος στο θαλάσσιο σκι, στις Σπέτσες, πριν από λίγες ημέρες.

– Σας ματιάσανε, οι θρυλικές γάμπες…

– «Οχι, δεν ματιάζομαι εγώ. Απροσεξία μου ήταν», λέει και πράγματι παρά τον τραυματισμό της πήγε και στην Πράγα, ήρθε και στη δημοσιογραφική σύναξη, και όπως όλοι παραδέχθηκαν – άστραφτε από ομορφιά και δυναμισμό. Αφού μοιράστηκε για το δείπνο ένα τραπέζι με διευθυντές και αρθρογράφους -μόνη γυναικεία παρουσία- γύρισε, στη συνέχεια, όλα τα τραπέζια, με δημοσιογράφους-συνεργάτες της ήδη στο επικοινωνιακό τμήμα της Επιτροπής Αθήνα 2004 και άλλους, που, επίσης, ελπίζουν για κάποια θέση στο Ολυμπιακό στερέωμα. Λίγοι εκείνοι που, σαν τον Καζαντζάκη «δεν περιμένουν τίποτα, δεν ελπίζουν, είναι ελεύθεροι»… Ελεύθεροι να προσδοκούν να δουν τη Φλόγα να επιστρέφει στην πηγή της, ελεύθεροι να συγκινηθούν, έτοιμοι να χειροκροτήσουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την εθνική υπόθεση των άρτιων Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι στα χέρια εκείνων που πίστεψαν και που δούλεψαν. Και είναι στον ρόλο του Τύπου και των MME να τους το αναγνωρίσει, από τώρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή