«Ανακριβής» πόλεμος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάλιστα. O ίδιος ο Λευκός Οίκος αποδέχεται πλέον ότι ο Τζορτζ Μπους στηρίχθηκε σε «ανακριβείς πληροφορίες» όταν τον Ιανουάριο, στην ετήσια ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος, διαβεβαίωνε τους υπηκόους τους (και δι’ αυτών την πλανητική κοινότητα) πως ο Σαντάμ Χουσεΐν αγόρασε ουράνιο από τη Νιγηρία για να προωθήσει το πρόγραμμά του κατασκευής πυρηνικών όπλων. «H αναφορά στην προσπάθεια του Ιράκ να αποκτήσει ουράνιο από την Αφρική ήταν εσφαλμένη και δεν έπρεπε να περιληφθεί στην ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους», δήλωσε -χωρίς πολλές πολλές συνειδησιακές ενοχλήσεις βεβαίως- ο κ. Αρι Φλέισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Από την πλευρά της, η βρετανική Βουλή απέφυγε να αθωώσει πλήρως τον Τόνι Μπλερ και, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της, κάλεσε τον Βρετανό «στρατάρχη» να απαντήσει συγκεκριμένα και επί του συγκεκριμένου. Τι άλλο θα μπορούσε να πράξει, έστω για να σωθούν τα προσχήματα, όταν πληθαίνουν οι τεκμηριωμένες καταγγελίες και οι εκ των υστέρων «εξομολογήσεις» για παραποίηση των σχετικών φακέλων, ώστε να διευκολυνθεί η χειραγώγηση των πολιτών;

Τώρα πια δεν έχουμε να κάνουμε με τις «συνήθεις υποψίες» των «συνήθων αρρωστημένων αντιαμερικανών», αλλά με επίσημη αποδοχή, και στις δύο χώρες που ηγήθηκαν της «απελευθερωτικής εκστρατείας», της χάλκευσης στοιχείων από αρμοδίως σκοτεινές υπηρεσίες. Οσα ισχυρίζονταν εγκαίρως οι επιθεωρητές του OHE, όσα ανακοίνωνε μετά λόγου γνώσεως η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όσα έγραφαν οι Αμερικανοί και Βρετανοί δημοσιογράφοι που αρνούνταν να γίνουν αντηχεία της προπαγάνδας, επαληθεύονται μέχρι κεραίας. Αν και ισχυρότερη επαλήθευση από το γεγονός ότι, μήνες μετά τον πόλεμο, δεν έχει βρεθεί ούτε δείγμα βιολογικών, χημικών και πυρηνικών όπλων, δεν μπορεί να υπάρξει.

Λοιπόν, πώς να νιώσουν τώρα όσοι διαδήλωναν εναντίον ενός πολέμου που τον είχαν χαρακτηρίσει «προληπτικό» εκείνοι που τον κήρυξαν περιφρονώντας την οικουμενική κοινή γνώμη και τους οργανισμούς που την εκφράζουν; Να χαρούν και να αισθανθούν δικαιωμένοι που οι καταγγελίες τους επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο; Ή να κλάψουν από την οργή τους που, παρά τον αγώνα τους, δεν κατόρθωσαν να ανατρέψουν τα σχέδια των ψευδολογούντων «εξαγωγέων δημοκρατίας»; Οχι. Κανείς δεν μπορεί να χαρεί. Επειδή η αποδοχή της παραπλάνησης γίνεται με τον τρόπο της αναισχυντίας. Επειδή οι ένοχοι, ακλόνητοι στον αμοραλισμό τους, συνεχίζουν να δηλώνουν σωτήρες της ανθρωπότητας, όπως συνεχίζουν και να φενακίζουν τους πολίτες των χωρών τους. Κι επειδή ο μαζικός θάνατος που προκλήθηκε από «εσφαλμένες πληροφορίες» δεν είναι, δεν μπορεί να είναι «εσφαλμένος θάνατος», ένα λαθάκι δηλαδή που εύκολα γιατρεύεται με λίγο διορθωτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή