Οι Θάλασσες του Κώστα Πανιάρα στα Ερμουπόλεια 2003

Οι Θάλασσες του Κώστα Πανιάρα στα Ερμουπόλεια 2003

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ερμούπολη Σύρου, στην Πινακοθήκη των Κυκλάδων άπλωσε τις θάλασσές του, τα ηλιοβασιλέματα στον Κορινθιακό, το παιχνίδι των κυμάτων με το φως ο Κώστας Πανιάρας «σ’ αναμέτρηση με τους θεϊκούς θόλους των Οθωνικών Αποθηκών, στην πιο συγκλονιστική στιγμή τής μέχρι τώρα καριέρας μου», όπως μας γράφει, συνεπαρμένος από τον χώρο και τη θέρμη της βραδιάς των εγκαινίων το Σάββατο 5 Ιουλίου. H έκθεση Πανιάρα, με έργα κυρίως δίπτυχα και τρίπτυχα μεγάλων διαστάσεων ταίριαξε ιδανικά με το περιβάλλον στους μουσειακούς χώρους της Πινακοθήκης. Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο των «Αποθηκών Διαμετακομίσεως» έργο του 1834, του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερλάχερ – ένα από τα πρώτα μεγάλα οθωνικά έργα του νέου τότε κράτους στην Ερμούπολη της Σύρου, που ήταν το κέντρο του διακομιστικού εμπορίου. O Κώστας Πανιάρας ανέπτυξε την έκθεσή του στις τρεις μεγάλες και συνεχόμενες αίθουσες, σε τρεις χρωματικές ενότητες, από τα σκούρα – νυχτερινά, στα έντονα μονόχρωμα βασικά ώς τα τελευταία πολύχρωμα μεγαλύτερα δίπτυχα και τρίπτυχα. «Πιστεύω ότι τα έργα μου θα αποκαλύψουν στο φιλότεχνο κοινό το «εύρος» της δουλειάς μου, χάρις στο εύρος, αυτό καθεαυτό, των εκθεσιακών χώρων», όπως τονίζει. H έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του Ιουλίου. Τη συνοδεύει ένας Κατάλογος – συλλεκτικό κομμάτι, με τα έργα του, με χαιρετισμό του Γιάννη Δεκαβάλα, δημάρχου Ερμούπολης.

του Κώστα Ιωαννίδη, προέδρου Δημοτικής Πινακοθήκης Δελφών και εικαστικού συμβούλου δήμου Ερμούπολης και τεχνοκριτικό σημείωμα της Ελένης Κυπραίου για το έργο του Πανιάρα, «υπεύθυνα και απόλυτα ζωγραφισμένο, να μην αφήνει κανένα περιθώριο στο «τυχαίο»». Ετσι, επιβάλλεται και αρέσει στον κόσμο», γράφει η Ελένη Κυπραίου, καταλήγοντας: «Μπορεί να έχει ομορφιές ο Κορινθιακός, δεν έχει όμως αξιωθεί από μόνος του να μας δώσει αυτό το συμπαντικό «κολάζ» του Πανιάρα». Με την προτροπή του φίλου ζωγράφου Κώστα Πανιάρα προς τη στήλη και τους αναγνώστες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή