Ενδοσκοπος

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή πίεση στο Αιγαίο

Δεν αναφέρθηκε σε κάτι το νέο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, όταν, προ ημερών, δήλωσε πως επειδή η Αγκυρα θέλει να υπογραμμίσει τη θέση της κατά την οποία μόνο 6 ν.μ. έχει εύρος ο ελληνικός εναέριος χώρος, είναι «απαραίτητο» να πετούν τα τουρκικά αεροσκάφη μετά 6 και 10 μιλίων, δηλαδή σε ζώνη «διεθνούς» εναερίου χώρου, στο Αιγαίο.

Αν εξαιρέσει ίσως κανείς τη λέξη «απαραίτητο», που χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός, τα όσα δήλωσε δεν αποτελούν παρά επανάληψη και μιας πάγιας τουρκικής θέσης και της πρακτικής που θέλει ψυχρά και ξεκάθαρα να συνοδεύει με ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ μέσα μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ θέση.

Ομως, δεδομένης και της πολιτικής κουλτούρας του τουρκικού κατεστημένου, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επισήμως, χωρίς «προφυλάξεις», εκδηλώνεται αυτή η (διεθνώς απαράδεκτη – υποτίθεται) συμπεριφορά. H Αγκυρα εκτιμά -και όχι χωρίς λόγους- πως με μια σταθερή κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης, είναι δυνατόν να καμφθεί η πολιτική αντίσταση της Ελλάδας, τόσο ώστε τελικώς να υποστεί ήττα η Αθήνα, ησύχως.

Επιχειρήματα για ανοχή

Είναι η συμπεριφορά της Αθήνας που έχει πείσει την Αγκυρα, ιδιαιτέρως μετά την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια, πως η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει την ισχυρή πολιτική βούληση για ΑΠΟΤΡΟΠΗ και προτιμά τις «τακτικές υποχωρήσεις». Είναι και απέναντι στην Τουρκία και στη διεθνή σκηνή τραυματισμένη η αποτρεπτική αξιοπιστία της ελληνικής ηγεσίας.

Εφ’ όσον, λοιπόν, η τουρκική ηγεσία εκτιμά βασίμως ότι η ελληνική πλευρά θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αποφύγει την ανάληψη κάθε ρίσκου, με την εκδήλωση βούλησης για κλιμακούμενη αποτροπή, γιατί να μην «οργιάζει» η τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο; Γιατί να μην «απαγορεύει» στην Ελλάδα κάθε σκέψη για επέκταση των χωρικών υδάτων της (ΕΩΣ τα 12 μίλια) και γιατί να μην γράφουν οι «πασάδες» στα παλιά παπούτσια τους το ότι ακόμη και σε επίσημους τουρκικούς χάρτες τα Ιμια βρίσκονται καθαρά ΕΝΤΟΣ ελληνικών χωρικών υδάτων;

Η δηλωμένη ελληνική στρατηγική κατευνασμού και ειδικότερα η πεποίθηση του πρωθυπουργού K. Σημίτη, ότι μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης και «νέου» NATO μπορεί η Αθήνα να προβάλει επιχειρήματα λογικά προς την κοινή γνώμη για απόλυτη ANOXH της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, έχουν παγιώσει μια κατάσταση ευνοϊκή για την Τουρκία στην περίπτωση έναρξης πολιτικού διαλόγου με την Ελλάδα.

Ειδικώς…

Προβάλλοντας και εμπλουτίζοντας σταθερά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο από το 1973, και πάντοτε με την άσκηση στρατιωτικής πίεσης, παραλλήλως προς τις πολιτικές πιέσεις το τουρκικό καθεστώς στοχεύει στην αποδυνάμωση του ελληνικού αιγαιακού χώρου, σε θάλασσα και αέρα και στην εξάρθρωση του ελληνικού αμυντικού πλέγματος σε αυτόν τον χώρο.

Για την τουρκική πλευρά μόνη «λύση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στο Αιγαίο είναι η καθιέρωση ενός «ειδικού νομικού καθεστώτος», με εξαιρέσεις, δηλαδή, από κανόνες διεθνούς δικαίου θαλάσσης, λόγω «ειδικής γεωγραφικής περίπτωσης» των νησιών. (Γι’ αυτό και η Αγκυρα δεν δυσκολεύεται να δηλώνει ότι «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας».)

Την περιμένουμε

Απέναντι σ’ αυτή την τουρκική πολιτική, που πάλι τελευταίως αναπτύσσεται με ένταση, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει την απόλυτη αποχή από κάθε σκέψη για αποτροπή και την επίδειξη μεγάλης υπομονής.

Ο κ. K. Σημίτης είναι βεβαίως συνεπής στη «γραμμή» που τηρεί από το 1996 και την οποίαν (εμπλουτισμένη με το «Ελσίνκι») διατύπωσε και προεκλογικώς τον Μάρτιο 2000:

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, της Κύρας Αδάμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο (29/3/2000) σχετικώς με το τι πρόκειται να κάνει η ελληνική πλευρά «έως ότου ολοκληρωθεί η μακρά διαδικασία «εκσυγχρονισμού» της Τουρκίας», ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μια διμερής διαφορά υπάρχει για μας: είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ολα τα άλλα είναι θέματα τα οποία έθετε στο παρελθόν η Τουρκία, δεν ξέρω αν τα θέτει. Εμείς, όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι η διαδικασία. Δεν έχουμε να κάνουμε καμία κίνηση αυτή τη στιγμή»…

«Οσο καιρό η Αγκυρα δεν προσαρμόζεται στο διεθνές δίκαιο;» ρώτησε η δημοσιογράφος. Και ο κ. Σημίτης απάντησε: «Υπάρχει όμως, στη συμφωνία του Ελσίνκι ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό υποχρεώνει την Τουρκία κάποτε να εξετάσει αυτά τα θέματα»…

Δημοσιογράφος: «Θαυμάσια»…

Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, τι είδους εξελίξεις μπορεί να σημειωθούν μετά το τέλος του καλοκαιριού στις ελληνο-τουρκικές υποθέσεις. Θα συμβούν πράγματα που θα επιβεβαιώνουν ότι μας περιμένει «έτος εθνικών θεμάτων», όπως το είπε ο πρωθυπουργός προ ημερών σε κομματική ομιλία του; ΄H θα προτιμήσει ο κ. Σημίτης, εν όψει κάποιων εξελίξεων που τον αφορούν ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ να «ροκανίσει», όσο μπορεί, τον χρόνο των επόμενων μηνών;

Τα μικρά

– Με αγωνιώδες ενδιαφέρον η κοινή γνώμη παρακολουθεί τη διαδρομή των προβληματισμών του κ. πρωθυπουργού σχετικώς με τη σύσταση που θα έπρεπε να έχει στο εξής ο «πρωινός καφές».

– Θα κερδίσουν τελικώς τη μάχη στο κανάλι MEGA οι φίλοι και θαυμαστές της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης; Φυσιολογική η ταραχή που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών για την εξέλιξη αυτού του εθνικού θέματος.

– Οι «ρυθμίσεις» για τα 400.000 αυθαίρετα κτίσματα που υπάρχουν στην ισχυρή Ελλάδα δεν πρέπει να συσχετίζονται με εκλογικές ανάγκες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε κυβερνητικός παράγων στη διάρκεια φεστιβάλ πολιτικού μαύρου χιούμορ στο κυβερνών κόμμα.

– Επιστολή αναγνώστη μας: «Πώς να εμπιστευτείς πολιτικούς της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι λέγουν «η άνοδο», ο «Οκτώμβριος», ο «Σεμπτέβριος», «της διεθνής κοινότητας», «η πχιότητα», «η δεκσά»»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή