H Πλατεία Συντάγματος, χθες, 14 Ιουλίου 2003

H Πλατεία Συντάγματος, χθες, 14 Ιουλίου 2003

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο λέγεται ότι θα αρχίσει η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος, αν και μετά το φιάσκο της Ομόνοιας, ας είμαστε απλώς επιφυλακτικοί… Προς το παρόν, ας το πάρουμε απόφαση ότι το λιοπύρι του Ιουλίου και του Αυγούστου θα εξακολουθεί να ψήνει την καρδιά της Αθήνας που κάθε μέρα είναι και μία… έκπληξη! Χθες, παραδείγματος χάριν, το Σύνταγμα συμπύκνωνε εντυπωσιακά την ελληνική πραγματικότητα. Γύρω στη 1 το μεσημέρι, η πλατεία έσφυζε από κόσμο, τουρίστες, περαστικούς και καταναλωτές. Ηταν μία ιδιαίτερα ζεστή ημέρα η χθεσινή και όσοι περπατούσαμε ήμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που δεν ήμαστε στη θέση των οδηγών που προερχόμενοι ανυποψίαστοι από την οδό Σταδίου έπεφταν στην κορδέλα της Τροχαίας, οπότε έκαναν υποχρεωτικά στροφή δεξιά στην Καραγεώργη της Σερβίας (ουδέν σχόλιον…). Μία ομάδα διαμαρτυρομένων, περίπου 30 άτομα εκείνη την ώρα, είχαν συγκεντρωθεί στο πεζοδρόμιο (και όχι στο οδόστρωμα) της πλατείας μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών. Στα διπλωμένα εκείνη την ώρα πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει ότι οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Αυτά συνέβαιναν το μεσημέρι, με τον ήλιο ψηλά και τη λειτουργία της πόλης στο ζενίθ. Το μαρτυρούσαν οι πολλές (πάρα πολλές) μηχανές παρκαρισμένες στη γωνία της Καραγεώργη της Σερβίας, όπου ένα φαρδύ πεζοδρόμιο λειτουργεί σαν μία πολύ βολική αλάνα. Και είναι πράγματι έτσι, αν κρίνει κανείς από την λέρα που υπάρχει κάτω. Προξενεί εντύπωση πώς σε ένα τόσο κεντρικό σημείο, δεν βγαίνουν καθημερινά μάνικες υψηλής πιέσεως με απολυμαντικό να καθαρίσουν το Σύνταγμα… Ολόγυρα στην πλατεία, έχουν ξεφυτρώσει υπαίθριοι πλανώδιοι βιβλιοπώλες, που απλώνουν τα βιβλία σε πάγκους. Πελάτες φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί γιατί αυτοί οι ιδιαίτερα ακαλαίσθητοι πάγκοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Αν πουλούσαν βιβλία δεύτερο χέρι, θα ήταν κατανοητό να τους βλέπει κανείς αν όχι στο Σύνταγμα τουλάχιστον στο Μοναστηράκι. Αλλά οι πάγκοι αυτοί πωλούν βιβλία καινούργια, κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό στα βιβλιοπωλεία που έχουν ταμειακές μηχανές και ανθρώπους στο μισθολόγιο.

Ο… «πεζόδρομος» της Ερμού

Στη γωνία με την Ερμού, βλέπει κανείς ζωντανά το μεγαλύτερο ανέκδοτο της πρωτεύουσας. O κατ’ ευφημισμόν πεζόδρομος ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα προκλητικότατα σταθμευμένα. Οι φωτογραφίες, όλες χθεσινής λήψεως, μαρτυρούν την εικόνα που παρουσίαζε η Ερμού χθες το μεσημέρι. Πάσης φύσεως οχήματα αριστερά και δεξιά, μέσα από τα οποία το κοινό έπρεπε να ελιχθεί. Πλάκες σπασμένες, βρώμικες, αδέσποτα, εκνευρισμός. Αυτή είναι η πρωτεύουσά μας στο πιο κεντρικό σημείο της;

Τα έργα στη Μητροπόλεως

Βαδίζοντας προς τη Μητροπόλεως, στάση αναγκαστική -λόγω περιεργείας- στα εργοτάξια που έχουν εγκατασταθεί τόσο καιρό τώρα για την αναμόρφωση των πεζοδρομίων και που τόσες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει ο αργός ρυθμός της εξέλιξης του έργου. Χθες, στη γωνία προς το Σύνταγμα, κοντά στο Ταχυδρομείο (που «πάλιωσε» κι αυτό, παρά την πρόσφατη ανακαίνισή του), οι εργάτες, οι περισσότεροι αλλοδαποί, ήταν αρκετοί. Τους πετύχαμε σε ώρα διαλείμματος (για σάντουιτς και αναψυκτικό), και είδαμε και την πρόοδο στην πλακόστρωση (νέες γκρίζες πλάκες) αλλά μόνον εκεί. Αν αποφασίσει κανείς να κατηφορίσει την οδό Μητροπόλεως και έχει καιρό να κατέβει στο κέντρο ας είναι προετοιμασμένος. Είναι σαν να περπατάς σε μία πόλη εν καιρώ πολέμου. Ολα σκαμμένα και ακατάστατα, βρώμικα και προβληματικά για κάθε αρτιμελή και σε καλή φυσική κατάσταση πεζό. Δεν μιλάμε για ηλικιωμένους, γονείς με παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι σαν κάποιος να αποφάσισε να ανασκάψει όλη την περιοχή και να τα παράτησε στη μέση. Τέτοια εικόνα ανοργανωσιάς δείχνει αυτήν τη στιγμή η οδός Μητροπόλεως. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει τουλάχιστον.

Η Οθωνος

Τελευταίες εβδομάδας ασυδοσίας και για όσους έχουν καταλάβει την οδό Οθωνος και τη χρησιμοποιούν ως ιδιωτικό πάρκινγκ, αφού ο δρόμος θα παραδοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, σύμφωνα με το σχέδιο της νέας πλατείας Συντάγματος. Μόνο φωτεινό σημείο, η «Μεγάλη Βρετανία», αλλά για να μη γκρινιάζουμε ας πούμε ότι πετύχαμε χθες την πλατεία Συντάγματος σε μια κακή ημέρα… Και ότι το νέο της πρόσωπο θα είναι αντάξιο της ιστορίας της. Για να δούμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή