Ενδοσκοπος

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το μυαλό στις Βρυξέλλες

Δεν μπορεί να παραπονείται η πολιτική ηγεσία για το ότι η αντιπολίτευση εκτιμά ως προεκλογικού χαρακτήρα τα όσα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τώρα ως στοιχεία πολιτικής και ως «νέο μοντέλο» διακυβέρνησης. Οταν αποφασίζει μια ηγεσία μέσα σε ένα κλίμα προεκλογικής περιόδου, «στην τούρλα του Σαββάτου», που λέει και ο λαός, να ξεκινήσει τη λήψη «μέτρων» για τη διαφάνεια, μια συζήτηση για εκλογικό νόμο και να προχωρεί στην εκπόνηση «Χάρτας» για «πραγματική σύγκλιση», τότε πολύ λίγο αξιόπιστη μπορεί να είναι αυτή η «πολιτική».

Είναι σαφές αυτό που επιχειρεί η «εκσυγχρονιστική» ηγεσία. Αλλά για ποιο λόγο να συγκινηθεί η κοινή γνώμη από την αγωνία ενός συστήματος κυβερνητικής εξουσίας ενώπιον του ενδεχόμενου μιας εκλογικής ήττας; Για ποιο λόγο να ασχοληθεί ο πολίτης με τα σχέδια του κ. K. Σημίτη για μετάβασή του σε υψηλή θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (στην προεδρία της Κομισιόν, πιθανότατα) – σχέδια τα οποία δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την κατάσταση και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας;

Αν ο κ. K. Σημίτης έχει τώρα τη βεβαιότητα, ότι εκτός απροόπτου, θα υποστηριχθεί από τους «μεγάλους» της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του κ. Ρομάνο Πρόντι, αυτό δεν έχει να κάνει με το τρέχον κυβερνητικό έργο στην Ελλάδα. Αν ο κ. Σρέντερ και ο κ. Μπλερ (βασικώς), μαζί και ο κ. Σιράκ θεωρούν ότι ο κ. Σημίτης διαθέτει τα στοιχεία και τις αρετές που πρέπει να έχει κατά την εκτίμησή τους, προσεχώς, ένας πρόεδρος της Κομισιόν (σχετικό ρεπορτάζ χθες στον «ΣΚΑΪ», από ανταπόκριση του Γ. Δαράτου από τις Βρυξέλλες), αυτό δεν αφορά το σήμερα παρεχόμενο από τον πρωθυπουργό πολιτικό έργο, στη χώρα μας.

Αποτελεί, αντιθέτως, μεγάλη ανωμαλία να εξαρτάται η πορεία των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα από έναν άμεσο συσχετισμό προεκλογικών αναγκών του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ με ένα θέμα μετακίνησης του πρωθυπουργού σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η «πελατεία» της εξουσίας

Η κυβέρνηση προσπαθεί βεβαίως να αξιοποιήσει τώρα οτιδήποτε μπορεί να της αποφέρει κέρδη εκλογικά προσεχώς. Ετσι, χρησιμοποιεί καταλλήλως και τις τεράστιες «εκκρεμότητες» που υπάρχουν στη γνωστή εθνική μας υπόθεση των εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων οικοδομών στη χώρα μας.

Αλλά, δεν θα ήταν σε θέση να αξιοποιεί σήμερα αυτήν τη σκανδαλώδη κατάσταση η «εκσυγχρονιστική» ηγεσία, αν δεν είχαν (και πριν από το 1996) συνειδητά και για συγκεκριμένους λόγους ενθαρρύνει και συντηρήσει ΟΛΕΣ οι ελληνικές κυβερνήσεις μεταπολεμικώς τη δημιουργία του θέματος που φέρει τον τρομερό τίτλο «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων». Αποτελεί εθνική ντροπή να μιλάμε σήμερα, έτος 2003, για «νομιμοποίηση» και παροχή «διευκολύνσεων» σε 200.000 ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων σε μια Ελλάδα όπου συνολικώς τα παράνομα κτίσματα φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

Είναι μια συγκεκριμένη άθλιας ποιότητας πελατειακή «πολιτική» των ελληνικών κυβερνήσεων που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του τερατώδους προβλήματος. O «λαός» αφέθηκε ελεύθερος να κτίζει όπου μπορεί, κατά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός, έτσι ώστε να είναι αργότερα «υποχρεωμένος» στον καλό τον πολιτικό που θα του νομιμοποιούσε την παρανομία του.

Τίποτε από αυτά δεν θα συνέβαινε φυσικά, αν ήταν σαφώς καταγεγραμμένη η γη, αν ήταν σαφής ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε κάθε περιοχή της χώρας, ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πού μπορεί να κτίζει, τι να κτίζει και σε ποια έκταση. Αν όμως τα πράγματα ήταν έτσι καθαρά, τι «δουλειά» θα είχε να κάνει για να «εξυπηρετήσει» ο βουλευτής, ο κομματάρχης, το κόμμα, ο υπουργός, η κυβέρνηση; Αν ήταν τα πράγματα καθαρά και η τήρηση της νομιμότητας αυτονόητη συμπεριφορά, πώς θα ενίσχυαν τον προεκλογικό εξοπλισμό τους τα κόμματα εξουσίας και οι ευρισκόμενοι στην κυβέρνηση πολιτικοί; Αν όλα ήταν καθαρά, δεν θα υπήρχε ζήτημα «κοινωνικό» με τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, που τώρα «εξυπηρετούνται» από την καλή κυβέρνηση. Ούτε θα υπήρχε βεβαίως και η δυνατότητα να παρέχονται κάποια γενναία «σέρβις» σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λιγουρεύονται διάφορα «φιλέτα» γης.

Ισχυρή Ελλάδα, γεια σου!

Τα μικρά

– Τουρκικές αεροπορικές προκλήσεις στο B. Αιγαίο και «εμπλοκές» με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ εν πτήσει στην ίδια περιοχή. E, και; Δεν είμεθα ανόητοι για να εγκαταλείψουμε την ωραία τακτική της απέραντης υπομονής.

– Μόνο 91 ημέρες τον χρόνο αναπνέουν καθαρό αέρα οι κάτοικοι Αθηνών – Πειραιώς, διαβάσαμε (στο «Βήμα»), σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι άλλες 274 ημέρες είναι ανθυγιεινές. Ουδείς λόγος για ταραχή, όμως. Το θέμα δεν απασχολεί ούτε πολιτικούς ούτε πολίτες.

– Χαρακτηρίζει «ελπίδα» του ΠΑΣΟΚ και διάδοχο του κ. Σημίτη, τον καλό μας κ. Χρυσοχοΐδη η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Για καλό του τα έγραψε αυτά, άραγε;

– Εχει γίνει «ρόμπα» πλέον το τρομερό ντουέτο της μεγάλης απάτης Μπους – Μπλερ. Και κάποιοι Ελληνες θαυμαστές τους σιωπούν απολύτως. Και πολύ καλά κάνουν.

– Τελικώς όσο πιο συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα ο τέως βασιλιάς, τόσο λιγότερο ασχολούνται τα MME με αυτόν. Πάει, πέρασαν οι παλιές καλές ημέρες με τον μεγάλο «ντόρο» ύστερα από κάποια άφιξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή