Αναμνήσεις από την παλιά Καλλιθέα

Αναμνήσεις από την παλιά Καλλιθέα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αφιερώματα των «Επτά Ημερών» σε περιοχές της Αθήνας ξυπνούν μνήμες και προκαλούν αναγνώστες μας να μας δώσουν πρόσθετα στοιχεία. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Με χαρά, λοιπόν, δημοσιεύουμε σήμερα μια παλιά φωτογραφία των Φυλακών της Καλλιθέας, που λειτουργούσαν ώς το 1966 σε αυτό το κτίριο επί της Θησέως. Ηταν δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και αρχικά ήταν Εθνικό Σκοπευτήριο κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Αργότερα οι εγκαταστάσεις διαμορφώθηκαν σε εκπαιδευτήρια. Στη διάρκεια της Κατοχής και για περίπου 25 χρόνια λειτούργησαν εκεί φυλακές.

Πόσο λίγο γνωρίζουμε την ιστορία της Αθήνας μας θυμίζει αυτή η σπάνια φωτογραφία. Μας την έστειλε ο αναγνώστης μας κ. Θεόδωρος Βαλμάς, που έλαβε αφορμή από το αφιέρωμα των «Επτά Ημερών». Στη θέση των φυλακών λειτουργεί σήμερα ένα σχολείο και τίποτε δεν θυμίζει την ιστορία αυτής της περιοχής της Καλλιθέας. Οι φυλακές της Καλλιθέας και οι φυλακές Αβέρωφ, μας θυμίζει ο κ. Θ. Βαλμάς, ήταν οι τελευταίες που γκρεμίστηκαν μέσα στα όρια της πόλεως. Παλαιότερα και πριν γίνουν οι φυλακές του Κορυδαλλού (που οι περίοικοι δικαίως ζητούν την απομάκρυνσή τους) υπήρχαν οι φυλακές Χατζηκώστα (στο περίφημο κτίριο του Τσίλερ, που ακόμη παλαιότερα ήταν ορφανοτροφείο και που δυστυχώς κατεδαφίστηκε τελικά σε κακή κατάσταση το 1963). Επίσης, υπήρχαν οι φυλακές (ανηλίκων αρχικά) στην οδό Βουλιαγμένης, στη λεωφόρο Συγγρού (στου Χαροκόπου) και τα Παραπήγματα… Ευτυχώς οι φυλακές έχουν απομακρυνθεί από τα όρια της Αθήνας, αλλά ορισμένα από τα κτίρια ήταν ιστορικά και η αισθητική τους προσφερόταν για αλλαγή χρήσεως, κυρίως των φυλακών Αβέρωφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή