Το «σχέδιο»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα αρχίζει να διαγράφεται, αμυδρά ακόμη, το γενικότερο σχέδιο που φαίνεται ότι είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, όταν μιλούσε για «πολιτικές πρωτοβουλίες» του Ιουλίου.

Υπενθυμίζουμε τα μέχρι στιγμής γνωστά τρία σημεία αυτού του νεφελώδους ακόμη «σχεδίου»: Με την αυταρχική και χωρίς φανερή πολιτική αιτία αποπομπή του κ. K. Λαλιώτη από τη θέση του γραμματέως, θέλησε, προφανώς, να προκαλέσει την εντύπωση της ρήξης με το «παλαιό ΠΑΣΟΚ» και τα σύμβολά του και να προδιαθέσει για μια διαφορετική σχέση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Με τον αναμενόμενο και μηδέποτε γενόμενο ανασχηματισμό σαφώς διακήρυξε τη συσπείρωση όλων των υπολοίπων στελεχών γύρω από την κυβέρνηση και τον πρόεδρό της. H κυβέρνηση είναι ο ισχυρός πόλος και σε αυτήν πλέον βρίσκουν στέγη όλα τα στελέχη, που αναγκαστικά εγκατέλειψαν τη Χαριλάου Τρικούπη. H δραστηριότητά τους είναι αποκλειστικά κυβερνητική και από αυτήν κρίνονται.

Οι δύο κινήσεις απευθύνονται μάλλον στον κεντρώο χώρο, ο οποίος πάντοτε αναζητεί μια σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση, που ενεργεί με σταθερούς και διαφανείς κανόνες, ενώ απεχθάνεται την παράλληλη και αδιαφανή ανάμειξη του κόμματος στη διακυβέρνηση. Οι ένοικοι του κεντρώου χώρου είναι συνήθως περισσότερο πολίτες και πολύ λιγότερο οπαδοί.

Τρίτο σημείο του πρωθυπουργικού «σχεδίου» είναι οι προτάσεις για το νέο εκλογικό νόμο, με τον οποίο απευθύνεται στην Αριστερά, όχι τόσο στις ηγεσίες της όσο στους αριστερούς ψηφοφόρους, και προσπαθεί να διαγράψει το πλαίσιο μιας αναγεννημένης Κεντροαριστεράς, αν οι πολιτικές εξελίξεις το απαιτήσουν. Αν δεν το απαιτήσουν παραμένει πάντοτε σε ισχύ η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος! Οι προτάσεις για τον εκλογικό νόμο είναι περίπλοκες και ασαφείς, επειδή ακριβώς και ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι περίπλοκος και ασαφής.

Το τέταρτο σημείο του «σχεδίου» προφανώς θα είναι ο «χάρτης για την πραγματική σύγκλιση», τον οποίο εικάζεται ότι θα εξαγγείλει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Με λιγότερο πομπώδεις όρους, πρόκειται για παροχές και περισσότερες υποσχέσεις παροχών προς διάφορες τάξεις και, φυσικά, τις αντίστοιχες κατηγορίες ψηφοφόρων. Στον ορίζονται δεν διαγράφεται πέμπτο σημείο του «σχεδίου». Είναι βέβαιο όμως ότι θα υπάρξει και πέμπτο (πιθανότατα στο Χρηματιστήριο) και έκτο, γιατί ο κ. Σημίτης εύλογο είναι να θέλει να καλύψει με «πρωτοβουλίες» το εναπομείναν χρονικό διάστημα ώς τις εκλογές.

Οι κυβερνήσεις, δυστυχώς, σκέφτονται πάντοτε τις εκλογές και τα «σχέδια» έχουν ορίζοντα τις εκλογές και την επικράτησή τους σ’ αυτές. «Σχέδια» περιστασιακά, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμα προγράμματα βαθύτερων αλλαγών στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή