Ανεμοδεικτης

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το «άτυπο διευθυντήριο» να μη συστήθηκε… τυπικά, αλλά σίγουρα το «ουσιαστικό δίδυμο» υπάρχει και λειτουργεί σχεδόν επί καθημερινής βάσης! Σε όλες, σχεδόν, τις συσκέψεις και συζητήσεις που γίνονται από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέχει ανελλιπώς ο νέος γραμματέας του Κινήματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να καταστεί απολύτως σαφές το «νέο μοντέλο διακυβέρνησης», που έχει υιοθετήσει ο Κώστας Σημίτης, της… συνέργειας, δηλαδή, κυβέρνησης και κόμματος! Παρών στη χθεσινή συνεργασία που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη ο κ. Χρυσοχοΐδης, όπως βεβαίως παρών ήταν και στην κυβερνητική επιτροπή της περασμένης Πέμπτης για την πρόταση σε ό,τι αφορά το νέο εκλογικό σύστημα -και όχι «τυπικά παρών», αλλά απολύτως ενεργά, με φακέλους μπροστά του, επαρκέστατα προετοιμασμένος για το προς συζήτηση θέμα, με απορίες, ενστάσεις, προτάσεις, ερωτήσεις, σε βαθμό που να προκαλεί εντύπωση στους παρευρισκόμενους υπουργούς- ίσως και κάποια… δυσφορία που, πάντως, δεν εκφράζεται παρουσία του πρωθυπουργού…

Παρών θα είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης και σε όλες (πολλές!) τις προγραμματισμένες γι’ αυτήν την εβδομάδα συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν -για οικονομικά θέματα οι περισσότερες- όπως επίσης και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν αυτό το… «εργώδες» για την κυβέρνηση καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου οι διακοπές των υπουργών και στελεχών ελάχιστες, αφού σε ένα μήνα από σήμερα, θα πρέπει να είναι έτοιμο και επεξεργασμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια όλο το «πακέτο» των εξαγγελιών που θα κάνει με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός και θα αφορά την περιβόητη «Χάρτα Σύγκλισης» που θα αποτελέσει και τον βασικό «κριό» της κυβέρνησης στην… εκστρατεία προς τις εκλογές. Εκλογές, που ναι μεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει να λέει πως θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, την άνοιξη του 2004, αλλά… ποτέ δεν ξέρει κανείς, ιδιαίτερα με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, που το παρελθόν του έχει να επιδείξει μια… ιδιαίτερη αδυναμία στις «εκπλήξεις» πρόωρων καλπών!

Ο κ. Χριστοδουλάκης, επανέλαβε πως αυτή η «χάρτα σύγκλισης», θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες – ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και, φυσικά, κοινωνική σύγκλιση και συνοχή. Και αυτό το τελευταίο, είναι και το πιο «ελκυστικό» για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, που ήρθε η… ώρα να απασχολήσουν σοβαρά την κυβέρνηση (προεκλογικά; Προεκλογικά, τι να κάνουμε…), αλλά να… προβληματιστεί και η ίδια σοβαρά, δεδομένου πως το «πακέτο» της συγκεκριμένης «σύγκλισης» και του «κοινωνικού προσώπου» της, υπολογίζεται να κοστίσει περί τα… 500 εκατομμύρια ευρώ! Τα οποία αν προσθέσει κανείς στα περίπου 680 εκατομμύρια ευρώ που «κάνει» το νέο μισθολόγιο, στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δημοσίους υπαλλήλους (και οσονούπω αρχίζουν οι συζητήσεις και για τα «ειδικά μισθολόγια» – στρατιωτικοί, καθηγητές κ.λπ., που όλο και με κάποια επιπλέον εκατομμύρια θα επιβαρύνουν τον δημόσιο κορβανά, που… δεν έχει δα και αποθέματα!) «ξαφνικά» βρίσκεται μπροστά σε ένα μάλλον… θηριώδες ποσόν!

Γι’ αυτό, προφανώς, η κυβέρνηση αναφέρεται και στους άλλους «πυλώνες» της «χάρτας», την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση (να μην ξεχνάμε πως η ανεργία, φιγουράρει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως το Νο 1 πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία…), εξ ου και ο κ. Χριστοδουλάκης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επιμένει, πως βιάζεται για την προώθηση των… «διαρθρωτικών αλλαγών» (μετοχοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) μπας και εισρεύσει στα ταμεία παραδάκι να γίνει χωρίς… άγχος το «όραμα» της «χάρτας σύγκλισης» πραγματικότητα. Και μην θυμηθείτε τώρα εσείς πως αυτές οι δόλιες «διαρθρωτικές αλλαγές»… πηγαινοέρχονται από οικονομική χρήση σε οικονομική χρήση από το… 1998, γιατί ειλικρινά κινδυνεύετε να χαρακτηρισθείτε ως μικρόψυχοι και κατ’ επάγγελμα καχύποπτοι…

Μέχρι, πάντως, να έρθει η ώρα αυτών των… φθινοπωρινών εξαγγελιών, η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει κι άσχημα – επικοινωνιακά: μια με τις αναγγελίες για το «οικειοθελές» άνοιγμα των χρηματιστηριακών κωδικών των βουλευτών της, μια με τις κουβέντες που άρχισαν (και θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα ακόμη…) για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, πετυχαίνει να κερδίζει χρόνο (την βοηθάνε και «τα μπάνια του λαού»…) και όσοι από τον κόσμο επιμένουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα κοινά, ντάλα καλοκαίρι, αλλά και κόμματα και MME, εστιάζουν σε αυτά τα δύο «επίκαιρα» θέματα και αποσπάται η προσοχή τους από τα άλλα προβλήματα, αυτά της «γκρίζας καθημερινότητας»…

Η Ν.Δ. αποφάσισε πως «γι’ αυτήν το θέμα εκλογικός νόμος τέλειωσε – δεν μετέχει σε τερτίπια…», και με τον τρόπο αυτόν αφήνει την κυβέρνηση να «κάνει παιχνίδι» μόνη της. Ομολογούμε πως δεν κατανοούμε αυτήν την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ακριβέστερα θεωρούμε λάθος τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται αυτήν της την τακτική: αντί να αποφεύγει τη συζήτηση επί της ουσίας και να δίνει λαβή στην κυβέρνηση να την κατηγορεί για ανακολουθία και άρνηση εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος για… μικροπολιτικούς λόγους (γιατί με τον τρόπο της η κυβέρνηση εμφανίζει την Ν.Δ. να ΘΕΛΕΙ την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά… να μην τη θέλει τώρα και με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ), θα μπορούσε κάλλιστα ή να πάρει μέρος σε αυτόν τον «διάλογο» που θα γίνει και να καταγγείλει στον λαό τις σκοπιμότητες που και το περιεχόμενο των «αλλαγών» αλλά και το «τάιμινγκ» που εξαγγέλλονται υποκρύπτουν, ή ευθέως και ειλικρινώς να πει στον κόσμο πως «εμείς διαφωνούμε επί της αρχής: την αναγκαιότητα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος»!

Δεν υποστηρίζουμε πως μια τέτοια στάση είναι και η ορθή, αλλά επιτέλους, είναι μια ξεκάθαρη θέση: ο εκλογικός νόμος είναι αποτελεσματικός, δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις (μ’ αυτόν έχει κερδίσει τρεις φορές την εξουσία το ΠΑΣΟΚ…), εμείς, ως κόμμα, δεν πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα των «συνεργασιών» και των πολυκομματικών κυβερνήσεων και θέλουμε να ισχύσει αυτός ο νόμος – άντε με κάποιες δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές, που θα μπορούσαμε ενδεχομένως όλα τα κόμματα να συζητήσουμε στην αρχή της επόμενης 4ετίας, ψύχραιμα, νηφάλια και… αποφορτισμένα χρονικά από σκοπιμότητες…». Θα μπορούσε ακόμη να πει (γιατί σ’ αυτό το σημείο «παίζουν» πολύ οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που επιμένει στη «στείρα άρνηση της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι προσφερθήκαμε να δεσμευθούμε ότι ο νέος νόμος δεν θα ισχύσει ούτε… στις μεθεπόμενες εκλογές, ίσως το 2005, αφού αυτό δεν θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση…») δημόσια και τεκμηριωμένα, πως αυτό το… επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης και… αντισυνταγματικό είναι (το Σύνταγμα ορίζει ΣΑΦΩΣ πως ο εκλογικό νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές!), αλλά και δεν υπάρχει νομικά τρόπος να κατοχυρωθεί!

Και εν πάση περιπτώσει, επειδή όντως τον κοσμάκη δεν τον… πολυκόφτει το εκλογικό σύστημα και οι κομματικές αναδιαρθρώσεις στο ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε «ξεμπερδεύοντας» (αλλά υπεύθυνα και με πειστικές εξηγήσεις…) με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, να εστιάσει… καταιγιστικά την κριτική της στα προβλήματα της «καθημερινότητας» και της οικονομίας, όχι μόνο μεμφόμενη την κυβέρνηση, αλλά προβάλλοντας υπεύθυνα και λεπτομερώς τη δική της «εναλλακτική πρόταση» σ’ αυτά!

Αφού έτσι κι αλλιώς σ’ αυτά τα θέματα (και κυρίως στην οικονομία!) επικεντρώνει τα πυρά της η Ν.Δ., γιατί δεν δημοσιοποιεί το δικό της «οικονομικό πρόγραμμα» που θα εφαρμόσει σταδιακά έστω ως κυβέρνηση; Αφού η ίδια ζητάει… εκλογές «εδώ και τώρα», τι περιμένει να πει στον κόσμο ποια είναι η δική της πολιτική; Δεν υποτίθεται ότι είναι «έτοιμη ανά πάσα στιγμή» να αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες της;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή