Με ψηλά τον πήχυ των διακοπών στην Ελούντα της οικογένειας Κοκοτού!

Με ψηλά τον πήχυ των διακοπών στην Ελούντα της οικογένειας Κοκοτού!

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πέλαγος βουτηγμένο στο πιο βαθύ μπλε και όταν στο δειλινό τα βουνά της Σητείας και ο Σύρτης, απέναντι, βάφονται ρόδινα και μενεξελιά, η θάλασσα αλλάζει και γίνεται αναλυτό ασήμι. Τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Ομηρος ύμνησε την Ολούντα, που, ως τοπωνύμιο Ελούντα, είναι σήμερα γραφικό, ζωηρό χωριό. Τη φήμη της, όμως, τη χρωστάει στα θέρετρα που χτίστηκαν στην αγκαλιά του Κόλπου της Ελούντας, κατρακυλώντας έως τα βράχια. Το μακρύ λυπημένο χέρι της Σπιναλόγκας κρατάει μακριά τους δυνατούς ανέμους και δίνει στον Κόλπο της Ελούντας τη μοναδικότητά της, μαζί με άπειρες «Γαλάζιες Σημαίες» για την κρυστάλλινη θάλασσά της. H αρχή έγινε στη δεκαετία του ’70, με το «Ελούντα Μπιτς» και τον πρώην «Αστέρα». Δημιουργήματα του ιδίου ανθρώπου, του αρχιτέκτονα Σπύρου Κοκοτού, είναι δεμένα με το κρητικό τοπίο, με την πέτρα, με τους κήπους που ανθοφορούν όλες τις εποχές. Τα ξενοδοχειακά αυτά συγκροτήματα μένουν πιστά στην παράδοση, σέβονται το περιβάλλον και συνδυάζουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τη φιλοξενία την κρητική.

Από τη μητέρα του Κρητικός, από τις Δαφνιές, με πατέρα Κερκυραίο, ο Σπύρος Κοκοτός προέβλεψε και το ιδανικό του τόπου και τις δυνατότητες μιας πρότυπης ξενοδοχειακής μονάδας, προσανατολισμένης στις απαιτήσεις των καιρών και του υψηλού επιπέδου τουρισμού. Επόμενη φάση, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, η δημιουργία του «Ελούντα Μάρε», του μόνου έως τώρα Relais & Chateaux στην Ελλάδα -εκεί όπου έμεινε, μετά το Χέρφιλντ, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, με την κυρία Δήμητρα Παπανδρέου, αλλά και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- και, στη συνέχεια, του «Πόρτο Ελούντα», που διαθέτει γήπεδο γκολφ με 9 τρύπες, άριστα εξοπλισμένο spa, και για τα μικρά παιδιά τον παιδότοπο «Κιβωτό», για απασχόληση με ειδικευμένο προσωπικό. Κάθε «μπανγκαλόου» έχει τη δική του πισίνα αλλά και πρόσβαση κάτω στη θάλασσα, με σκαλιά λαξεμένα στον βράχο! Πέτρινες αυλές ανοίγουν «παράθυρα» στη θάλασσα, τα δρομάκια οδηγούν στις πόρτες που έχουν ονόματα νησιών -Σαντορίνη, Ιος, Μύκονος- και είναι φυτεμένα με κάθε λογής μυριστικά, ανθισμένους ιβίσκους και μπουκαμβίλιες. Αλλά και τα σκίνα και οι χαρουπιές, και κομμάτια βράχου, όπου τα βρήκε ο Σπύρος Κοκοτός, τα άφησε και τα φρόντισε, γιατί είναι η σφραγίδα της Κρήτης στο ευρωπαϊκό περιβάλλον! Ηρεμες διακοπές σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον, με εστιατόρια και ταβέρνες δίπλα στο κύμα ή ψηλά, με πανοραμική θέα. Και δύο εκκλησιές, χτισμένες στο όνομα της μονάκριβης θυγατέρας Μαρίνας, και του ενός γιου, του Ηλία, στολίζουν, στο μεν «Μάρε» η Αγία Μαρίνα, που γιόρτασε στις 17 Ιουλίου, στο δε «Πόρτο» ο Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, στις 20 Ιουλίου. Και ήρθε και φέτος και ευλόγησε το εκκλησίασμα ο Νεκτάριος, Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, ιερατική φυσιογνωμία, με σοφία ενσταλαγμένη, τόσο στο κήρυγμα όσο και στην απλή κουβέντα του. Το χτύπημα της καμπάνας φέρνει πελάτες και προσωπικό στη λειτουργία και μετά ακολουθεί τρατάρισμα στον περίβολο με κρητικά καλούδια και παγωμένη τσικουδιά για όλους, με την οικογένεια Κοκοτού και τους γενικούς διευθυντές κ. Χρυσ. Τζιάνο και Σωτήρη Ραδικόπουλο ως οικοδεσπότες.

Δημοσιογραφική φλέβα «χτυπά» στην οικογένεια, όπως δείχνει το περιοδικό «Porto E Mare», έκδοση της «Elounda» S.A. με διευθυντή τον Ηλία Κοκοτό και ρεπόρτερ – συντάκτη τον Φώτη Κοκοτό. Μένει η 21χρονη Μαρίνα να δείξει την κλίση της! Μεγαλωμένα, μαζί με τα θέρετρα και μέσα σε αυτά, τα παιδιά είναι τώρα πολύτιμοι συνεργάτες, με νέες ιδέες των γονιών τους! Τελευταίο απόκτημα το συγκρότημα «Peninsula» που εν έτει 2003 διαθέτει και εκπληκτικό «Home Theater», φτιαγμένο από τον Ελληνα ειδικό του είδους Theo Κalomirakis.

Τα βράδια, στο τραπέζι τους, η Ελιάνα και ο Σπύρος, αγαπημένο ζευγάρι, προσκαλούν φίλους τους και σε ένα από αυτά ήταν και ο Σάκης Ρουβάς με τη γλυκιά Ταϊβανέζα συνοδό του, τη Rebecca Wang, και τους συνεργάτες του δημοφιλούς «σταρ». O Σάκης σηκώθηκε και τραγούδησε «Ολα Καλά» και χόρεψε στην πίστα, κάτω στις «Ελιές», δείχνοντας ποιο είναι «το κορίτσι της disco»! Μια τέτοια χαρούμενη φιλοξενία αξιωθήκαμε, ως δημοσιογραφική οικογένεια με φιλία από παλιά, και ο φακός της ΕΛΜΠΙ κράτησε τοπίο και ατμόσφαιρα, στον νωχελικό ρυθμό των διακοπών. Οσο για τις φωτογραφίες του Σάκη Ρουβά, η συνέχεια στα «Ελμπιστευτικά» της Κυριακής, στο περιοδικό μας, το «K», που δικαιούται να ξεδώσει, τέλη Ιουλίου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή