Τα υπουργεία που έγιναν εταιρείες

Τα υπουργεία που έγιναν εταιρείες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πάσα πιθανότητα δεν το έχετε προσέξει. Και όχι άδικα. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον, γιατί δείχνει πάρα πολλά για το πού έχει πάει η σημερινή Ελλάδα και το πόσο μπροστά είναι ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του στις επάλξεις του άκρατου φιλελευθερισμού… αφού, πρώτοι παγκοσμίως μετέτρεψαν το κράτος σε εταιρεία. Οχι, μην πάει το μυαλό σας σε καταγγελίες και σκάνδαλα. Αυτό που μόλις διαβάσατε το προβάλλουν οι ίδιοι, μόνοι τους. Πώς; Εδώ και πολύ καιρό, στο τέλος πολλών τηλεοπτικών εκπομπών, σε όλα τα κανάλια (και στα κρατικά) προβάλλεται για λίγα δευτερόλεπτα μια κάρτα με τίτλο «προσφορά των αγαπημένων σας εταιρειών», με τα αντίστοιχα ονόματα από κάτω.

Εδώ και λίγο καιρό όμως, στην αν μη τι άλλο ανορθόδοξη αυτή μορφή «διαφήμισης», έχει προστεθεί μία καινοτομία: σε αυτές τις κάρτες διαβάζει κανείς πολύ συχνά αντί για ονόματα εταιρειών, (ή, το χειρότερο, μαζί με ονόματα εταιρειών) και ονόματα… υπουργείων!

Ετσι, λοιπόν, αφού δείτε, λ.χ., τον αγαπημένο σας Τζέιμς Μποντ, μόλις πέφτουν οι τίτλοι τέλους, μαθαίνετε ότι το «Από τη Ρωσία με αγάπη» ήταν προσφορά της εταιρείας… υπουργείο Πολιτισμού, ή υπουργείο Εσωτερικών, Δημοσίων Εργων, Εξωτερικών κοκ! Ετσι ακριβώς!

Μπορείτε να φανταστείτε τι θύελλες θα ξεσήκωνε σε μια άλλη εποχή, με άλλα πολιτικά ήθη μια τέτοια αναγραφή, η οποία σήμερα γίνεται χωρίς να εντυπωσιάσει κανέναν;

Εντάξει. Το γεγονός ότι έχουν μετατρέψει τα υπουργεία σε εταιρείες το γνωρίζουμε όλοι. Δεν είναι ανάγκη να μας το διαφημίζουν κι όλας!

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, θα πείτε, αυτή είναι ίσως η μοναδική διαφήμιση που λέει γυμνή όλη την αλήθεια. Δεν είναι πιο τίμιο να σου λένε ότι το τάδε υπουργείο είναι εταιρεία, απ’ το να σου λένε ότι αγοράζεις ψυγεία και αυτοκίνητα χωρίς λεφτά ή ότι παίρνεις δάνεια χωρίς τόκους; Αλλο θέμα αυτό…

Οι καλοί μας οι αρχαίοι πρόγονοι το λέγανε όλο αυτό «γλώσσα λανθάνουσα». Ομως, καλά αυτοί που τους ξέφυγε. Κανένας άλλος δεν κοιτάζει τι γίνεται; Ετσι, για τα προσχήματα. Οχι. Προφανώς, η μετατροπή των υπουργείων σε εταιρείες είναι απολύτως συμβατή με τα νέα μας πολιτικά ήθη. Εδώ καταντήσαμε να έχουμε υπουργό, ο οποίος θεσμοθετεί ρυθμίσεις για το περιβάλλον, την ώρα που η (τεράστια) εταιρεία της γυναίκας του το καταπατεί βάναυσα και αυτό και τους νόμους για να φτιάξει ξενοδοχεία, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους και τίποτε δεν είναι ικανό να τους σταματήσει…

Κύριοι, να χαίρεστε τον εκσυγχρόνισμό σας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή