«Μουσικός Ιούλιος» για πάντα!

«Μουσικός Ιούλιος» για πάντα!

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιούλιος 1955, στις ευωδιές του καλοκαιριάτικου δειλινού, δίπλα στ’ αμπέλια, ανάμεσα από τον πορτοκαλεώνα, με το εύφορο χώμα της αργολικής γης στα σανδάλια, ντυμένη στα λευκά η συντροφιά ακολουθούσε τον Χρήστο Λαμπράκη που έδειχνε τον δρόμο, «μπροστάρης» σε ένα ακόμη πολιτιστικό γίγνεσθαι που, εννιά χρόνια μετά, σήμερα, αποτελεί θεσμό – τον «Μουσικό Ιούλιο» στο Μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου. Μέσα στο πρώτο πρόγραμμα – Κατάλογο είναι φυλαγμένο το εισιτήριο -500, όλοι κι όλοι οι πρώτοι καλεσμένοι, μαγεμένοι θεατές – ακροατές- για τη βραδιά που, ανάμεσα στις ασημόφυλλες ελιές, με τον γκιώνη από μακριά και τα τζιτζίκια να σιγοντάρουν, ακούστηκε προκλασσική μουσική στο πέτρινο θεατράκι-κοχύλι, που ξανάβρισκε τη λαλιά του, και τον προορισμό του, με τους αρχαιολόγους που το ανέδειξαν στον θώκο μαζί με πρώτα ονόματα του πολιτισμού και της τέχνης…

Αυτές οι γραμμές, για να τις διαβάσει ο Χρήστος Λαμπράκης στον «Ευαγγελισμό», από εμάς που δεν ξεχνάμε τι πρόσφερε και πόσα έχει, πολλά, πολύτιμα να προσφέρει και «Γρήγορα Περαστικά».

Φέτος, στην τρίτη εβδομάδα του Μουσικού Ιουλίου 2003 κι ενώ η στήλη ήταν, σε παρένθεση διακοπών αλλού, το κοινό -ήδη φανατικό και εκλεκτό- είχε την τύχη να απολαύσει έργα μεγάλων και αγαπημένων συνθετών, του Δημήτρη Μητρόπουλου, του Μάνου Χατζιδάκι, της Κατίνας Παξινού, του Γιώργου Κουρουπού, του Θάνου Μικρούτσικου, του Νίκου Κυπουργού, του Γιώργου Τσαγκάρη και του νεότερου μεγάλου σύγχρονου συνθέτη, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που η μουσική του μιλά στην καρδιά για όλα αυτά που είναι Ελλάδα και ελληνισμός και πολιτισμός…

Και τις δύο βραδιές 18 και 19 Ιουλίου, το κοινό συγκινήθηκε, γοητεύθηκε και χειροκρότησε, με αυτή τη σειρά τη μουσική των Ελλήνων συνθετών γραμμένη ειδικά για παραστάσεις αρχαίου δράματος. Και όπως πάντα συμβάνει, γιατί το μικρό αρχαίο θέατρο έχει τη δύναμη να έλκει σαν μαγνήτης, είχαν έρθει πολλοί από τους Ελληνες συνθέτες, που υποκλίθηκαν βαθιά στο θερμό χειροκρότημα του κοινού και οι οποίοι μαζί με τους θεατές – ακροατές χάρηκαν τη μουσική διεύθυνση από τον συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου και την όλη ερμηνεία του συνόλου ALEA III της Βοστώνης. Στην ερμηνεία των χορικών συμμετείχε το φωνητικό σύνολο «Εμμέλεια», που ιδρύθηκε το 1994 από Ελληνες τραγουδιστές με στόχο την ερμηνεία και διάδοση σπάνιων έργων μουσικής υπό τη διεύθυνση του Βαλέρι Ορέσκιν. Στις πρώτες σειρές ο δήμαρχος Επιδαύρου κ. Δημήτρης Μαντάς, ο αρχιτέκτονας κ. Μάνος Περράκης, ο πρέσβης του Βελγίου κ. Claude Rijmenans, οι καθηγητές θεατρολογίας κύριοι Νίκος Χουρμουζιάδης και Πλάτωνας Μαυρομούστακος και ανάμεσα στους θεατές, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Νίκος Κυπουργός και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου που δίνουμε τη στιγμή του χειροφιλήματος, με αλεξανδρινή αβρότητα, στη Φωτεινή Δάρρα που ερμήνευσε τα έργα του. Οι φωτογραφίες είναι του Χάρη Ακριβιάδη που αποδίδουν και τη στιγμή και την προσωπικότητα των εικονιζομένων – τα χαρούμενα χαμόγελα του Γιώργου Κουρουπού και του Χρήστου Λεοντή – με το στεφάνι των λευκών μαλλιών και του Νίκου Κυπουργού με τον συνθέτη – μαέστρο καθηγητή Θόδωρο Αντωνίου, φίλου της στήλης από τα εφηβικά χρόνια που έλεγε «στα όνειρά μου ακούω μουσική, χειμάρρους μουσικής»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή