Εγκλημα στο Κολωνάκι: κατεδαφίστηκε «διατηρητέο»!

Εγκλημα στο Κολωνάκι: κατεδαφίστηκε «διατηρητέο»!

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά από τα κέντρα εξουσίας, για την ακρίβεια δεν χρειάζεται κανείς να μετακινηθεί και πολύ μακριά από την καρδιά του Κολωνακίου για να διαπιστώσει ότι η αυθαιρεσία είναι ο κανόνας. Με πίκρα και αγανάκτηση, πολίτες της Αθήνας, είδαν αυτές τις μέρες να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους η καταρράκωση κάθε έννοιας νομιμότητας και σεβασμού. Το διατηρητέο νεοκλασικό σπίτι της οδού Αριστίππου 9 στις υπώρειες του Λυκαβηττού ήταν ένα από τα τελευταία της περιοχής, μία όαση καλαισθησίας και μέτρου. Είχε δέντρα και μία ήρεμη, γαλήνια αρχιτεκτονική του παλιού αθηναϊκού ρυθμού. Σωστά, το ΥΠΠΟ το είχε κηρύξει διατηρητέο σε μια περιοχή με λιγοστές αρχιτεκτονικές αναφορές στο παρελθόν της πόλης.

Δεν ξέρουμε αν έχει απομείνει τοίχος όρθιος τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές. Οι μπουλντόζες είχαν πιάσει δουλειά από την Πέμπτη, την Παρασκευή δούλευαν πυρετωδώς και το πιο σημαντικό είναι ότι οι εργασίες γίνονταν κανονικά παρά το γεγονός ότι η έγκαιρα ειδοποιημένη A΄ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής είχε αποστείλει έγγραφο στο 1ο-3ο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, καθώς και στο αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο με το οποίο ζητούσε αναστολή των εργασιών κατεδάφισης. Το έγγραφο -γράφει ο συνάδελφος Νίκος Βατόπουλος- με αριθμό πρωτοκόλλου 1924 και ημερομηνία 24 Ιουλίου 2003 έχει θέμα «Διακοπή εργασιών στο κτίριο της οδού Αριστίππου 9, στον Λυκαβηττό» και αναφέρει: «Εχοντας υπόψη το N. 3028/2002 και ύστερα από προφορικές καταγγελίες για κατεδάφιση αξιόλογου κτιρίου επί της οδού Αριστίππου 9 στον Λυκαβηττό, παρακαλούμε να ελέγξετε το βάσιμο της καταγγελίας και να διακόψετε τις εργασίες άμεσα, διότι δεν έχει δοθεί από την Υπηρεσία μας άδεια κατεδάφισης. Το Πολεοδομικό Γραφείο προς το οποίο απευθύνεται επίσης το παρόν, πρέπει να αναστείλει τυχόν άδεια κατεδάφισης που έχει εκδοθεί από αυτό, ενημερώνοντάς μας σχετικά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στην Υπηρεσία μας σχετικό φάκελο για το θέμα».

Αυτό που θα περίμενε ο κάθε νοήμων πολίτης θα ήταν η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας έως ότου διαλευκανθει η υπόθεση. Το έγγραφο άλλωστε προς αυτήν το στέλνει μία αρμόδια υπηρεσία υπουργείου, η οποία αγνοείται πλήρως. Το σπίτι κατεδαφιζόταν όταν γράφονταν οι γραμμές αυτές και οι πολίτες που άφησαν τις δουλειές τους και πάσχιζαν να κάνουν τη δουλειά του κράτους και των οργάνων της τάξεως ήταν πλήρως απογοητευμένοι για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Γιατί επί της ουσίας, η κατεδάφιση αυτού του ωραίου σπιτιού στον Λυκαβηττό ξεγυμνώνει την αδυναμία του πολίτη μπροστά στην αυθαιρεσία, που πολλές φορές νομίζει κανείς ότι είναι γενικευμένη. O Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Λυκαβηττός» παρακολουθεί το θέμα στενά και θα ζητήσει ευθύνες, καθώς και την ανακατασκευή του διατηρητέου σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 3028/2002.

Το θέμα είναι ότι η Αστυνομία έλαβε σήμα από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής για διακοπή εργασιών κατεδάφισης (έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση και αποδοθούν ευθύνες όπου δει) στις 24 Ιουλίου αλλά την επομένη οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά. Οι περίοικοι που νοιάζονται για την περιοχή τους, που την πονούν και την αγαπούν, και ο Σύλλογος «Λυκαβηττός» πιστεύουν ότι η ολιγωρία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το σπίτι. Αν έμεινε κάτι όρθιο, ας περισωθεί. Ο,τι γκρεμίστηκε να ξαναχτιστεί ως ένδειξη ελάχιστου σεβασμού στην αρχιτεκτονική κληρονομιά. Είναι σαν να πασχίζουμε να κάνουμε την Αθήνα αβίωτη πόλη την ώρα που η πολιτική ηγεσία μιλάει για τη νέα Ελλάδα; Ποια νέα Ελλάδα; Ας κάνουν οι πολιτικοί μας μια βόλτα στις γειτονιές να δουν την ποιότητα του περιβάλλοντος. Για την υπόθεση της Αριστίππου, στην οποία μεγεθύνεται η παθογένεια ενός συστήματος, ας λάβει γνώση και ο Δήμος Αθηναίων και ας απαντήσει και η Πολεοδομία Αθηνών γι’ αυτήν την παρατυπία της. Αντί να διοχετεύουμε ενέργεια και σκέψη για τη βελτίωση της Αθήνας, παλεύουμε να μη γίνει ακόμη χειρότερη! H Αριστίππου είναι μια περίπτωση μόνο που μας δείχνει το δάσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή