Ενδοσκοπος

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πειράζουν τα «κτυπήματα»…

Είναι χαρακτηριστικό κυβερνήσεων που αποδοκιμάζονται για τις επιδόσεις τους και ειδικότερα κυβερνητικών στελεχών, τα οποία αγωνιούν περισσότερο από άλλους συναδέλφους τους για το μέλλον: Να υποστηρίζουν ότι όποιος ή όποιοι ασκούν κριτικές στην πολιτική ηγεσία και καταγράφουν συγκεκριμένα προβλήματα, θέλουν να «κτυπήσουν» την κυβέρνηση. Παλαιά και πολύ γνωστή αυτή η νοοτροπία, αποτελεί μέρος της χαμηλής πολιτικής κουλτούρας ουκ ολίγων πολιτικών αρχόντων στη χώρα μας.

Σημασία έχει, λοιπόν, και σήμερα για την πολιτική ηγεσία που εμφανίστηκε προ ετών ως αξιόλογη δύναμη «εκσυγχρονισμού», να μη δέχεται «κτυπήματα», δηλαδή να μη γίνεται λόγος για άλυτα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα και για δυσάρεστες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με έργα κυβερνητικά που έγιναν ή δεν έγιναν. Οποιος κάνει λόγο για τέτοια πράγματα, όποιος αποκαλύπτει το ένα ή το άλλο κακό, ελλείψεις, καθυστερήσεις, κακοδιαχείριση, αμέλειες, αστοχίες υπουργών, τότε θέλει για κάποιους πονηρούς ή και σκοτεινούς λόγους να «κτυπήσει» την καλή πολιτική ηγεσία, που τόσο μοχθεί για την ευημερία όλων των Ελλήνων.

Ετσι και για τους σοσιαλφιλελεύθερους «εκσυγχρονιστές» του κ. K. Σημίτη, καλό και σωστό θα ήταν να ΜΗεπισημαίνεται π.χ. στον Τύπο ότι υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού ή ότι οι δημόσιες δαπάνες πάλι δεν ελέγχονται, να MH γράφεται ότι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στην E.E. είναι εξαιρετικά χαμηλές, να MH γίνεται λόγος για τις πονηριές του περιβόητου «μαθηματικού τύπου» στα δημόσια έργα, να ΜΗτίθεται θέμα κυβερνητικών ευθυνών για τις δράσεις «διαπλεκομένων», να ΜΗγράφεται ότι γενικώς η χώρα βρίσκεται τελείως απροετοίμαστη μέσα στην Ευρωζώνη, λόγω του ότι η πολιτική ηγεσία «κοιμήθηκε» μετά την εκλογική νίκη της, του Απριλίου 2000.

Αν όλα αυτά δεν λέγονταν και δεν γράφονταν (αν δηλαδή κανείς δεν «κτυπούσε» την κυβέρνηση…), η γεσία θα ήταν ικανοποιημένη. Και ας είναι η εθνική πραγματικότητα άσχημη.

Ετσι σκέπτονται, δυστυχώς, οι τόσο πολύ διαφημισμένοι (και από MME) «εκσυγχρονιστές» που υποτίθεται ότι ήταν εξ αρχής πολιτικά «αλλεργικοί» με τις αναχρονιστικές μεθόδους και τα παλιομοδίτικα κόλπα του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ (το οποίο, βεβαίως, είχαν και αυτοί πιστά -και δουλικά ορισμένοι- υπηρετήσει, κρατώντας κρυφές τις αντιρρήσεις τους και περιμένοντας καλύτερες μέρες…).

Πολιτική πενία και μέγα άγχος

Πραγματικά απογοητευτικό είναι το ότι δεν μπόρεσε επτά χρόνια τώρα ο πρωθυπουργός να συγκροτήσει ένα νέας σύνθεσης επιτελείο με τρόπο σκέψης και προσόντα που θα βρίσκονταν σε αντιστοιχία με τα μεγάλα προβλήματα, νέου τύπου τα περισσότερα, τα οποία ταλαιπωρούν άσχημα την Ελλάδα. Αντί για μια δυναμική κυβερνητική ομάδα, που θα σχεδίαζε επιδέξια πολιτικές με προοπτική και η οποία θα απευθυνόταν χωρίς τις γνωστές παραδοσιακές μπουρδολογίες, με ειλικρίνεια και αμεσότητα, στους πολίτες, αντί για μια κυβερνητική ομάδα που θα έβαζε μια κοινωνική πλειοψηφία στη μάχη για εθνική αναδιοργάνωση, έχουμε στην κορυφή της εξουσίας μιαν άτεχνη ομάδα, που δεν είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα ούτε και με την εξαιρετικά περιορισμένη δουλειά που επέλεξε να κάνει: τη συμβατική διαχείριση των τρεχόντων θεμάτων και την αξιοποίηση πόρων που της δίδονται «πεσκέσι» από τα ταμεία της E. Ενωσης. Και μέσα σ’ αυτήν την ομάδα υπάρχουν στελέχη που ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια όχι για να λύσουν προβλήματα, αλλά για να αποτρέψουν «κτυπήματα» εναντίον της ηγεσίας! Ανοητότατη η προσπάθεια, αλλά φαίνεται ότι τίποτε καλύτερο δεν έχουν βρει να κάνουν αυτοί οι αγωνιζόμενοι για την «αναστροφή του κλίματος» υπέρ της ηγεσίας.

Φαίνεται ακόμη ότι οι ιδιότυποι αυτοί «εκσυγχρονιστές» των κεντρικών τετραγώνων της Αθήνας, καταδυναστευόμενοι από το άγχος που τους διακατέχει, έχουν φθάσει να αισθάνονται τέτοια απελπισία, ώστε να πιστεύουν πια ότι η κυβέρνηση μπορεί να ΚΡΥΨΕΙ από τους πολίτες τα μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν κατά τρόπο άμεσο καθημερινά τη ζωή τους! Φτάνει να μην εκτίθεται η πραγματική κατάσταση από τα MME! Λες και οι Ελληνες πολίτες έχουν περιέλθει μαζικώς σε αποβλάκωση και δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στ’ αλήθεια σ’ αυτήν τη χώρα, όπου η ανασφάλεια για το μέλλον μεγαλώνει διαρκώς στους κόλπους της κοινωνίας και όπου η διαφημιζόμενη «ανάπτυξη μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ πλούτου και φτώχειας.

Συμμαχίες

Δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξει προσεχώς αυτή η συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας των «εκσυγχρονιστών». Δεν υπάρχει χρόνος και ικανότητα για μελέτες πολιτικές που θα οδηγούσαν εκ των πραγμάτων και σε αλλαγές στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς της σημερινής «ελίτ», του κυβερνώντος κόμματος. Οι πολιτικοί σύμβουλοι και «φρουροί» του πρωθυπουργού δεν είναι σε θέση να κάνουν πια τίποτε περισσότερο από αυτό που κάνουν σήμερα. Και επιπλέον λέγεται ότι η ομάδα που κυβερνάει είναι τώρα πεπεισμένη, πως αν δεν μπορεί να πείσει μια κοινωνική πλειοψηφία ότι η χώρα χρειάζεται άλλη μια τετραετία ΠΑΣΟΚ, μπορεί όμως να εξασφαλίσει κάποιες συμμαχίες με αθηναϊκούς κύκλους μιας «επιρροής» που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες προεκλογικές υπηρεσίες στους «εκσυγχρονιστές», έτσι ώστε είτε να διεκδικηθεί τελικώς με κάποιες ελπίδες για νίκη η εξουσία είτε να μειωθεί κατά το δυνατόν η έκταση της ήττας. Το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε αυτό το κύκλωμα είναι κάτι που φυσικά μόνο κάποιοι κυβερνητικοί «αστέρες» μπορεί να γνωρίζουν καλά. Αλλά στο επίπεδο αυτό, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν κάπως προσεχώς, όταν θα έχουν βγει στο φως κάποιες δημοσκοπήσεις, οι οποίες θεωρούνται ήδη ιδιαιτέρως «κρίσιμες» στο επιτελείο των αγωνιούντων «εκσυγχρονιστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή