Οσα παίρνει ο άνεμος…

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως είναι γνωστόν, η κωπηλασία είναι υπαίθριο άθλημα, άμεσα συναρτημένο με τις καιρικές συνθήκες. Σε μία αρχαία ναυτική χώρα, που οι κωπηλάτες της μάχονταν με τα κύματα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, δεν θα μπορούσαμε να το λησμονήσουμε αυτό. Δεν είναι παιχνιδάκι η κωπηλασία, είναι περιπέτεια. Γι’ αυτό προσφέραμε στους αθλητές ένα αληθινό κωπηλατοδρόμιο για θαλασσόλυκους – με κύματα, ανατροπές και ναυάγια. Ετσι θα νικήσει ο πραγματικά καλύτερος.

Ο σαρκασμός δεν προσήκει, ίσως, όταν πρόκειται για την οργάνωση των Ολυμπιακών, στον βωμό της προετοιμασίας των οποίων οι Ελληνες φορολογούμενοι έχουν υποστεί τόσες θυσίες και την επιτυχία των οποίων όλοι ευχόμαστε ολόψυχα. Προσήκει, όμως, αν αναγνώσει κανείς τις ανακοινώσεις για τη… θαλασσοταραχή, που αναστάτωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων στον Σχινιά, με αποτέλεσμα τη μεν Τετάρτη οι αγωνιζόμενοι να νιώσουν τι εστί μελτέμι, τη δε χθεσινή ημέρα να αναβληθούν οι αγώνες εξαιτίας των σφοδρών ανέμων. Γιατί οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις -όχι μόνον των Ελλήνων διοργανωτών και του «Αθήνα 2004», αλλά και της FISA- δεν μπορούν να διαψεύσουν το εξόφθαλμο: ότι, δηλαδή, στην περιοχή του Μαραθώνα και του Σχινιά, που επελέγη παρά τις αντιδράσεις, οι ισχυροί άνεμοι δεν αποτελούν ασύνηθες ή έκτακτο φαινόμενο, αλλά μάλλον συνήθη κατάσταση – και δη τον Αύγουστο. Κατάσταση, την οποία οι αρμόδιοι σκέπτονται, τώρα, να αντιμετωπίσουν με ευρεία δενδροφύτευση, μήπως οι δενδροστοιχίες ανακόψουν την ορμή των ανέμων.

Θέλει να ελπίζει κανείς ότι, με δενδροφύτευση ή μη, το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν υποδειγματικά, όπως όλοι ευχόμαστε. Αλλωστε, οι δοκιμαστικοί αγώνες γίνονται ακριβώς για να εντοπισθούν τα τυχόν προβλήματα και να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Είναι, ωστόσο, υποκριτικό να προβάλλεται το συγκεκριμένο πρόβλημα ως δήθεν φυσιολογικό, τη στιγμή που όλα προδίδουν πως τόσοι «ειδικοί», από τη διοργανώτρια αρχή και τους ιθύνοντες των αθλητικών ομοσπονδιών μέχρι τους εμπειρογνώμονες και τους εργολήπτες, λογάριασαν χωρίς τον… ξενοδόχο Αίολο. H παράλειψη αυτή, που παραμένει άγνωστο αν οφείλεται σε αμέλεια ή σε ειδικότερους λόγους που «επέβαλλαν» την επιλογή του Σχινιά, είναι δυστυχώς ενδεικτική του τρόπου, με τον οποίον ανελήφθησαν οι Αγώνες και προωθήθηκε η διαμόρφωση των χώρων και εγκαταστάσεων για την Ολυμπιάδα, χάριν της οποίας ήδη προωθούνται ειδικά μέτρα ακόμη και για το… τραμ, που δεν ήταν καν ολυμπιακό έργο και η κατασκευή του όφειλε να μην προϋποθέτει καμία ειδική νομοθεσία.

Κανείς δεν θέλει να είναι μεμψίμοιρος για την Ολυμπιάδα. Ολοι ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι τα σφάλματα θα αποκατασταθούν και η διοργάνωση θα είναι άψογη – για το καλό της χώρας. Το ότι, όμως, ελπίζουμε και ευχόμαστε, ενώ θα έπρεπε να είμαστε βέβαιοι, οφείλεται στο όζον παρασκήνιο και στην αδιαφάνεια των δημοσίων αναθέσεων, που στα ολυμπιακά έργα όχι μόνο δεν πατάχθηκαν, αλλά κορυφώθηκαν. Και τους καρπούς τους υπάρχει τώρα κίνδυνος να τους πάρει… ο αέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή