Ευκαιρία για τον τουρισμό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεγάλη πρόοδο στις τουριστικές υπηρεσίες» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Τουρισμού, η οποία προσέλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς συμμετείχαν δέκα υπουργοί. Περί προσφοράς «ευρείας γκάμας υπηρεσιών υψηλής ποιότητας» έκανε λόγο ο κ. Σημίτης.

Χωρίς φυσικά να αρνείται κανείς την ύπαρξη θετικών εξαιρέσεων, εκατοντάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι ή αγανακτισμένοι Ελληνες και ξένοι τουρίστες θα διαφωνήσουν με τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς. Αμέτρητα κρούσματα αισχροκέρδειας και απαράδεκτης ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών αμαυρώνουν την εξιδανικευμένη εικόνα, που παρουσιάζει ο κ. Σημίτης. Οχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα είναι καθοριστικά υπεύθυνοι για την κάθε άλλο παρά ευχάριστη πραγματικότητα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν, όμως, μια τεράστια πρόκληση και ταυτόχρονα χρυσή ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν για πρώτη φορά στη χώρα μας με αφορμή τους αγώνες και όλοι τους σχεδόν θα γνωρίσουν και κάποια τουριστικά αξιοθέατα, ενώ πάμπολλοι θα συνδυάσουν την παρακολούθηση μερικών αγωνισμάτων με διακοπές στην Ελλάδα. Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε αυτήν την πρώτη, τυχαία επαφή τους με τη χώρα μας σε μόνιμη επιθυμία επιστροφής τους ως τουριστών τα επόμενα χρόνια. Πέρα από την τεκμηριωμένη κριτική αρνητικών πλευρών της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οφείλουμε ταυτόχρονα να υπογραμμίσουμε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί ιστορική ευκαιρία προβολής και τουριστικής ανάπτυξης οποιασδήποτε χώρας τους αναλαμβάνει, ιδίως αν αυτή είναι μικρή, όπως η δική μας.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η νοοτροπία της «αρπαχτής», της προχειρότητας, της έλλειψης μακροπρόθεσμου προγραμματισμού που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα των περισσότερων που ασχολούνται με τον τουρισμό, θα αλλάξει σε μερικούς μήνες μόνο και μόνο επειδή θα γίνουν εδώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εχουμε πλήρη επίγνωση του κινδύνου, αντιθέτως, να ενταθούν στο έπακρο τα αρνητικά φαινόμενα, με προεξάρχον εκείνο της άμετρης κερδοσκοπίας -καθώς είναι βέβαιη υπό οιεσδήποτε συνθήκες η αυξημένη προσέλευση τουριστών το 2004- κάτω από το πρίσμα της νοοτροπίας «τώρα που τους πετύχαμε, ευκαιρία να τους γδύσουμε»!

Υπάρχουν, όμως, στιγμές και στην ειρηνική ιστορία των εθνών που είναι μοναδικές ως προς την παροχή δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης σε κάποιον τομέα. Για τον τουρισμό, όπου κατά τον πρωθυπουργό παράγεται άμεσα ή έμμεσα το 15% του ΑΕΠ και απασχολούνται 690.000 Ελληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν όντως μια τέτοια μοναδική στιγμή.

Αν οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό κατορθώσουν να αρθούν υπεράνω των χρόνιων αδυναμιών τους και επιδείξουν πραγματική οξύνοια και όχι κερδοσκοπικό «εξυπνακισμό», τότε η χώρα μας θα μπορέσει να κερδίσει μια μάχη σημαντικότατη για την οικονομική της ανάπτυξη επί σειρά ετών, σε σταθερή βάση. Αν, αντιθέτως, επικρατήσει η συνήθης αρπακτικότητα, που θυσιάζει τη μελλοντική προοπτική στην άμεση «μπάζα», οι Ολυμπιακοί θα αποτελέσουν απλώς αφορμή μαζικής, ευρύτερης δυσφήμησης του ελληνικού τουρισμού.

Ευελπιστούμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ωριμότητα να επιλέξουν το πρώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή