«Οχι» στην απάλειψη της ιστορικής συλλογικής μνήμης, όπως την εκφράζουν οι προσφυγικές πολυκατοικίες – σκοπιές της Λ. Αλεξάνδρας – Συμπαράσταση από τον Τύπο και συνέχεια

«Οχι» στην απάλειψη της ιστορικής συλλογικής μνήμης, όπως την εκφράζουν οι προσφυγικές πολυκατοικίες – σκοπιές της Λ. Αλεξάνδρας – Συμπαράσταση από τον Τύπο και συνέχεια

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εύφορο έδαφος έπεσε ο σπόρος του «ΟΧΙ» στην κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας που έριξε, ανήμερα της επετείου του «OXI» το «Σημειωματάριο» της «Καθημερινής», ζητώντας τη διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης, απαραίτητης για τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Αθήνας που ζήσαμε και ζούμε (και όχι της Αθήνας – βιτρίνας όπως θέλουν να την παρουσιάσουν λόγω Ολυμπιακών Αγώνων 2004). Στην πρεμούρα των ολυμπιακών έργων εντάσσεται και η απόφαση που πήρε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, στο οποίο προΐσταται η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ δρ Λίνα Μενδώνη, «να κατεδαφιστούν οι έξι από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες, και να διατηρηθούν, ανακαινισμένες, οι δύο στην πίσω σειρά, πίσω από το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», οι οποίες, σημειωτέον, δεν φαίνονται από τη λεωφόρο» (για να μην ενοχλούν, προφανώς, την… ολυμπιακή βιτρίνα!). Συμπαράσταση άμεση και ουσιαστική βρήκε το σημείωμα αυτό από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 29ης Οκτωβρίου, από τον μαχητή συνάδελφο Γιώργο Βότση με δυνατή επισήμανσή του και σχολιασμό, που η εφημερίδα δημοσίευσε στην κορυφή της σελίδας και εντός πλαισίου (φωτο). Αλλά και η συντάκτις πολιτιστικού της «E» Νινέτα Κοντράρου – Ρασιά, στο ίδιο φύλλο υπογραμμίζει ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία (10 υπέρ και 3 κατά) εναντίον της κήρυξής τους ως διατηρητέο μνημείο, κοντά στα χαράματα! Χαρακτηρίζοντας την τακτική να μένουν τελευταία τα πιο σημαντικά θέματα ως «στρατηγική του μεσονυχτίου» η κ. Ρασιά αναφέρει πως, περασμένα μεσάνυχτα, εκπρόσωποι φορέων που ήταν υπέρ της διατήρησης των πολυκατοικιών, αναγκάστηκαν να φύγουν, όπως ο εκπρόσωπος του ICOMOS και του ΣΑΔΑΣ. Παρέμειναν η κ. Αννα Φιλίνη και η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Αννυ Βρυχέα. «Και η απόφαση πάρθηκε χαλαρά χαλαρά πριν από το ξημέρωμα»…

«Πράσινο σαν το τριφύλλι» ο Γιώργος Βότσης μπαίνει στη «μάχη» και ξιφουλκεί…

«Καλά και άγια κάνει η Ελένη Μπίστικα στη χθεσινή «Καθημερινή» -γράφει ο Γ. Βότσης- και με την ευκαιρία της εθνικής επετείου καλεί τους Αθηναίους να αντιτάξουν ένα σθεναρό «όχι» και στην απάλειψη της συλλογικής ιστορικής μνήμης, με τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι εκσυγχρονιστικές μπουλντόζες βάλθηκαν να μην αφήσουν ούτε χνάρι από την ιστορική διαδρομή της Αθήνας, αποτυπωμένη παραστατικά και στην αρχιτεκτονική της». Ως εδώ είναι το σχόλιό του. Ακολουθεί όμως «μια συμπλήρωση – γκολ» του καλού συναδέλφου! Την επαναλαμβάνουμε -για τους αναγνώστες μας, που ήδη μπήκαν στον χορό και με τηλεφωνήματα ζητούν να παρακαμφθεί η καταδικαστική γνώμη- απόφαση του Γνωμοδοτικού, Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, από το ΥΠΠΟ και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, και να δοθεί χάρις στις οκτώ πολυκατοικίες-σκοπιές της ιστορικής μνήμης της Αθήνας.

«Μια συμπλήρωση μόνο (γράφει ο Γ. Βότσης): «Λένε ψέματα, χοντρά κα αναίσχυντα, όταν υπόσχονται «πράσινο», δηλαδή άλσος (και για τη βιτρίνα της Ολυμπιάδας) μετά την κατεδάφιση των προσφυγικών. Ετσι, και οριστικοποιηθεί, εντός των ημερών η κυβερνητική απόφαση να μείνει στην Αλεξάνδρας ο «Παναθηναϊκός», με ανακαινιζόμενο γήπεδο (από τον κρατικό κορβανά, για να τριτώσει το σκάνδαλο μετά του «Καραϊσκάκη» και της Νέας Φιλαδέλφειας) για τεράστιο υπόγειο «πάρκινγκ» (άντε και με λυμφατικά παρτέρια από πάνω) προορίζουν την έκταση – κατά τα αποκαλυπτικά σχόλια που δημοσιεύθηκαν προ μηνών. Οπότε η μόνη σχέση με το πράσινο -καταλήγει ο Γ.Β.- που επικαλούνται για να χρυσώσουν το χάπι, θα ‘ναι το… «τριφύλλι»».

«Η ΚΕΔ απλώς υλοποιεί την απόφαση της κυβέρνησης», από τον πρόεδρό της, καθηγητή κ. Γεώργιο K. Χρήστου

Με επιστολή του, αριθ. Πρωτ. 549 και ημερομηνία 29-10-2003 που εστάλη στον διευθυντή της εφημερίδας «H Καθημερινή» κ. Αντώνη Καρακούση, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔ – Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου καθηγητής κ. Γεώργιος K. Χρήστου, αφού πρώτα επισημάνει ότι «η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου A.E. είναι ασφαλώς πασίγνωση αλλά για το σημαντικό έργο που επιτελεί στη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», ζητεί την παρακάτω διόρθωση, την οποία ευχαρίστως κάνει η στήλη, ότι «η συντάκτρια του «Σημειωματαρίου» αναφέρεται όταν μιλά για «δύναμη πιέσεως της ΚΕΔ» στην Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία δεν πρέπει να συγχέεται η ΚΕΔ». Καταλήγει δε, ξεκαθαρίζοντας τον ρόλο της ΚΕΔ στην όλη υπόθεση, ότι: «Οσον αφορά στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η ΚΕΔ απλώς υλοποιεί την απόφαση της κυβέρνησης και δεν έχει ασκήσει, ούτε μπορεί να ασκήσει πίεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση». Υπογραφή, ο πρόεδρος του Δ.Σ. καθηγητής Γεώργιος K. Χρήστου και σφραγίδα.

Κρίσιμος Νοέμβρης – ΥΠΠΟ, Βενιζέλος και Συμβούλιο της Επικρατείας παίρνουν τη σκυτάλη της συνέχειας και της ευθύνης

Και τι γίνεται από ‘δω και πέρα; O υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να υπογράψει την επίσημη απόφαση για τα προσφυγικά. Θεωρητικά μπορεί να διαφωνήσει με την ετυμηγορία του Κεντρικού Συμβουλίου (το οποίο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα) αλλά η παράδοση θέλει τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις των δύο Συμβουλίων (Κεντρικού Αρχαιολογικού και Νεωτέρων Μνημείων). Εκκρεμεί επίσης προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προγραμματισμένη να εκδικαστεί στις 22 Νοεμβρίου. Αν ο κ. Βενιζέλος υπογράψει, όπως αναμένεται, η υπόθεση δεν θα απασχολήσει το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, αλλά σημειώστε πως υπάρχει πάντα η δυνατότητα νέας προσφυγής από τους ίδιους ή και άλλους φορείς. Την ίδια στιγμή οι διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρούν και δεν αποκλείεται οι πρώτες μπουλντόζες να κάνουν την εμφάνισή τους έως το τέλος Νοεμβρίου. Αλήθεια, τι κάνουν, ποια στάση κρατούν οι προσφυγικές ενώσεις και οι σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που είναι εντεταλμένοι φρουροί της ιστορικής μνήμης, πάνω στο καίριο αυτό θέμα της διάσωσης των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών, που απειλούν οι μπουλντόζες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή