Φιλοτεχνώντας μια εικόνα «ενότητας»…

Φιλοτεχνώντας μια εικόνα «ενότητας»…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ υγκεντρώνει βιαστικά τις σκόρπιες κομματικές δυνάμεις του το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να είναι σε θέση να παρατάξει προσεχώς ένα αξιόμαχο σώμα στελεχών, εν όψει μιας πολύ δύσκολης εκλογικής μάχης. Και ήδη ορισμένα «πρώτης γραμμής», θεωρούμενα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τον σκοπό αυτόν, παρ’ ότι ανήκουν στους «παραγκωνισμένους» από την ηγεσία του K. Σημίτη πολιτικούς. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται από τους «εκσυγχρονιστές» στόχος είναι να συμμαχήσουν μαζί τους -προσωρινώς έστω- όλοι, ει δυνατόν, οι σημαίνοντες εσωκομματικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού, καθώς και τα μικρομεσαία στελέχη της «βάσης» εκείνης, που θεωρείται ότι «παραδοσιακά» στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. H ηγεσία των «εκσυγχρονιστών» πιστεύει, υποτίθεται, και σήμερα, ότι μπορεί να υπάρξουν γενικότερα προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας «κοινωνικής πλειοψηφίας», μιας ευρείας «κεντροαριστεράς» σε μια περίπου αντιγραφή των όσων συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου συγκέντρωνε -ύστερα από ποικίλων ειδών «ανοίγματα»- τον κύριο όγκο των «αντιδεξιών» δυνάμεων, οι οποίες είχαν τη βούληση να πολεμήσουν προεκλογικώς για μια μεγάλη «αλλαγή». Για μια «πλειοψηφική κεντροαριστερά» είναι, λοιπόν, απαραίτητο να εμφανίσει τώρα το κυβερνών κόμμα, έστω και μόνο ως «εικόνα», ένα ΠΑΣΟΚ με ανεβασμένο βαθμό εσωκομματικής «συσπείρωσης».

Αλλη επιλογή από αυτήν μάλλον δεν είχε σήμερα η ηγεσία K. Σημίτη. Ετσι όπως έχουν τώρα τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στην Ελλάδα, η ψευδαίσθηση ενός «ενωμένου» ΠΑΣΟΚ επικεφαλής κάποιου «κεντροαριστερού μετώπου» είναι το μόνο που μπορεί να δώσει κάποιο νόημα στον εκλογικό αγώνα που θα κληθούν προσεχώς να δώσουν τα στελέχη του κόμματος, το οποίο διοικούν οι «εκσυγχρονιστές» του κ. Σημίτη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι στην επόμενη εκλογική μάχη δεν θα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της από αληθινά παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις (αυτές φρόντισε να τις απογοητεύσει ο κ. Σημίτης μετά το 2000).

Αναγκαστικώς, λοιπόν, η δύναμη που θα εμφανίζεται ως κεντρική εν όψει εκλογών θα αποτελείται από ευρωσοσιαλίζοντες φιλελεύθερους «εκσυγχρονιστές», από εκπροσώπους ενός τμήματος της κονωνίας αμέσως ή εμμέσως κρατικοδίαιτου και από ορισμένα πρόσωπα κάποιας «ευρύτερης Αριστεράς», τα οποία φιλοδοξούν να εγκαταλείψουν κάποιο «περιθώριο» και να γίνουν μέρος των μηχανισμών ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας.

Εμπειροι πολιτικοί οι εκτός ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σήμερα καλούμενοι να βοηθήσουν τον κ. K. Σημίτη, προεκλογικώς, προφανώς εκτιμούν πολύ καλά ποια μπορεί να είναι τα πράγματα μετεκλογικώς στο κόμμα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή