Από το Κάστρο του νέου έτους…

Από το Κάστρο του νέου έτους…

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν ήμεθα παιδία, μη έχοντες τι να κάμωμεν, διότι το χωρίον μας δεν είχεν άφθονα τα μέσα της ψυχαγωγίας, συνωδεύομεν πολλάκις τας μητέρας και τας θείας μας εις εκδρομάς ανά τους αγρούς και τους ελαιώνας, ή διημερεύομεν εις γραφικούς όρμους παρά τους αμμώδεις και ασπίλους αιγιαλούς, απλώς και μόνον διά να παρενεχλώμεν και χασομερούμεν με τας αταξίας μας τα φιλεργούς γυναίκας, τας ασχολουμένας εις το λεύκασμα των οθονών.

Εάν γειτόνισσά τις είχε τάξιμο ν’ ανάψη τα κανδήλια του δείνος αγροτικού αγίου, χάριν του ξενιτεύοντος και θαλασσοπορούντος συζύγου της, εάν αγαθός τις ιερεύς μετέβαινε να λειτουργήση εις εξωκκλήσιον, διεφεύγομεν την επίβλεψιν των γονέων μας και ετρέχομεν εθελονταί κατόπιν των ευλαβών προσκυνητριών, αίτινες εξεπλήττοντο αι ίδιαι ανακαλύπτουσαι ημάς συνοδοιπόρους, χωρίς άλλο εφόδιον ειμή ολίγον άρτον, ον είχομεν κλέψει από το ερμάριον της πατρώας οικίας. H εξοχωτέρα των εκδρομών τούτων ήτο εις το Κάστρο, την παλαιάν πόλιν της νήσου, ερημωθείσαν μετά το 1821. Το Κάστρο τούτο ήτο αληθής φωλεά γλάρου, βράχος εξέχων υπέρ τας εκατόν οργυιάς υπεράνω της επιφανείας της θαλάσσης και διά στενού λαιμού συνδεόμενος με την ξηράν, μεθ’ ης συγκοινωνεί διά κινητής ξυλίνης γεφύρας.

Γράφω απλώς τας αναμνήσεις και εντυπώσεις της παιδικής ηλικίας μου»… είναι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που κεντά με την απαράμιλλη γραφή του το διήγημα «Φτωχός Αγιος», σε βιβλίο με τίτλο «Διηγήματα», ανθολόγηση και πρόλογο Κωστή Παπαγιώργη από τις Εκδόσεις «Ινδικτος». «H ίδια η ανάγνωση, χαρίζοντας παπαδιαμαντικό μυαλό και φρόνημα, εξωθεί τον αναγνώστη σε μεγάλες ελευθερίες», παρατηρεί ο K. Παπαγιώργης. Και εξηγεί: «Προς τι η εκλογή; Αν την επιχειρούμε σε αυτό τον μικρό τόμο, το μόνο δικαιολογητικό έχει να κάνει με την εύρεση του ζωτικού κέντρου. Μεγαλωμένοι με τον θρύλο της «Φόνισσας», τη φήμη των χριστουγεννιάτικων διηγημάτων, τελικά μάθαμε να διαβάζουμε στα κείμενα, αυτά που μάθαμε από τον περίγυρο…».

Πρώτες ημέρες που βρισκόμαστε στο Κάστρο του Νέου Χρόνου, ας πάρουμε δύναμη και κατεύθυνση από τον βράχο αυτό των ελληνικών γραμμάτων και της παράδοσης, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Και από τη σολωμική επιταγή που διαρκεί «πάρεξ ελευθερία και γλώσσα». Αυτό που πρέπει να διέπει τις επιλογές μας, από εδώ και εμπρός, γιατί τώρα το Ρολόγι μετράει μέρες από το 2004, και ήρθε, πλησιάζει ο καιρός που πρέπει να δείξουμε στον κόσμο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τους οποίους και αναλάβαμε, εν χορδαίς και οργάνοις. Τώρα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με υψηλό το αίσθημα ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή