Υψηλές πολιτικές θερμοκρασίες σε συνθήκες παγετού –γωνία

Υψηλές πολιτικές θερμοκρασίες σε συνθήκες παγετού –γωνία

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δελτίον καιρού με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ή στο μηδέν σε όλη τη χώρα, πέρασε σε δεύτερη μοίρα μόλις το πολιτικό θερμόμετρο έδειξε… πυρετό! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την πρωτοφανή εικόνα, χθες, στην Ηρώδου Αττικού, όταν η κυκλοφορία έκλεισε το πρωί μεταξύ 10 και 12 το μεσημέρι στο σταυροδρόμι των πολιτικών εξελίξεων Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου, γωνία Προεδρικού Μεγάρου και Μαξίμου! Από νωρίς τα Vaτης ζωντανής τηλεοπτικής κάλυψης είχαν σταθμεύσει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, οι δημοσιογράφοι είχαν στρατοπεδεύσει στη γωνία, τρέχοντας πότε στο Προεδρικό να δουν αν βγαίνει ο πρωθυπουργός Σημίτης ή απέναντι στου Μαξίμου, ποιος από το Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ έρχεται! Οι πολιτικοί συντάκτες που, με χιονόπτωση, είχαν κάνει κατάληψη το βράδυ των Θεοφανίων μπροστά από το σπίτι του κ. Σημίτη στην Αναγνωστοπούλου για τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ κ. Γιώργο A. Παπανδρέου, μόλις που θα πρόλαβαν να πάνε σπίτι τους, να φάνε έναν καυτό τραχανά, να πιουν τον πρωινό τους καφέ και να βρεθούν στις 7.30 πάλι εκεί, μήπως και κάνει καμιά δήλωση, βγαίνοντας ο πρωθυπουργός πριν πάει στις 10 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις!

Αλλοι συνάδελφοί τους είχαν εγκατασταθεί στην Ηρώδου Αττικού από τα χαράματα, οι τηλεοπτικοί για να προβάρουν τα Οτους, οι των εφημερίδων και των ραδιοφωνικών σταθμών για να πάρουν την πρώτη δήλωση και οι φωτοειδησεογράφοι για μια φωτογραφία που να δίνει το κλίμα της ημέρας! Και όλοι βγήκαν δικαιωμένοι, για το κρύο που τους περόνιασε, για τις κατακόκκινες μύτες, τα γαντωμένα χέρια που κοκκάλωναν και δεν μπορούσαν να κρατήσουν καλά το προτεταμένο μικρόφωνο.

Γιατί η ημέρα όπως εξελίχθηκε, ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού, πραγματοποίησε το όνειρο και του πιο παθιασμένου με την πολιτική Ελληνα, γιατί είχε απ’ όλα. Και… Πάπα έβγαλε, τον Γιώργο A. Παπανδρέου, για να ηγηθεί στον υπέρ πάντων αγώνα της διατήρησης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, και ο καπνός ανέβηκε, όχι από το Βατικανό, αλλά το ντουμάνιασμα από του Μαξίμου, όπου και συνεδρίασε το Εκτελεστικό με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, που έκανε πεζή σε χρόνο-ρεκόρ την απόσταση από το Προεδρικό στου Μαξίμου και από την προεδρία-πρωθυπουργία του ΠΑΣΟΚ στην απλή συστράτευση για την απόκτηση της ποθητής πλειοψηφίας στις εκλογές. Που κι αυτές, χθες, ορίσθηκαν επιτέλους διά στόματος του ιδίου -7 Μαρτίου, Κυριακή B΄ Νηστειών, αφού έχουν προηγηθεί η Καθαρά Δευτέρα, ο Ακάθιστος Υμνος και οι A΄ Χαιρετισμοί και A΄ Νηστειών, εορτές με σημειολογική σημασία. Διότι από την κάλπη θα κριθεί ποιος θα χαιρετίσει την εξουσία και ποιος θα την αποχαιρετίσει, σε μακρά νηστεία και περισυλλογή στην αντιπολίτευση! Γι’ αυτό όλες οι κάμερες, σε παράταξη, από κοντά και του Reuter’s και άλλες ξένων τηλεοπτικών συνεργείων, πρώτα στο Προεδρικό για την έξοδο του κ. Σημίτη -ακριβώς στις 11 η ώρα- και μετά στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αφίξεις των μελών του Εκτελεστικού και τις δηλώσεις, μετά, του κ. Σημίτη και του κ. Γ. A. Παπανδρέου. Για τον τελευταίο, η διαφορά από τον χαμογελαστό, επικοινωνιακά άνετο, με το γκρι κασκόλ στον άνεμο Γιώργο Παπανδρέου που μπήκε στο Μαξίμου με αυτόν που βγήκε με τα φτερά μαζεμένα, καταφανής! Τι ειπώθηκε εκεί μέσα και τον καταπτόησε, αυτό θα ‘πρεπε να μάθουμε! H εικόνα, πάντως, μίλησε και οι κυνηγοί δηλώσεων είχαν την καλύτερη σοδειά, ύστερα από τα σφαλισμένα στόματα των τελευταίων ημερών! Οι πολιτικές σελίδες τα έχουν όλα, και τα αξιοποιούν, εδώ δίνουμε το κλίμα, όπως διαμορφώθηκε αυτό το ανεπανάληπτο πρωινό της 7ης του Γενάρη!

Ηξεις, αφήξεις…

Ωρα 10 πρωινή ακριβώς, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για την κανονισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στο θεσμικό του ρόλο – να είναι ο πρώτος τον οποίον ο πρωθυπουργός θα «ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις», όπως γράφει το λακωνικό δελτίο της Προεδρίας.

Χαμογελαστός, προς το ευδιάθετο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποδεχθεί στο γραφείο του Τύπου και MME για την Photopportunity και είχε χαιρετήσει με χειραψία δύο κυρίες δημοσιογράφους, ευχόμενος σε όλους «Χρόνια Πολλά». Χαμογελαστός, προς το αινιγματικό και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης που πήρε τη συνήθη θέση στην πολυθρόνα απέναντι στον Πρόεδρο και χωρίς προλόγους, μετά τα «Χρόνια Πολλά» είπε πως «ήρθα, όπως είχα υποσχεθεί, για να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις που θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό σκηνικό». Με αυτές τις λέξεις, ο Πρόεδρος μάς έγνεψε πως η ενημέρωση θα γίνει κατ’ ιδίαν και μας έστειλε έξω, στο κρύο, αλλά και στο καμίνι της δημοσιογραφικής κάλυψης που, για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ισοδυναμούσε με «μονομαχία στην παγωνιά» για το ποιος θα δει πρώτος, π.χ., τον κ. Γιάννη Κουτσούκο, συνδικαλιστή και μέλος του Εκτελεστικού να φθάνει πρώτος στο Μαξίμου, όπως κι έγινε! Και αυτού, μετά τα «Χρόνια Πολλά» λόγω ονομαστικής του εορτής, τού ζήτησαν δηλώσεις. Μετά, η σειρά του προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρη Κουκουλόπουλου, τον οποίο ρωτούσαν «πότε… οι εκλογές» (πώς να τις ξέρει ο χριστιανός!), της υπερνομάρχου Αθηνών – Πειραιώς κ. Φώφης Γεννηματά, και, τέλος, στις 11 παρά κάτι, του ΥΠΕΞ κ. Γιώργου A. Παπανδρέου που ήρθε με το αυτοκίνητό του, βγήκε και χαιρέτησε πρώτα δημοσιογράφο γνωστή από την εποχή του Χέρφιλντ και της μάχης για τα «Μάρμαρα» -για τα οποία υποσχέθηκε πως «θα τα παλέψουμε»- πριν τον περικυκλώσει ο κλοιός της τηλεοπτικής κάλυψης με καλώδια, γύρω από τα πόδια, αλλά και τον λαιμό των δημοσιογράφων, αντί για κασκόλ! «Υπομονή, θα τα μάθετε όλα σε λίγο», είπε ο Γ. A. Παπανδρέου και μπήκε μέσα, ενώ τελειώνοντας τον πικρό πρωινό καφέ της ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, περνούσε την καγκελόφρακτη πόρτα του Προεδρικού, πορευόμενος την οδό του… μαρτυρίου ώς την επόμενη καγκελόπορτα, στου Μαξίμου! H συνέχεια, στις πολιτικές στήλες που σχολιάζουν τις δηλώσεις των δύο πρωταγωνιστών στο σίριαλ της διαδοχής που ανέβασε εσπευσμένα το ΠΑΣΟΚ, μήπως και κλείσει η ψαλίδα των 8 και κάτι υπέρ της Ν.Δ.! Την ίδια στιγμή, μια μόνο κάμερα, (αργότερα ήρθαν) ορφανή, περίμενε μπροστά στην είσοδο της Ρηγίλλης. Αλλού τα κακαρίσματα, χθες, κι αλλού το χρυσό αβγό της εξουσίας, που θα κριθεί, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, στις 7 Μαρτίου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή