Σε ρόλο επίδοξου κηδεμόνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπαραίτηση ενός πολιτικού αρχηγού είναι από τη φύση της μια πράξη που οφείλει κανείς να αντιμετωπίσει με σεβασμό, ακόμα και αν θεωρεί ότι τα κίνητρα δεν ήταν ανιδιοτελή. Ειδικά, εάν αυτός έχει διατελέσει οκτώ χρόνια πρωθυπουργός και έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικά επιτεύγματα της χώρας. Είναι ακριβώς γι’ αυτό που προκαλεί θλίψη ο πολιτικά μίζερος τρόπος, με τον οποίο ο ίδιος ο K. Σημίτης σχεδίασε και χειρίζεται τη διαδοχή του. Το προχθεσινό διάγγελμα και η χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποκάλυψαν τις προθέσεις του.

Αυτοπροβλήθηκε με κραυγαλέο τρόπο ως μέγας αρχιτέκτονας των εξελίξεων. Δεν δίστασε να εμφανίσει την εκδίωξη του K. Λαλιώτη και τον «διορισμό» νέου Εκτελεστικού Γραφείου τον περασμένο Ιούλιο σαν την πρώτη φάση ενός σχεδίου. H ρητορική του περί ανανέωσης, όμως, είναι κάλπικη. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός εξάντλησε τους προηγούμενους μήνες όλα τα θεμιτά και ενίοτε αθέμιτα μέσα για να αντιστρέψει τον δυσμενή εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων. Οταν οι δημοσκοπήσεις διέψευσαν τις ελπίδες του βρέθηκε αντιμέτωπος με επώδυνο δίλημμα: έπρεπε ή να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε στρατηγική ήττα και να εισπράξει το πολιτικό ανάθεμα ή να υποκύψει στο διάχυτο, αλλά ασφυκτικό αίτημα του κόμματός του και να δρομολογήσει τη διαδοχή του. Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, επέλεξε το δεύτερο.

Ο K. Σημίτης κατέβαλε, επίσης, αγωνιώδη προσπάθεια να αγιογραφήσει την οκταετή θητεία του. Και οι δύο ομιλίες του αυτήν την εβδομάδα σφραγίστηκαν από το πληθωρικό, αν όχι υπερφίαλο «εγώ», αλλά και από την παντελή απουσία αυτοκριτικής διάθεσης. Είναι προφανές ότι φοβάται πολύ την κατεδάφιση της υστεροφημίας του από τον K. Καραμανλή. Παρέμεινε στην πρωθυπουργία και μεθόδευσε στο παρασκήνιο τη διαδοχή του στην ηγεσία του κόμματος για να δεσμεύσει τον Γ. Παπανδρέου ότι θα υπερασπίσει σθεναρά τα πεπραγμένα της οκταετίας, ότι θα είναι συνέχειά της και όχι τομή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος αυτοπροβλήθηκε σαν αυτόκλητος πολιτικός κηδεμόνας του διαδόχου του. Δεν περιορίστηκε καν σε άκομψες υποδείξεις. Υπογράμμισε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής μάχης για να υπερασπίσει την οκταετία του και να εγγυηθεί τη συνέχιση του έργου του! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, η υψηλών τόνων αντιδεξιά ρητορική του K. Σημίτη θα υπονομεύει εμπράκτως την αξιοπιστία του νέου και διαφορετικού πολιτικού στίγματος που έχει μόλις αρχίσει να εκπέμπει ο Γ. Παπανδρέου. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα είναι μέλος και της επόμενης Βουλής, αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι προτίθεται να λειτουργήσει και μετεκλογικά σαν εναλλακτικός πόλος, ένα είδος ενισχυμένου «Μητσοτάκη του ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή