Ιράκ: αναζητείται ηγετική «ομπρέλα»

Ιράκ: αναζητείται ηγετική «ομπρέλα»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει άραγε κάποια επιλογή που να περιλαμβάνει τους χασεμίτες στον δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ; Αμερικανοί, Βρετανοί και Ιρακινοί ειδικοί αμφιβάλλουν. Υποστηρίζουν ότι οι Ιρακινοί, έχοντας διανύσει μακρά και αιματηρή πορεία μετά την ανατροπή του Σαντάμ δεν επιθυμούν ούτε καν προσωρινές επαφές με τη μοναρχία των χασεμιτών, η οποία ανετράπη το 1958.

Ομως το ζήτημα θα ανακύψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν οι ειδικοί. O πρίγκιπας Χασάν της Ιορδανίας, αδελφός του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν θα μεταβεί στη Βαγδάτη, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της σουνιτικής και σιιτικής κοινότητας του Ιράκ. Ως χασεμίτης, ο οποίος ανήκει στους γνήσιους απογόνους του Προφήτη Μωάμεθ, ο Χασάν πιστεύει ότι μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο.

Ο Χασάν αποκάλυψε τα σχέδιά του στη διάρκεια συνέντευξης, υπογραμμίζοντας ότι ευελπιστεί να επισκεφθεί το Ιράκ προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Υποστήριξε ότι έχει συζητήσει την επίσκεψή του με μέλη ορισμένων από τις ισχυρότερες φυλές του Ιράκ, μεταξύ των οποίων και της φυλής Σαμάρ, Σααντούν και Ράμπια. Παρότι ο Χασάν τόνισε ότι δεν επιδιώκει να παίξει συγκεκριμένο ρόλο στο πολιτικό μέλλον του Ιράκ, εν τούτοις έδειξε ξεκάθαρα μια επιθυμία να συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία. «Σχεδόν κάθε κομμάτι των φυλών του Ιράκ έχει εμπλακεί στην αναζήτηση πιθανής λύσης», τόνισε. «Αποψή μου είναι ότι πρέπει να κινηθούμε από την κυβέρνηση εξουσίας στην κυβέρνηση συμμετοχής. Υπό αυτήν την έννοια, μια πολιτισμική συμμετοχή είναι αυτό που έχω να προσφέρω στους Ιρακινούς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Χασάν εκτιμά ότι θα μπορούσε ο ίδιος να διαδραματίσει μεταβατικό ρόλο για τα επόμενα τρία χρόνια και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νέου Συντάγματος. Οι επιλογές στις οποίες αναφέρθηκε, περιλαμβάνουν τον διορισμό του υπό την ιδιότητα του προσωρινού αρχηγού κράτους, προσωρινού αντιβασιλέα ή μέλους μεταβικού κυβερνητικού συμβουλίου. Υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να γίνει βασιλιάς του Ιράκ, και τόνισε ότι η χρήση της λέξης «βασιλιάς» προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους Ιρακινούς.

Ο 56χρονος Χασάν είναι μια πολύ καυστική φιγούρα. Επί δεκαετίες υπήρξε διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας, έχασε όμως την ευκαιρία να γίνει βασιλιάς, όταν ο Χουσεΐν, λίγο πριν από τον θάνατό του το 1999 όρισε διάδοχό του το γιο του, Αμπντάλα. Ωστόσο ο Χασάν φρόντισε να παραμείνει στη δημοσιότητα. Το ενδιαφέρον του για το Ιράκ εκφράστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2002, σε συνέδριο που οργάνωσε η ιρακινή αντιπολίτευση στο Λονδίνο, αργότερα όμως εμφανίστηκε να κάνει πίσω.

Οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση του Χασάν να αναμειχθεί στην ιρακινή πολιτική κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσει την αντίδραση των ΗΠΑ, της Βρετανίας, και της ίδιας της Ιορδανίας. O βασιλιάς Αμπντάλα λέγεται ότι έχει διστακτικά εγκρίνει το σχέδιο του Χασάν να επισκεφθεί το Ιράκ, όμως θα προτιμούσε να χειρισθεί ο ίδιος προσωπικά οποιαδήποτε μελλοντική συζήτηση για έναν πιθανό ρόλο του οίκου των χασεμιτών στο Ιράκ.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έδωσε την εξουσία στους χασεμίτες στην Ιορδανία και το Ιράκ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα σχέδια του Χασάν. Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι αν και οι προθέσεις του είναι σωστές, δεν είναι ο πιο κατάλληλος μεσολαβητής. Αμερικανοί ειδικοί εκφράζουν αντίστοιχες αμφιβολίες. Υποστηρίζουν ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης στο Ιράκ δείχνουν τους Ιρακινούς να απορρίπτουν την αποκατάσταση της μοναρχίας. O Χασάν θα θεωρηθεί ο ξένος που επιβλήθηκε από το εξωτερικό.

Ο Χασάν μπορεί να είναι ο λάθος άνθρωπος, όμως το ζήτημα τίθεται στη σωστή του βάση. Οι αμερικανικές αρχές κατοχής θα πρέπει να βρουν κάποια ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρωθούν οι κατακερματισμένες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ. Αυτές οι ομάδες είτε θα μπορέσουν να συσπειρωθούν προκειμένου να χαράξουν το κοινό μέλλον είτε θα οδηγήσουν τη χώρα σε ντε φάκτο διάσπαση, με κίνδυνο ακόμη και το ξέσπαμα εμφυλίου πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή