Νέο πολιτικό τοπίο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα εξελίσσεται σαν πανηγύρι και οπωσδήποτε ερήμην της πολιτικής και πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις. H πολιτική όμως δεν είναι πανηγύρι. Είναι σκληρή αντιπαράθεση πολιτικών θέσεων από την οποία θα κριθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ήδη έχει μεταβληθεί το πολιτικό κλίμα και αυτή η μεταβολή καταγράφεται στις πρώτες, έστω και πρόχειρες, δημοσκοπήσεις. Τι λένε αυτές οι δημοσκοπήσεις: Πρώτον επιβεβαιώνουν τη θέση που από εξαμήνου υποστηρίζει η «K» ότι η πολιτική προοπτική του Κώστα Σημίτη εξαντλήθηκε, βυθισμένη στο τέλμα της κακής και ενίοτε σκαναδαλώδους διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων. Το γεγονός αυτό δίχαζε βαθιά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και αποστασιοποιούσε τα στελέχη και τους οπαδούς του. O Κώστας Σημίτης, όχι μόνο δεν ήταν το «ισχυρό χαρτί», αλλά αντιθέτως ο «πιο αδύναμος κρίκος».

Δεύτερον, οι (πρόχειρες) δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν ότι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, παρ’ όλο που για την ώρα έχουμε μόνο το όνομά του και την εικόνα του και όχι τις πολιτικές του θέσεις, κατόρθωσε να επιτύχει εντυπωσιακή συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ, ενώνοντας το «παλιό» και το «νέο» ή αμβλύνοντας την μεταξύ τους καψυποψία και αντιπαράθεση. Κατά πόσον αυτή η «ένωση» και συσπείρωση έχει και πολιτικό περιεχόμενο και ποιο, αν δηλαδή αποτελεί υπέρβαση ενός κακού παρελθόντος, ή τουλάχιστον προβληματικού, μένει να αποδειχθεί και να κριθεί το επόμενο ώς τις εκλογές χρονικό διάστημα.

Το κλίμα της προεκλογικής μάχης άλλαξε σημαντικά. Παραμένει, όμως, το δημοκρατικό αίτημα του λαού, διάχυτο και διαπιστώσιμο, για αλλαγή τρόπου και μεθόδων διακυβέρνησης. Το αίτημα εξ αντικειμένου αποβαίνει υπέρ της Ν.Δ., η οποία, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, διατηρεί αισθητό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται, όμως, ότι η εκλογική κούρσα θα είναι σκληρή και θα κριθεί στο νήμα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή από την πλευρά της και προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Ηδη σημειώνουμε ως θετική προσαρμογή την αλλαγή ύφους στις τελευταίες εμφανίσεις του Κώστα Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή