ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενδοσκοπος

Κακές σκέψεις για το «παιδί»…

Ακούγεται ίσως ως υπερβολικό κι όμως είναι αληθινό: Στο ΠΑΣΟΚ ο «κύκλος Σημίτη» μετά τη «γενναία απόφαση» του αρχηγού, που έφερε την «ανανέωση», εύχεται ένα εκλογικό «στραπατσάρισμα» του κ. Γ. A. Παπανδρέου! Ούτε έναν καλό λόγο για το «παιδί της Αλλαγής» δεν θα ακούσει κανείς σε ιδιαίτερες συζητήσεις στελεχών που εξακολουθούν να δηλώνουν πίστη στον κ. K. Σημίτη!

Και όμως ένα ολόκληρο «σύστημα ΠΑΣΟΚ» ακριβώς αυτό που κατασκεύασε και ενίσχυσε από το 1996 ο κ. K. Σημίτης, δεν επιθυμεί εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ. Και «ποντάρει» στον «Γιώργο», ασχέτως του αν αυτός διαθέτει προσόντα πρωθυπουργού.

Για το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» (που ήδη τα «δίνει» όλα στα κανάλια της εμπορικής TV) σημασία έχει η εκτίμηση, ότι ο Παπανδρέου τζούνιορ μπορεί να πετύχει «επικοινωνιακώς» εκεί όπου ο K. Σημίτης πορευόταν για τη διεκδίκηση μιας νίκης, «χαμένος από χέρι». Σημασία έχει, δηλαδή, να αποφευχθεί μια εκλογική ήττα που θα οδηγούσε σε εξάρθρωση τους μηχανισμούς που τροφοδοτούν επιτυχώς ώς τώρα το «σύστημα». O κ. K. Σημίτης ήταν έως τώρα αγαπητός στο «σύστημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τώρα την «ανανέωση». Πρώτος αυτός το γνωρίζει καλά, γι’ αυτό άλλωστε και η «γενναία» απόφασή του.

Περίπατο…

Παρ’ όλα αυτά ο άκρατος πολιτικός εγωισμός της ηγεσίας K. Σημίτη δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι είναι δυνατόν να εμφανίζεται τώρα δημοφιλέστατος στο ΠΑΣΟΚ και καταλληλότερος για αρχηγός ο «Γιωργάκης» στη θέση του «μεγάλου εκσυγχρονιστή».

Εως και τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. K. Σημίτης διαφημιζόταν από τους κυβερνώντες «εκσυγχρονιστές» ως «ισχυρό χαρτί όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της χώρας» (K. Σκανδαλίδης) ως «φυσικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ» με τον οποίον «το κόμμα θα προσέλθει στις εκλογές» (Π. Ευθυμίου) ως «πρότυπο μεθοδικού αξιόπιστου και αποτελεσματικού ηγέτη (Γ. Φλωρίδης), ως «εθνικό κεφάλαιο» (Δ. Ρέππας).

Ολα αυτά πήγαν αιφνιδίως «περίπατο». Τι να πει τώρα ο δυστυχής κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο «πάρτε το απόφαση οι εκλογές θα γίνουν με αρχηγό τον K. Σημίτη»; Και είναι άραγε τόσο εύκολο να ξεχαστεί στο ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (22 Δεκεμβρίου 2003) κατά την οποίαν «μια αλλαγή ηγεσίας, η οποία γίνεται με τρόπο τεχνικό, με τρόπο που ενδεχομένως μπορεί να κατηγορηθεί ως τυχοδιωκτικός, μπορεί να έχει και αντίστροφες επιπτώσεις»;

Στη σύνταξη;

Σήμερα, λοιπόν, υποχρεωμένος ο κ. K. Σημίτης από τη ροή των εξελίξεων, σε παραίτηση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πεπεισμένος πως αδικείται από τους Ελληνες που τον κρίνουν αρνητικά, αυτόν που τα έκανε όλα τόσο ωραία και σωστά, μόνον μια επιτυχή ηγετική πορεία δεν μπορεί να εύχεται στον Παπανδρέου, ο οποίος ζητάει από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ένα (ακόμη) «νέο ξεκίνημα».

Η «ίντριγκα» που οδήγησε στην «αλλαγή» έχει μεν τη σφραγίδα του K. Σημίτη αλλά δεν συνοδεύεται από τις καλύτερες ευχές του για επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. O πρωθυπουργός γνωρίζει πως έτσι όπως γύρισαν τα πράγματα, ναι μεν ο ίδιος αποφεύγει μια ήττα από τον K. Καραμανλή, ευθέως αντιπαρατιθέμενος σ’ αυτόν, αλλά από την άλλη πλευρά αν ο «Γιωργάκης» καταφέρει να ελέγξει απολύτως το ΠΑΣΟΚ -ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος και αν ναυαγήσουν οι παρασκηνιακές προσπάθειες για μια «θέση» στην E.E., τότε θα τον περιμένει μόνον η πολιτική συνταξιοδότησή του.

Η «βάση»

Το σύστημα εξουσίας, όμως, που δίνει ήδη σκληρή μάχη για να διατηρήσει τα πολύτιμα «κεκτημένα» του και μετά τις 7 Μαρτίου, είναι ισχυρότερο φυσικά για την «παρέα» που περιβάλλει τον κ. K. Σημίτη και απ’ τις ανησυχίες του. Ετσι, όσο «πικρά» και αν είναι για τον κ. Γ. A. Παπανδρέου τα σχόλια των στενών φίλων του Μεγάρου Μαξίμου, το μεγάλο τμήμα των «εκσυγχρονιστών» σπεύδει τώρα να «προσαρμοσθεί» στη νέα κατάσταση, ενώ και οι γνωστοί «δελφίνοι» κρύβουν τα πραγματικά αισθήματά τους για την «αλλαγή» και χαμογελούν στην «ανανέωση». Θέλοντας και μη, οι «κορυφαίοι» του κυβερνώντος κόμματος θα δώσουν την εκλογική μάχη στο πλευρό του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ολοι τους γνωρίζουν, ότι ο «Γιώργος» με το «βαρύ πολιτικό όνομα», σ’ αυτήν τη φάση έχει την αμέριστη συμπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της οργανωμένης «βάσης». Και στο χώρο αυτό της «βάσης» ελάχιστοι μπορεί να ενοχλούνται τώρα από το ότι το «κόλπο» της «αλλαγής» ήρθε να «καπελώσει» άσχημα τους «κορυφαίους» του κόμματος με τις πολλές ηγετικές φιλοδοξίες.

Ζήτω και ουφ!

Το αν θα φέρει στο ΠΑΣΟΚ το «χάπενινγκ» Γ. A. Παπανδρέου τα μεγάλα εκλογικά κέρδη που κάποιοι στο κόμμα περιμένουν, είναι κάτι που θα διαπιστωθεί στις 7 Μαρτίου. Αλλά έχει στη φάση αυτή γούστο το ότι ο υποψήφιος (πλην ήδη εκλεγμένος) αρχηγός προκαλεί κύματα ενθουσιασμού στους πιστούς «πασόκους», τόσα όσα ποτέ του δεν μπόρεσε να χαρεί ο κ. K. Σημίτης στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του.

Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι πολλά από τα «ζήτω» που εισπράττει σε δημόσιους χώρους από τη «βάση» του ΠΑΣΟΚ ο συμπαθής ΓΑΠ, έχουν μέσα τους και ένα «ουφ» ανακούφισης την οποίαν έχει προκαλέσει ο κ. K. Σημίτης με τη γνωστή «γενναία» απόφασή του να παραδώσει την προεδρία του κόμματος.

Εκτός υπηρεσίας

Υπάλληλος του κράτους, ο κ. Μπεγλίτης αμοίβεται από το δημόσιο, ως διπλωμάτης για την εργασία που οφείλει να παρέχει στην υπηρεσία του. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να εξηγήσει ο κ. υπουργός Εξωτερικών, στη βάση ποιας νομιμότητας χρησιμοποιεί τον υφιστάμενό του, διπλωμάτη ως στενό συνεργάτη του στο πλαίσιο του προσωπικού πολιτικού επιτελείου του. Αν δε ο ίδιος ο κ. Μπεγλίτης θα είχε επίσης να πει κάτι γι’ αυτό το θέμα, σίγουρα θα προκαλούσε ενδιαφέρον με τις όποιες εξηγήσεις του.