Ενδοσκοπος

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφημιστική δυσπεψία

Το τι κάνει ο κ. Γ. A. Παπανδρέου ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και διεκδικητής πρωθυπουργίας, δική του δουλειά είναι. Αλλά ας μας επιτραπεί να παρατηρήσουμε, ότι πολύ νωρίς ξεκίνησε το «επικοινωνιακό» επιτελείο του τον διαφημιστικό καλπασμό του.

Πολύ και παχύ το σχετικό διαφημιστικό υλικό σε ένα πολύ μικρό διάστημα, «με το καλημέρα», που λέει και ο πτωχός λαός. Και πολλή αερολογία, με το συμπάθιο. Ναι, αφελείς δεν είμαστε και γνωρίζουμε βεβαίως ότι στην πολιτική διαφήμισή του υπολογίζει πρωτίστως ο διάδοχος του κ. K. Σημίτη, για να κερδίσει εκλογικά ποσοστά και ηγετικό προφίλ. Αλλά είναι πολύ κουραστικό αυτό που συμβαίνει έως τώρα, εκνευριστικά «απολιτίκ» και επιπλέον προσβλητικό για τη νοημοσύνη κάθε έμφρονος πολίτη. Το «Παιδί της Αλλαγής» βιάζεται πολύ στην αγωνία του να περάσει στο κοινό την εικόνα του νέου, μοντέρνου, καλού και αγαθού ηγέτη. Αν έτσι συνεχίσει να βομβαρδίζει «επικοινωνιακώς» το κοινό, ο κ. Γ. A. Παπανδρέου μάλλον θα καταφέρει να «σκάσει» τους ψηφοφόρους που επιθυμεί να γοητεύσει.

Μόνο μια δικαιολογία θα μπορούσε τώρα να προβάλει ο αγρίως διαφημιζόμενος Παπανδρέου τζούνιορ: Πως κάνει στα γρήγορα ό,τι το δυνατόν για να φτιάξει μια καλή «εικόνα» του απέναντι στο κοινό, πριν υποστεί μεγάλες ζημιές από τους φανατικούς «σημιτικούς» συναδέλφους του, που θέλουν το κακό του. Ομως, και αυτό αν ισχύει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. O κόσμος ήδη άρχισε να «μπαφιάζει» βομβαρδιζόμενος καθημερινώς επί 24ώρου βάσεως από λόγια και εικόνες υπέρ του «Παιδιού της Αλλαγής». Και φυσικά δεν θα πρέπει σήμερα να απορεί ο κ. Παπανδρέου επειδή ουκ ολίγοι συμπολίτες του τον ταυτίζουν με το κύκλωμα των εμπορικών MME που τον προβάλλουν βροντωδώς. Ολα πάνε «πακέτο» σε αυτήν την υπόθεση. Οπως πάντοτε «πακέτο»… όλοι μαζί βάδιζαν τον δρόμο της μεγάλης εθνικής «ανάπτυξης» οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία και οι κλάδοι του αθηναϊκού συστήματος εξουσίας, που δίνει και τώρα τη μάχη για τη διατήρηση των «κεκτημένων» του.

Προφανώς κακή συνεννόηση…

Το ότι ήδη στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν να «δέρνονται» οι σκληροί σημιτικοί με τον κύκλο των υποστηρικτών του διαδόχου έχει βεβαίως το γούστο του, αλλά αποτελεί εσωτερική υπόθεση του κόμματος. Αν η «γενναία» απόφαση του κ. K. Σημίτη οδηγεί σε «μπάχαλο» το κόμμα προεκλογικώς, αυτό ας απασχολήσει όλους εκείνους τους «κορυφαίους» και μη του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να χαιρετίσουν με δέος και θαυμασμό την επίδειξη υψηλού ήθους και συγκινητικής υπευθυνότητας του αρχηγού τους. Ολοι τότε θαύμασαν το μεγάλο κόλπο, που έσπευσαν να παρουσιάσουν ως μείζονα πολιτική «πρωτοβουλία», η οποία θα έπρεπε να συγκινήσει κάθε Ελληνα πολίτη και θα άξιζε να προβληθεί αναλόγως από το κύκλωμα εκείνων που ελέγχουν το μέγα μέρος της εμπορικής τηλεόρασης. Οι εξελίξεις μέσα στο κυβερνών κόμμα έρχονται τώρα να δείξουν ότι ο «γενναίος» αρχηγός δεν είχε εντός του ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικώς με κάποιες «λεπτομέρειες» της υπόθεσης διαδοχής. Μπορεί δε κανείς να υποθέσει ότι και ο έτερος πρωταγωνιστής της ίντριγκας, ο κ. Παπανδρέου, δεν εξηγήθηκε καθαρά σχετικώς με το πώς σκεπτόταν να τοποθετηθεί προεκλογικώς ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα πεπραγμένα της ηγεσίας K. Σημίτη. Αν οι δυο τους είχαν σωστά συνεννοηθεί μεταξύ τους πριν από την ανακοίνωση της «γενναίας» απόφασης, δεν θα οδηγούνταν τόσο γρήγορα τα εσωκομματικά πράγματα στην οξεία «κόντρα» σημιτικών και παπανδρεϊκών.

Σίγουρα, πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση η μεταβίβαση ηγεσίας στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Είναι πολλές οι «εκκρεμότητες» που δεν μπορεί να αφήσει άνευ κάποιων «ρυθμίσεων» η ηγεσία K. Σημίτη, απερχόμενη. Και πίσω από τον πρωθυπουργό υπάρχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό, ένας κύκλος «εμπίστων», που επίσης δεν θέλει να αφήσει ο κ. Σημίτης εκτεθειμένο στις όποιες «ανανεωτικές» διαθέσεις του διαδόχου. Υποτίθεται, όμως, ότι αυτά τα θέματα θα είχαν σοβαρά συζητηθεί μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας. Προφανώς, πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών του εγχειρήματος, όλα έγιναν πολύ βιαστικά από τον κ. K. Σημίτη και από το «Παιδί της Αλλαγής», προ εβδομάδων.

Πολύ αργά…

Την αλήθεια λένε, βεβαίως, όλοι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονται για τον υπέρ «Γιωργάκη» διαφημιστικό βομβαρδισμό της εμπορικής τηλεόρασης, με στόχο τη μειωμένη προβολή της Ν.Δ. και τη μεγαλύτερη δυνατή υποβάθμιση των μικρών κομμάτων. Ακούγοντας ορισμένους από αυτούς να διατυπώνουν χθες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς τις απόψεις τους γι’ αυτό το ζήτημα, θυμήθηκα ότι σχεδόν όλοι τους καμιά απολύτως αντίρρηση δεν είχαν εκφράσει, όταν το 1989 τα κόμματά τους παρέδιδαν άνευ όρων την «ελεύθερη» (έτσι την έλεγαν τότε οι ενδιαφερόμενοι) τηλεόραση σε μια χούφτα εκδότες-επιχειρηματίες. Τώρα η «ελεύθερη» κάνει τη δουλειά της κατά τα συμφέροντα και τα γούστα της, διαλέγοντας σύμφωνα με αυτά και τους πολιτικούς φίλους της. Το αποτέλεσμα αυτής της μιντιακής «πολιτικής» είναι βεβαίως θλιβερό και αρνητικό για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Κάθε έντιμος πολιτικός, κάθε δημοκρατικός πολίτης το γνωρίζει αυτό καλά σήμερα. Ομως, ακόμη και στην πολιτική ισχύει η λαϊκή ρήση «όλα εδώ πληρώνονται». Και είναι σήμερα σειρά αυτών των διαμαρτυρόμενων να το θυμηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή