Ευχές που σημαίνουν και μένουν…

Ευχές που σημαίνουν και μένουν…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πότε πέρασαν οι γιορτές, ή, μάλλον, πώς τις εξακόντισαν από τη μνήμη μας οι μέλλουσες εκλογές και η δίνη η προεκλογική που άρχισε! Οπως κάθε χρόνο, με λίγη μελαγχολική διάθεση αποσύρουμε τον εύθυμο πολύχρωμο διάκοσμο που αποτελούν οι ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, σταλμένες από φίλους, συνεργάτες, πολιτικούς, από το δημοσιογραφικό γραφείο. Διαπαραταξιακές οι ευχές, όπως πάντα, παίρνουν μια ιδιαίτερη σημασία, τώρα που τις κοιτάμε, πριν τις κρύψουμε μέσα στο Ημερολόγιο του 2003 που αποσύρεται και αυτό. Πολιτικά μηνύματα για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, με τυπωμένα τα ιδιόγραφα σημειώματα των αποστολέων με τους μεγάλους τίτλους και τα ηχηρά ονόματα. Είναι, όμως, και μερικές που μας αγγίζουν ιδιαίτερα και δείχνουν και την ευαισθησία των αποστολέων τους. Παράδειγμα, η κάρτα με τις ευχές της καθηγήτριας κ. Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, φίλης από τα χρόνια του Κολλεγίου Ελληνικού, της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και Πολιτισμού και πάντοτε βουλευτού A΄ Αθηνών. «Το Μοναστήρι της Καισαριανής» από τη συλλογή λιθογραφιών του Ferdinand Stademann, Πανόραμα των Αθηνών, Μόναχο 1841» εικονογραφεί την κάρτα της. Τα λιγνά κυπαρίσσια, τα λιόδεντρα, η γαλήνη του μοναστηριού (Das Kloster Sipiani Bei Athen) το τοπίο της απάτητης Καισαριανής, στην πλαγιά του Υμηττού – άρωμα εποχής, και το όραμα της αξέχαστης Καίτης Αργυροπούλου. Μια κάρτα που φυλάσσεται με αγάπη. Και μία άλλη, που μας χάρισε κέφι και χαμόγελο: το Καραβάκι, με σημαίες και ανθρωπάκια με κεραίες που μας έφερε «τα χρόνια πολλά για το 2004», ζωγραφισμένο από την Δανάη-Ελένη Αλογοσκούφη, 6 χρόνων, τη μικρότερη κόρη του καθηγητού και βουλευτή A΄ Αθηνών, Γιώργου Αλογοσκούφη, και της οικονομολόγου Δίκας, το γένος Αγαπητίδη. Οι «ευχές για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας» βρίσκουν πάντα ανταπόκριση στην καρδιά μας. Μαζί με την κάρτα και ευχές για το Ολυμπιακό Ετος 2004, η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, δικηγόρος, πολύτεκνη μητέρα και γιαγιά δέκα εγγονιών (!) μας έστειλε και φωτογραφίες από τη συλλογή Πετραλιά, από Ολυμπιακούς Αγώνες, παλαιούς και κοντινούς, από το 1896 ώς τους επερχόμενους του 2004, με τη Φλόγα να ξεκινά πάντα από την Ολυμπία της Ηλείας, ιδιαιτέρα πατρίδα των Πετραλιά, από πλευράς πατέρα. Πάνω σ’ αυτές έχει τυπώσει τους δώδεκα μήνες του 2004, σ’ ένα επιτραπέζιο Ημερολόγιο που, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τονίζει ότι αυτή είναι χρονιά ευθυνών και ανάτασης, για το ολυμπιακό ιδεώδες.

Και τώρα, στον τομέα της τέχνης, αλλά σχετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι η κάρτα που έστειλαν ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με φιλικές ευχές και στην εικονογράφηση το περίφημο έργο του Georges Braque (1882-1963) «Profil: Grec» (1950). Ενα προφίλ που θυμίζει και το προφίλ της «Παριζιάνας» στο Μουσείο Ηρακλείου ή όποιας άλλης ωραίας Κρητικοπούλας. Και από το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι στο Μουσείο της Ανδρου την Εκθεση με έργα Μπρακ, μια κάρτα, με τη φροντίδα και τις ευχές του γραμματέως της Ελίζας κ. Πυθαγόρα Κόσιβα «Jeunne Homme au Bouquet», έργο 1905, του Pablo Picasso. Και τα δύο ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή, σίγουρα στη συλλογή των αποστολέων. Ευχαριστίες και Καλή Χρονιά στη γεμάτη προκλήσεις Χρονιά 2004!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή