Κυρίαρχη μουσική προσωπικότητα ο πιανίστας Paul Badura – Scoda με δύο ρεσιτάλ, στο Μέγαρο, Δευτέρα 19, Τρίτη 20 Ιανουαρίου

Κυρίαρχη μουσική προσωπικότητα ο πιανίστας Paul Badura – Scoda με δύο ρεσιτάλ, στο Μέγαρο, Δευτέρα 19, Τρίτη 20 Ιανουαρίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 19 το βράδυ, ο διάσημος Βιεννέζος σολίστας και μουσική αυθεντία κ. Paul Badura – Scoda εγκαινιάζει την αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» στο νέο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι μια μουσική βραδιά ιδιαιτέρων αξιώσεων, με προσκλήσεις μόνον, δεν υπάρχουν εισιτήρια, δεν διετέθησαν ούτε για συνδρομητές, γιατί η νέα αίθουσα «κοχύλι μουσικής» της Αθήνας, με το ένδοξο όνομα Σκαλκώτας, χωράει λίγους. Και τυχερούς, προσθέτουμε. Αλλά το επόμενο βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου θα μπορέσουν να απολαύσουν τη μοναδικότητα της ερμηνείας του σε ένα ρεσιτάλ με έργα Μπαχ, το ιταλικό κοντσέρτο, σε φα μείζονα, BWV 971, και τη σονάτα αρ. 23 σε φα ελάσσονα, έργο 57 «Αρρασσιονάτα» του Μπετόβεν. Στο δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει με «Εξι κομμάτια για πιάνο, έργο 118» του Μπραμς και θα ολοκληρώσει με το Καρναβάλι, έργο 9, του Σούμαν. H ξεχωριστή βραδιά δίνεται στο πλαίσιο «Μεγάλοι Ερμηνευτές», με χορηγία του «Ομίλου Εταιρειών Θεοχαράκη», με τον Βασίλη και τη Μαρίνα Θεοχαράκη, από τους υποστηρικτές του Μεγάρου.

Μεγάλος ερμηνευτής στην κυριολεξία ο Πάουλ Μπαντούρα – Σκόντα, «μπορεί να ερμηνεύει τα δυσκολότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου με τη μεγαλύτερη ευκολία…», όπως είναι το σήμα κατατεθέν της μουσικής του προσωπικότητας. Εχει πάρει μέρος ως επίσημος καλεσμένος στα σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ. Οι αρχιμουσικοί Βίλχελμ Φουρτ Βάινγκλερ, Γιόζεφ Κριπς, Καρλ Μπεμ, σερ Τσαρλς Μακέρρας, σερ Γκέοργκ Σόλτι και ο βιολιστής Ντέιβιντ Οϊστραχ είναι μεταξύ των συνεργατών του.

Εχει ηχογραφήσει σε περισσότερους από διακόσιους δίσκους, ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει όλους τους κύκλους από τις σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Σούμπερτ. Επίσης διευθύνει, συνθέτει, ασχολείται με μουσικολογικά θέματα, έχει γράψει δε και βιβλία για τη μουσική. Είναι και ιδιοκτήτης μιας πλούσιας συλλογής από ιστορικά πληκτροφόρα όργανα, διαθέτει και τεράστιο αρχείο αυθεντικών χειρογράφων, αντιγράφων σε μικροφίλμ κα πρώτων εκδόσεων. Διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του, λεπτός, κομψός με ευγενικό χαμόγελο (φωτο), ενώ δίνει αυτόγραφο σε δίσκο του. Στο πέτο τα διάσημα των τιμητικών διακρίσεων. «Το 1978 τιμήθηκε με το Δαχτυλίδι «Μπεζεντόρφερ», όπως διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου του Μεγάρου, διάκριση που έχει δοθεί μόνο στον Βίλχελμ Μπακχάουζ, το 1993 αναγορεύτηκε «Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής» και το 1997 τιμήθηκε με τον τίτλο του «Ταξιάρχη των γραμμάτων και των Τεχνών»…».

Γεύμα προς τιμήν του από τους Egon

O διεθνούς φήμης ζωγράφος κ. Nicholas Εgoκαι η σύζυγός του Matti δίνουν αύριο, Κυριακή μεσημέρι, γεύμα προς τιμήν του Βιεννέζου πιανίστα στο αθηναϊκό σπίτι τους στη Δεινοκράτους, με θέα στον Υμηττό και στους τοίχους τους πίνακες του οικοδεσπότη με όλη την ωραιότητα του ελληνικού τοπίου και των αρχαίων μνημείων στα χρώματα των τεσσάρων εποχών του έτους! Καλεσμένοι ακαδημαϊκοί, καθηγητές, πρέσβεις, αρχαιολόγοι, μουσικοκριτικοί, όλοι με την ιδιότητα των φίλων της μουσικής που θα έχουν το προνόμιο να γνωρίσουν από κοντά, ως άνθρωπο, τη μουσική αυθεντία του καιρού μας, τον κ. Paul Badura – Scoda.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή