Για πιο ανθρώπινα νοσοκομεία

Για πιο ανθρώπινα νοσοκομεία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

E πισκεπτόμενος ο καθείς ένα από τα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας θα νιώσει, περνώντας την κεντρική πύλη, την απόλυτη αταξία, το χάος. Κόσμος πάει και έρχεται. Ασθενείς, συγγενείς, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό ένα κουβάρι, σε διαρκή αναζήτηση άπαντες. Και στους θαλάμους νοσηλείας τρεις – τέσσερις συγγενείς στο προσκέφαλο κάθε ασθενή, να προσφέρουν υποτίθεται στήριξη ψυχολογική, αλλά μάλλον να επιβαρύνουν το περιβάλλον, να αναστατώνουν και να πιέζουν τους νοσηλευόμενους. Στους διαδρόμους θα δείτε επισκέπτες να αναζητούν ανοιχτό παράθυρο ή μπαλκόνι προκειμένου να καπνίσουν, άλλους να τριγυρνάνε με σάντουιτς και ταπεράκια φαγητού και ακόμη περισσότερους να συζητούν μεγαλοφώνως, ωσάν να βρίσκονται σε χώρο αναψυχής και όχι σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αν τώρα τύχει και επισκεφθείτε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα δείτε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Με την είσοδό σας στο νοσοκομείο θα σας ρωτήσουν από τη γραμματεία πού πάτε και αν έχετε προγραμματισμένο ραντεβού. O υπάλληλος στην είσοδο θα διασταυρώσει όσα θα πείτε και αν λάβει θετική απάντηση θα σας πληροφορήσει πού θα βρείτε τον γιατρό ή την υπηρεσία που ζητάτε. Οταν βρεθείτε στο ασανσέρ, άλλος υπάλληλος θα σας ρωτήσει και πάλι πού πάτε για να σας καθοδηγήσει σε ποιον όροφο και σε ποιο διάδρομο θα βρείτε εκείνο που θέλετε. Ούτε τάπερ ούτε τσιγάρα, τα επισκεπτήρια σε ώρες συγκεκριμένες, χρονικά ελεγχόμενα, ησυχία και το κυριότερο τάξη. H εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και αυτομάτως γεννάται το ερώτημα γιατί υπάρχει τόσο κραυγαλέα διαφορά. Γιατί στο Ωνάσειο επικρατεί τάξη, πολιτισμός, και στ’ άλλα νοσοκομεία κυριαρχεί τριτοκοσμική κατάσταση; Τι έχει το Ωνάσειο που δεν έχουν τα άλλα; Προφανώς διοικούνται με άλλο τρόπο, διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό διαφορετικό και βεβαίως επικρατούν αρχές και κανόνες από τη γένεση του νοσοκομείου. Τι εμποδίζει λοιπόν ανάλογοι κανόνες και αρχές να επιβληθούν σε όλα τα νοσοκομεία;

Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσε το ανακοινωθέν πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο προκάλεσε συζητήσεις και αναζητήσεις μεγάλες και έθεσε το μείζον ζήτημα της οργάνωσης και διοίκησης των νοσοκομείων. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι πριν απ’ όλα, πριν εφαρμοσθούν οι μεγάλες ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, η απλή μεταφορά και εφαρμογή των κανόνων που επικρατούν στο Ωνάσειο, θα άλλαζε πλήρως την εικόνα, θα μετέβαλε το περιβάλλον στα κρατικά νοσοκομεία και θα καθιστούσε ανθρωπινότερη τη ζωή ασθενών και την εργασία των γιατρών και των νοσηλευτών. Το παράδειγμα υπάρχει, είναι εδώ δίπλα μας, στην πόλη μας, μας δείχνει τον δρόμο. Ας επιχειρήσουμε τα πρώτα, τα απλούστερα, τα στοιχειώδη και έπειτα ας πάμε στα μεγάλα και δύσκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή