Αν στη ΝΑΣΑ ήταν KKE

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γρήγορη ματιά στην εβδομάδα που πέρασε. Τι εβδομάδα, δηλαδή. Ολα τα ωραία σε δύο μέρες έγιναν.

Ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε (όχι μόνος) το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την υγεία. Διακόπτω εδώ, για να σημειώσω ότι θα το χαιρόμουν αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. αυτοαποκαλούνταν «Κωστάκης». Μπορεί σήμερα κάποιοι να το θεωρούν αυτό μπανάλ, κάποτε όμως -και όχι τόσο παλιά- υπήρχαν πολλοί μεγάλοι και αξιοσέβαστοι άνθρωποι, που έτσι συστήνονταν. Το «πήγαινε αυτό το έγγραφο στον κ. Κωστάκη» δεν ήταν ασύνηθες, ακόμη και αν ο κ. Κωστάκης ήταν το μεγάλο αφεντικό. (Εχουμε και σήμερα στην «Κ» έναν Κωστάκη, αληθινό τζέντλεμαν, που έτσι τον γνώρισα πριν από πολλά χρόνια και έτσι τον λένε οι φίλοι του.) Εχει μια ομορφιά όταν οι άνθρωποι δεν φοβούνται να λέγονται Κωστάκης ή Μίμης ή Αλέκος. Ή και Γιωργάκης. Τέλος πάντων, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε το πρόγραμμα για την υγεία. Επισήμως και δεδηλωμένα προεκλογικό. Ολα θα φτιάξουν στην υγεία. Θα συνδυασθεί το ιδιωτικό με το δημόσιο, από υπηρεσίες πρώτη ποιότητα, στα οικονομικά εξυγίανση. Το αναμενόμενο, δηλαδή.

Ο Τζορτζ Μπους, στη δική του σειρά προεκλογικών εμφανίσεων, παρουσίασε το πρόγραμμά του για το Διάστημα. Πίσω στη Σελήνη, εμπρός για τον Αρη. Αυτή είναι η διαφορά τού να είσαι υπερδύναμη. Εχεις μεγάλο πεδίο. Οι μικροί ασχολούνται με τα νοσοκομεία, εσύ με το άπειρο. Πάει ο άμοιρος ο Ελληνας να κερδίσει τις προεκλογικές εντυπώσεις με τον Ευαγγελισμό, έρχεται ο πλανητάρχης και δείχνει τον Αρη: «Εκεί θέλω να βομβαρδίζει ο εγγονός μου σε πενήντα χρόνια. Go, go, go!». Οσο να πεις, έχει άλλο ορίζοντα. Χώρια που το χαίρεται και ο Μπους να μην ασχολείται με τη δημόσια υγεία, για την οποία σκοτίστηκε. Space, εκείνος. Αυτά είναι τα ωραία. Και φτηνά, έτσι; Μόνο με ένα δισ. δολάρια πρόσθετη χρηματοδότηση τον χρόνο για την πρώτη πενταετία. Πιο φτηνά και από τη στήριξη του γάμου, για την οποία ο πρόεδρος διαθέτει 1,5 δισ. Σοφός ο Μπους. (Ξέρει και από τη Λόρα.) Η στήριξη του γάμου μπορεί όντως να χρειάζεται πιο πολλά λεφτά από το να πας στον Αρη. Σίγουρα, πάντως, χρειάζεται περισσότερη φαντασία.

Αυτά ο Τζορτζ. O Γιώργος, όμως; (Εδώ δεν θα επαναλάβω τα περί «-άκη», γιατί είναι άλλο το θέμα: πρέπει να είναι «Γιώργος», γιατί ήταν «Ανδρέας». Tradition.) Εδώ είχαμε κάτι πιο λαρζ, πιο άνετο, πιο μεταμοντέρνο.. Αλλωστε, αφού ένας Ελληνας εκ των πραγμάτων δεν έχει κατακτήσεις πλανητών ή έστω ένα ταξίδι στο κέντρο της Γης να εξαγγείλει, τι να πει; Λίγη συγγνώμη, αρκετό χαμόγελο, όλοι μαζί, να η παρηγορητική και ενθαρρυντική για τον κόσμο διάσταση που πρέπει να έχει ο πολιτικός λόγος. Τέτοια ακούγοντας ο κ. Πασχαλίδης, που, αν θυμάστε, είχε ανακαλύψει στο πρόσωπο του κ. Σημίτη την «επανάσταση του συγκεκριμένου», σφόδρα ταράχθηκε. O Γιώργος τον αντιμετώπισε στωικά. Πού να σου εξηγώ, σκέφθηκε, ποιος εξήγγειλε ποτέ κάτι αληθινά συγκεκριμένο και ποιος, αν το εξήγγειλε, το εφάρμοσε κιόλας? συγκεκριμένα, εννοείται.

Και όμως, το συγκεκριμένο υπάρχει – και ξεχώρισε. H K.E. του KKE ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Οικονομική Εξόρμηση, «με ποσοστό κάλυψης του πανελλαδικού πλάνου 118,40%». H επιτυχία, πρόσθετε, δείχνει την απήχηση του κόμματος. Αλλά η τελευταία είναι προφανής από τα θεαματικά εκλογικά ποσοστά, τις χιλιάδες των νεοσυνδικαλιζομένων, τον πλούτο σε ιδεολογική καινοτομία. Της οικονομικής εξόρμησης η μείζων σημασία αλλού βρίσκεται: δείχνει ότι ένα τουλάχιστον κόμμα μιλάει σταράτα. Με νούμερα. Κάλυψη πλάνου κατά 118,4% πανελλαδικά. Στην KOB του «Ριζοσπάστη» κάλυψη 297%, στον «902» 171%, στην Αχτίδα Καλλιτεχνών 104,20% (αυτοί οι καλλιτέχνες, όλο ξεχνιούνται με τα χρήματα…). Κατά τόπους, η Κρήτη πρώτη με 150,20% και το Ρέθυμνο πρώτο των πρώτων με 240%.

Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι το KKE δεν ανακοίνωσε πόσο ήταν το πλάνο. Ξέρουμε, έτσι, ότι οι Κρητικοί μάζεψαν 50% παραπάνω από τον στόχο, αλλ’ όχι πόσα. Αυτό, όμως, μόνον προσθέτει στο μεγαλείο της προσπάθειας. Οι άνθρωποι υπερκάλυψαν τον στόχο χωρίς να τον ξέρουν. Αν στη ΝΑΣΑ ήταν KKE (και δη από το Ρέθυμνο), ο Μπους θα έλεγε απλώς «βγείτε στο Διάστημα» – κι εκείνοι θα έφθαναν στον Κρόνο. Συγκλονιστική υπερκάλυψη, αφού το πλάνο του πρώτου πενταετούς προγράμματος δεν (θα) ήταν παρά η Σελήνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή