Πέστε το με γραμματόσημα! «Ελληνες Ολυμπιονίκες 1896-1912» από το ιστορικό αρχείο των ΕΛΤΑ για να ταξιδέψει το μήνυμα των Αγώνων σε όλη την Ελλάδα

Πέστε το με γραμματόσημα! «Ελληνες Ολυμπιονίκες 1896-1912» από το ιστορικό αρχείο των ΕΛΤΑ για να ταξιδέψει το μήνυμα των Αγώνων σε όλη την Ελλάδα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατευμένα στο άθλημα της μνήμης τα ελληνικά γραμματόσημα έρχονται κι αυτά, με τη σειρά τους, να μεταφέρουν το μήνυμά τους, πάνω στους φακέλους, γωνία δεξιά (ή αριστερά) σε όλη την Ελλάδα ότι: οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 φθάνουν, έφθασαν! Μας αφορούν όλους, πλέον, είναι και δική μας ευθύνη, χαρά και γιορτή η επιτυχής διοργάνωση και ασφαλής τέλεσή τους. Από τον πρώτο ώς τον τελευταίο πολίτη είναι κατανοητό ότι οι όροι Ολυμπιονίκης, Λαμπαδηδρόμος, Λαμπαδηφόρος, Κότινος είναι απόλυτα δικοί μας κι όχι μόνο γιατί στην Ελλάδα αλλά και από την ελληνική γλώσσα δημιουργήθηκαν. Με την επιστροφή των Αγώνων στον τόπο τους, η Φλόγα φεύγει, γυρίζει και μένει, η δάδα είναι και σε ελληνικά χέρια, διατρέχει όλη την Ελλάδα, απ’ άκρη σε άκρη, και στα νησιά, και το κλαδί της ελιάς θα στέψει, ας ευχηθούμε, και Ελληνες και Ελληνίδες.

Τα ΕΛΤΑ, όπως μας πληροφορεί ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο, κυκλοφόρησαν από τις 15 Ιανουαρίου αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα «Ελληνες Ολυμπιονίκες» για να αξιοποιήσουν και να μοιραστούν με το κοινό τους το ιστορικό αρχείο που διαθέτουν και το οποίο προέρχεται από την εμπειρία τους ως «Χορηγού» των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Επιδίωξη της νέας αυτής έκδοσης είναι να αναδειχθεί ο ρόλος του γραμματοσήμου ως πολιτισμικό μέσο, διδάσκοντας και ταξιδεύοντας την ελληνική ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Από την Αθήνα του 1896… στην Αθήνα του 2004!».

Πέντε μορφές, πέντε προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού μάς αντικρίζουν από τα γραμματόσημα «Ελληνες Ολυμπιονίκες 1896-1912». Είναι οι Ελληνες Ολυμπιονίκες Σπύρος Λούης, Αριστείδης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσικλητήρας και ο πατέρας της Γυμναστικής Ιωάννης Φωκιανός, θα μας κοιτούν από τους φακέλους της αλληλογραφίας μας ή από την αναμνηστική σειρά, που περιλαμβάνει πέντε γραμματόσημα, διαστάσεων 40,00×27,00 χιλιοστά, σε φύλλα των 25 τεμαχίων.

Τα γραμματόσημα σχεδίασε η κ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου, χαράκτρια, και απεικονίζουν τις ακόλουθες παραστάσεις: E.O. 03 «Σπύρος Λούης», τεμάχια 2.000.000, E.O. 10 «Αρ. Κωνσταντινίδης», τεμάχια 800.000, E2,00 «Ιω. Φωκιανός», τεμάχια 600.000, E2,17 «Ιω. Μητρόπουλος», τεμάχια 600.000 και E3,60 «K. Τσικλητήρας», τεμάχια 300.000.

Σειρά «Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004»

Κυκλοφόρησε ήδη από την πρώτη του νέου έτους και δεύτερη αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004» με συγκεκριμένη αναφορά στις «Οψεις Ολυμπιακών Πόλεων», συντονίζοντας όλη την Ελλάδα στους Αγώνες που είναι πλέον ορατοί. Επειδή αγώνες θα τελεστούν και σε πόλεις της ευρύτερης περιφέρειας το μήνυμα φθάνει ζωντανά στον Βόλο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, διασχίζει την Αθήνα, με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα να δεσπόζουν, αλλά δείχνει το γνώριμο, στους παλαιότερους, θέαμα, του τραμ, όμως μοντέρνου, αεροδυναμικού, που τρέχει σε αθηναϊκό δρόμο.

Τα γραμματόσημα αυτά σχεδίασε ο κ. T. Κατσουλίδης. Υπογράφει την ανακοίνωση από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, Κεντρική Υπηρεσία, Διεύθυνση Φιλοτελισμού ο διευθυντής κ. Βασίλειος Σχοινάς και δίνει και υπόσχεση: «Τα ΕΛΤΑ επιτελώντας πιστά τον ρόλο τους ως Μεγάλος Εθνικός Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προετοιμάζονται να υλοποιήσουν το κοινό όραμα και υπόσχονται να ανεβάσουν μαζί σας τη χώρα μας στο «βάθρο των νικητών» της παγκόσμιας διοργάνωσης των αγώνων με ηχητική υπόκρουση το χειροκρότημα του παγκόσμιου κοινού και όλων των Ελλήνων, για πρώτη φορά εδώ κι έναν αιώνα. Τότε που οι ολυμπιακές στιγμές μετατρέπονται σε αναμνήσεις ζωής».

Αλήθεια, για όσους αναρωτιούνται, φωναχτά «τι θα μας μείνει έπειτα απ’ όλο αυτό το αστρονομικά ακριβό «πανηγύρι» των αγώνων – δρόμοι, γήπεδα, αθλητικά πάρκα, καλύτερη συγκοινωνία, στροφή των εφήβων και πάλι στον αθλητισμό κι όχι μόνον στον πρωταθλητισμό», ας προσθέσουμε κι ένα «σίγουρο»: τα γραμματόσημα για τις ένδοξες ελληνικές στιγμές και τους Ολυμπιονίκες της και, ας ελπίσουμε, κοντά στους δοξασμένους παλαιούς να δούμε και νέα πρόσωπα, που θα «κολλήσουμε» επάνω, δεξιά, στην καρδιά μας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή