H απατηλή βιτρίνα της οικονομίας

H απατηλή βιτρίνα της οικονομίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά… 100%(!) έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια του ενδεκάμηνου του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, όπως πληροφορείται η «Καθημερινή». Την ίδια στιγμή εγείρονται αμφιβολίες για το ύψος της ανεργίας, χωρίς η κυβέρνηση να αντιδρά. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία καταφέρουν καίριο πλήγμα στην ωραιοποιημένη, προπαγανδιστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που προβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να είχαν δημοσιοποιηθεί επισήμως από τον προηγούμενο μήνα. O υπουργός Οικονομίας, όμως, προσπαθεί να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων, επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσει την πολιτική και εκλογική ζημιά που θα προκύψει για το κυβερνών κόμμα, όταν η κοινή γνώμη θα πληροφορηθεί την πραγματική κατάσταση.

Αυτά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποκρύπτει από τους Ελληνες ψηφοφόρους, δεν μπορεί πάντως να τα αποκρύψει και από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, η τακτική έκθεση της Κομισιόν περί της εφαρμογής των οικονομικών προσανατολισμών της E.E. που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες, αποτελεί μια ακόμη σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Αθήνας.

Η έκθεση της E.E. κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες δαπάνες που, φυσικά, οδηγούν σε διόγκωση των ελλειμμάτων και για ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, για τη μείωση του οποίου η κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμιά ουσιαστική προσπάθεια, πέραν της ευκαιριακής διοχέτευσης προς την κατεύθυνση αυτή κάποιων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις.

Το υψηλότερο του αναμενομένου κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες του αποκληθέντος «κοινωνικού πακέτου», αναμένεται να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά. Ολα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο που η E.E. περιγράφει με μελανά χρώματα στην έκθεσή της, καθώς συμπληρώνεται από επισημάνσεις για «έλλειψη δυναμισμού» του επιχειρηματικού κόσμου με απουσία επενδύσεων, αναποτελεσματικά μέτρα για αύξηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας, διαιώνισης της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και υψηλότατων κινδύνων που απορρέουν από το κόστος του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος…

Οι εκλογικές περίοδοι ουδέποτε προσφέρονταν για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, αυτό είναι γνωστό παλαιόθεν. Αυτήν τη φορά, όμως, έχουν αναπτυχθεί υπέρμετρες οικονομικές προσδοκίες σε διάφορες κοινωνικές ομάδες – εν τινι μέτρω δικαιολογημένα, αφού η κυβέρνηση ήταν αυτή που ισχυριζόταν ότι η οικονομία μας είναι περίπου πρωταθλήτρια της Ευρώπης. H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βαρύτατες ευθύνες τόσο για την παραπλάνηση του λαού όσο και για την πραγματική κατάσταση, η οποία είναι ζοφερή. Οσο και αν, πιθανόν, δεν θα είναι αυτή που θα κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της πολιτικής της, το φορτίο που κληροδοτεί στους διαδόχους της είναι επαχθέστατο και ενδεχομένως θα αποτελέσει όχι μόνο πηγή κινδύνων, αλλά και αιτία σφοδρής κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή