Ενδοσκοπος

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπονομεύουν» τον Γιώργο

Ηταν αρκετά κάποια στοιχεία θετικά για τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την «καταιγίδα» Γ. A. Παπανδρέου, για να αυξηθεί στο ΠΑΣΟΚ η εσωκομματική ένταση. Οι «σημιτικοί», που ποτέ δεν χάρηκαν με την «αλλαγή» στην οποία υποχρεώθηκε ο προϊστάμενός τους, ήδη ασκούν κριτική στον «Γιώργο» για το πλαδαρό πολιτικό ύφος του και τον κατηγορούν ότι ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα χωρίς να διαθέτει «στρατηγική» ικανή να φέρει τη νίκη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Από την πλευρά τους οι «παπανδρεϊκοί» θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχουν «σημιτικοί» που «υπονομεύουν» την επιχείρηση της «αλλαγής» και ορισμένοι από αυτούς ζητούν από τον αρχηγό τους πιο «σκληρή» στάση απέναντι στους φανατικούς «εκσυγχρονιστές», οι οποίοι εύχονται να ηττηθεί στις 7 Μαρτίου ο «Γιωργάκης». Στο στρατόπεδο του κ. Γ. A. Παπανδρέου εκτιμάται από στενούς συνεργάτες του ότι το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» είναι πλέον μια «χαμένη υπόθεση», ένα «παρελθόν» και δεν έχει κανένα λόγο ο νέος πρόεδρος να διαπραγματεύεται ισοτίμως εν όψει και συνεδρίου με εκείνους που τον υπονομεύουν σήμερα.

Η συνέχεια θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.

Μια αβάσταχτη «σαφήνεια»…

Στο κυβερνών κόμμα συνεχίζεται η «τρέλα» που παρήχθη εκεί μετά την ανακοίνωση της αλλαγής προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τα πρώτα περί «ανανέωσης» λόγια του κ. Γ. A. Παπανδρέου: Ξεκινώντας την προεκλογική τους καμπάνια και τις παρελάσεις τους στα τηλεοπτικά «παράθυρα», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξηγούν στο κοινό γιατί θα έπρεπε να κερδίσει πάλι το κόμμα τους στις εκλογές, εξυμνούν το «έργο» της ηγεσίας K. Σημίτη (όπως πάντοτε το έκαναν όλη την τετραετία), περιγράφουν τα τόσα πολλά και καλά που έγιναν υπέρ των Ελλήνων αυτά τα χρόνια και την ίδια ώρα μιλούν για την ανάγκη «άλλης» «πολιτικής», για «νέα κοινωνική μεταρρύθμιση», για «ανατροπή»!

Πολύ καλά τα κάνουμε δηλαδή έως τώρα, καλό είναι λοιπόν να τα κάνουμε στο εξής αλλιώς!

Ρωτήθηκε προχθές (στα «Νέα» από τον κ. Γ. Λ. Πολίτη) ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης αν μπορεί «να γίνει πιο σαφής» μιλώντας για «άλλη πολιτική». Και ο υπουργός έδωσε ευχαρίστως την απάντηση:

«Αν με βάση την περιφέρεια ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις της παραγωγής και αποκεντρώσουμε τους πόρους και κυρίως τις αποφάσεις, έχουμε τον επόμενο στόχο της εσωτερικής ανασύνταξης της χώρας και της δημοκρατίας».

Αυτό ήταν το πιο «σαφές» περί «άλλης πολιτικής» που μπόρεσε να δώσει στον δημοσιογράφο ο υπουργός και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

(Ευγενέστατος πάντως ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ότι ο κ. Κώστας Σημίτης «παραμένει το πανίσχυρο όπλο μας»…)

Δυσαρεστούνται οι «γέροντες»

Δεν είναι πολύ ήσυχα τα εσωκομματικά πράγματα και στη Νέα Δημοκρατία, για έναν λόγο: Οι της «παλαιάς φρουράς» πολιτικοί καλούνται από ορισμένους νεώτερων ηλικιών συναδέλφους τους να κάνουν στην άκρη και να αφήσουν χώρο σε στελέχη της «νέας φρουράς».

Οι βετεράνοι του κόμματος, οι λεγόμενοι «βαρώνοι», θυμώνουν όταν ακούν τέτοια πράγματα, οι νεώτεροι επιμένουν στην άποψή τους, ο κ. K. Καραμανλής προσπαθεί να τηρήσει «ισορροπίες» και ο μίνι «εμφύλιος» στη Ν.Δ. έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Οι της «παλαιάς φρουράς» εκτιμούν, καθώς λέγεται, ότι «πίσω» από το θέμα που έχει τεθεί (ανοικτά από τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα) είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Εκείνος το αρνείται (άλλωστε και προ καιρού ο κ. Πολύδωρας είπε για ένα θέμα «τα δικά του» εκνευρίζοντας τον αρχηγό του), αλλά ουδείς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι ο κ. K. Καραμανλής δεν θα επιθυμούσε μία «ανανέωση» που θα γινόταν αναγκαστικώς και με την αποστρατεία ορισμένων «ιστορικών» στελεχών. Ιδιαιτέρως σήμερα, που στο αντίπαλο ΠΑΣΟΚ τόσο πολλά διαφημίζονται γύρω από την «ανανέωση» και το «νέο» που φέρνει ο κ. Παπανδρέου, θα είχε κάθε λόγο και ο κ. Καραμανλής να δώσει στο εκλογικό σώμα δείγματα μιας δικής του «ανανέωης». Και μια διακριτική «αποστρατεία» των λεγόμενων «βαρώνων» θα βοηθούσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να πορευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Ομως, όλα δείχνουν ότι είναι πολύ λίγο πιθανό να επιδείξουν οι «βαρώνοι» την «κατανόηση» που τους ζητούν οι νεώτεροι.

Τα μικρά

ΒΔικαίωμα κάθε πολιτικού είναι να αλλάζει θέσεις, ακόμη και κόμμα, φτάνει να μπορεί να αιτιολογήσει πειστικά τις αλλαγές του, ώστε να μη γελοιοποιείται ο ίδιος και να μην ευτελίζεται εξαιτίας του η πολιτική. Ας προσπαθήσουν, λοιπόν, να μετρήσουν όσο το δυνατόν τα λόγια τους ορισμένοι εξ αριστερών προσερχόμενοι στο «νέο» ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου πολιτικοί. Με αυτά που υποστηρίζουν στα «παράθυρα» για να δικαιολογήσουν τη μετακίνησή τους μόνο θλίψη προκαλούν.

ΒΑπασχολεί για τις προεκλογικές ανάγκες του και έναν εμπειρογνώμονα, μόνιμο υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου. Είναι προφανές ότι έχει μιαν «άλλη» αντίληψη περί υπαλλήλων του κράτους ο αρχηγός της «νέας Αλλαγής». Οσο για την εμπειρογνώμονα κ. Ζ…

ΒΕίναι τέτοια η ποιότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας που κατά την άποψη ορισμένων πολιτικών πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής «οικογένειας», ώστε στην Αγκυρα παρεμβαίνει επιθετικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με δημόσιες δηλώσεις του ένας στρατηγός, ο διοικητής της 4ης Στρατιάς (Αιγαίου) Χουρσίτ Τολάν! Κατ’ αυτόν, οι πολιτικοί που σκέπτονται να συζητήσουν επάνω στο Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο είναι «προδότες». Και αυτό που λέει ο στρατηγός σημαίνει, ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής της «Δημοκρατίας» δεν θα αφήσει να «περάσει» στην υπόθεση αυτή τίποτε που δεν θα της αρέσει στο Κυπριακό.

ΒΚουβέντα ακόμη στα προεκλογικά «παράθυρα» για τα συγκεκριμένα προβλήματα της εθνικής οικονομίας, για τα συνταγματικά αδιέξοδα της E.E. για το παρόν και το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Μπράβο σε όλους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή