Ευρώπη και Γιώργος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηανάδειξη του Γ. Παπανδρέου σε διάδοχο του K. Σημίτη έχει προκαλέσει ορισμένες απορίες στους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας σε σχέση με τη μελλοντική στάση της χώρας.

Οπως έχουμε γράψει πάλι από τη στήλη, ο σημερινός πρωθυπουργός μπορεί να διέπραξε σωρεία πολιτικών λαθών που είχαν ως συνέπεια την αποδοκιμασία και απόσυρσή του και μάλιστα προ των εκλογών, όμως έστρεψε σαφώς τη χώρα σε πιο ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Ετσι σήμερα στα κέντρα της E.E., η Ελλάδα συνυπολογίζεται στις χώρες που, παρά τις υστερήσεις της, πιθανώς θα συμμετείχε σε πιο προωθημένες συνεργασίες, σε περίπτωση που οι ενδοευρωπαϊκοί συσχετισμοί οδηγούσαν προς τα εκεί.

Το ίδιο μήνυμα έχει μεταφέρει και ο K. Καραμανλής στους εταίρους μας. O αρχηγός της Ν.Δ., υπό μια έννοια, αποτελεί την εγγύηση για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Δεδηλωμένη πρόθεσή του είναι η δυνατόν ταχύτερη προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η συμμετοχή στον «σκληρό πυρήνα» αυτών που επιζητούν την πολιτική ενοποίηση. Αυτή, άλλωστε, είναι η παράδοση του κόμματός του και η πολιτική κληρονομιά των προκατόχων του.

Βεβαίως, ούτε ο κ. Σημίτης ούτε ο κ. Καραμανλής κινήθηκαν στη λογική της αντιπαλότητας με τις ΗΠΑ, που αποτελούν πάντα κεντρικό πυλώνα της διατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και βασικό παράγοντα στη διατήρηση του ήπιου κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της NA Ευρώπης.

Αυτό για το οποίο τώρα διερωτώνται οι εταίροι μας, είναι οι διαθέσεις του υπό ανάδειξιν νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. H μέχρι τώρα συνεργασία του με τους ομολόγους του της E.E. υπήρξε πολύ καλή, όμως τις κατευθύνσεις έδινε ο κ. Σημίτης, άρα ήταν δεδομένο ότι δεν θα υπήρχαν αποκλίσεις.

Η ερώτηση, η οποία τώρα τίθεται από φίλους που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, είναι ουσιαστική αν και πολύ ευγενικά διατυπωμένη. O κ. Παπανδρέου είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές την ευρωπαϊκή οδό, όμως θα θελήσει, αν υπάρξει κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης, να επιλέξει εκείνη τη λύση που θα συνέτασσε τη χώρα στον πυρήνα των κεντρικών ευρωπαϊκών δυνάμεων ή θα ακολουθούσε τον δρόμο των ατλαντιστών της Ε.Ε.;

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες από το επιτελείο του διαδόχου -καθώς ο ίδιος δεν έχει δώσει στίγμα, όπως και σε πολλά άλλα κεντρικά πολιτικά θέματα- δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η νέα ομάδα δεν εκτιμά ιδιαιτέρως το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις δεσμεύσεις του και ότι προτιμούν περισσότερη ευελιξία, σηματοδοτούν διαφοροποίηση της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Παπανδρέου έχει σαφώς στραμμένο το βλέμμα προς την Ουάσιγκτον, κάτι που άλλωστε δεν κρύβει, τότε είναι προφανής η ανάγκη τούτο το θέμα να διευκρινιστεί με έναν τρόπο προεκλογικά, ώστε οι πολίτες να έχουν ολοκληρωμένη άποψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή