Ενδοσκοπος

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χλωμή «εικόνα»…

Εκανε, είναι η αλήθεια, μια πρώτη προσπάθεια προχθές στο Λαύριο ο κ. Γεώργιος Ανδρ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει επιτυχέστερα το πρόβλημα της ρητορικής ατονίας που τον διακρίνει, αλλά και το έλλειμμα πολιτικού λόγου που έχει ήδη διαπιστωθεί και από στενούς συνεργάτες του. O υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να είναι πιο «επιθετικός» προς τον αντίπαλό του κ. Κώστα Καραμανλή, πιο «μαχητικός» απέναντι στο κοινό του ΠΑΣΟΚ, και για καλύτερη «πινελιά» του στο κλείσιμο της ομιλίας του διάλεξε την ανάγνωση ολίγων στίχων από το θαυμάσιο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Τι έπαιξα στο Λαύριο». H απαγγελία εδώ δεν ήταν σπουδαία και μάλιστα στο τέλος της σημειώθηκε και ένα μικρό μπέρδεμα της γλώσσας.

Από τις πρώτες επισήμως αρχηγικές εμφανίσεις του κ. Γ. A. Παπανδρέου ως αρχηγού ενός «νέου» ΠΑΣΟΚ, φάνηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών στερείται των προεκλογικώς απαιτούμενων ικανοτήτων για μια στενή «επαφή με τον λαό» που θα ενθουσίαζε με τη νευρώδη ρητορεία του μεγάλα ακροατήρια. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι εύκολο για τους «επικοινωνιολόγους» που ασχολούνται με το «προφίλ» και το «ανφάς» του νέου αρχηγού. O προβαλλόμενος ως ο νέος σούπερ σταρ του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των αμέσως επόμενων εβδομάδων, για να δώσει μια ένταση στη ρητορεία του και για να καταπολεμήσει με επιτυχία την αμηχανία που δείχνει να τον διακατέχει τώρα, όταν ανεβαίνει στο βήμα του ομιλητή.

Οι πρώτες προεκλογικές εμφανίσεις του «Παιδιού της Αλλαγής» δείχνουν ακόμη, ότι δεν μπορεί να αποφύγει, δεδομένων των στοιχείων αυτής της εκλογικής μάχης αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο, τη συγκρότηση ενός λόγου πολιτικού – όσο κι αν θέλει να ελπίζει σε καλά τελικά αποτελέσματα της «επικοινωνιακής» τακτικής του. Οι πρώτες δειλές απόπειρές του προς αυτήν την κατεύθυνση, βιαστικές και πρόχειρα διατυπωμένες (εξοπλισμοί στο Αιγαίο και «μέτρα» για νέους άνεργους) δεν του απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Τα «ωραία πράγματα»

Η αγρίως ιαφημισμένη για ένα δύο 24ωρα «πρόταση» του κ. Γ. A. Παπανδρέου προς την Αγκυρα για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, προβάλλεται ακόμη ως «σημαντικό» θέμα από τους φίλους του υπουργού Εξωτερικών σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι τόσο έντονα πλέον. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απλός και σαφής επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό του για την καλή «πρόθεσή» του, όπως είπε, και δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα να υπογράψουμε τέτοια συμφωνία»…

Σωστά αντέδρασε από την πλευρά του ο κ. Γκιουλ. «Ωραία πράγματα», όπως είπε, είναι τα προτεινόμενα από τον κ. Παπανδρέου. Αλλο όμως οι προεκλογικές ανάγκες του Ελληνα υπουργού και άλλο η σοβαρότητα ενός τέτοιου ζητήματος, που δεν είναι βεβαίως δυνατόν να «ρυθμιστεί» με δηλώσεις του ενός και του άλλου, σε όποιο χρονικό σημείο επιλέγει ο καθένας κατά τις «ανάγκες» του στο εσωτερικό μέτωπο.

Καλά θα ήταν για όλους να μην επιμένει άλλο διαφημιστικώς σε αυτό το θέμα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και τέλος πάντων δεν είναι σοβαρό να λέγεται δημοσίως από τον υπουργό μας «χαιρετίζω το γεγονός, ότι ο κ. Γκιουλ χαιρέτισε την πρότασή μου»! Δεν είναι ζήτημα χαιρετισμών αυτή η υπόθεση. Και επιπλέον δεν είναι καθόλου «ανανεωτικό» και «εκσυγχρονιστικό» να μπλέκει ο αρχηγός του «άλλου» (αόρατου ακόμη βεβαίως) ΠΑΣΟΚ τα σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας με τον προεκλογικό αγώνα του.

Αποκαλυπτήρια

Οι μετρήσεις και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κάνουν πλέον κομμάτια την εικόνα που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν οι «εκσυγχρονιστές» στους Ελληνες πολίτες. H «ισχυρή οικονομία» την οποίαν τόσο πολύ διαφήμισαν στη διάρκεια της τετραετίας ο κ. K. Σημίτης και οι οικονομικοί υπουργοί του δεν υφίσταται, και τώρα το αντιλαμβάνεται αυτό απολύτως κάθε πολίτης.

Υπερχρέωση, δημοσιονομικές «τρύπες», ανεργία, ακρίβεια και περισσότερους νεόπτωχους αφήνει πίσω της η ηγεσία K. Σημίτη, μαζί με μια «ανάπτυξη», τα αγαθά της οποίας ολίγοι εκλεκτοί Ελληνες απολαμβάνουν.

Αυτό είναι το ουσιαστικό αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής που άσκησε με πείσμα ο κ. K. Σημίτης, αρνούμενος να τη «διορθώσει», ακόμη και όταν οι σχετικές εισηγήσεις γίνονται από στελέχη του δικού του κόμματος. Μια «αραχτή», όσο και αλαζονική ομάδα «εκσυγχρονιστών», που «κάθησε» αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, το 2000, κυβέρνησε τον τόπο, χωρίς να ανησυχεί για το ότι η ηγεσία δεν διέθετε κανένα εθνικό σχέδιο δράσεων για την εντός Ευρωζώνης Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αυτής της απουσίας πολιτικής για την Ελλάδα του ευρώ καταγράφονται σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη γραφειοκρατία της οποίας τόσο πολύ εκτιμά ο κ. K. Σημίτης.

Τα μικρά

-Μήπως πολύ εύκολα ρίχνουν πλέον οι αστυνομικοί χημικά αέρια σε διαδηλωτές; Γέροι, νέοι, γυναίκες, παιδιά δέχονται αυτήν την «περιποίηση» με το παραμικρό από τα όργανα της τάξης. Φαίνεται, ότι οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ το χαίρονται το πράγμα, έτσι καλοί, μοντέρνοι «κεντροαριστεροί» που έγιναν.

-Ο,τι μπορούν κάνουν οι διαφημιστές «επικοινωνιολόγοι» του κ. Γ. A. Παπανδρέου για να περάσουν στην κοινή γνώμη ως τεραστίου πολιτικού μεγέθους είδηση τα λεχθέντα σε Αθήνα και Αγκυρα περί «αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών». Ολίγα «νέα» περί ελληνοτουρκικών υποθέσεων δεν κάνουν κακό προεκλογικώς στον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν οι καλοί συνεργάτες του, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

-Τι θα πει «να δώσουμε χαμόγελο στο όνειρο»; Μα ΤΙΠΟΤΕ δεν θα πει! Απλώς, ο κ. Γ. A. Παπανδρέου πιστεύει, ότι ακούγονται ωραία αυτά τα λόγια στα αυτιά του αγαθού «απλού» πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή