Ενδοσκοπος

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαν σωστά προβλέψει…

Είναι βεβαίως εξαιρετικά δυσάρεστο για τον κ. K. Σημίτη να πληροφορείται, ότι μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό πολιτών εκτιμά σήμερα πως καλό θα ήταν να συνεχίσει τη δική του πολιτική ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. A. Παπανδρέου. Είναι φανερό πλέον σήμερα, ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού, που τον κατηγορούσαν τα τελευταία χρόνια ότι αρνείται να δει την πραγματικότητα και ότι «ζει στον κόσμο του», είχαν δίκιο. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όντως έτσι είχαν τα πράγματα. Αυτό που υπερηφάνως προέβαλε ως ορθό, αναγκαίο και αποδοτικό ο κ. Σημίτης, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών του το απορρίπτει.

Αποδεικνύεται επίσης σήμερα πως όσοι στο σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν ότι εκλογές με ηγεσία K. Σημίτη ήταν σίγουρη συνταγή ήττας για το κόμμα τους, δεν έκαναν λάθος. Το αν θα «τραβήξει» ή όχι ο Παπανδρέου τζούνιορ, θα φανεί προσεχώς. Πολλές οι αδυναμίες του, πολύ λίγη η προετοιμασία του για τον ρόλο του αρχηγού. Ομως, σίγουρα για το ΠΑΣΟΚ η περίπτωσή του είναι καλύτερη από αυτήν του αποτυχόντος K. Σημίτη. Γι’ αυτό άλλωστε και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας «ανέβασε ταχύτητα», μετά την προώθηση του κ. Γ. A. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ποια «άλλη»;

Ο παραμερισμός του κ. K. Σημίτη από το σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ δεν λύνει όμως το πολιτικό πρόβλημα του κόμματος. O νέος αρχηγός κάνει και θα κάνει ό,τι το δυνατόν για να διώξει από τους κόλπους του κόμματος την απογοήτευση και την ακεφιά που γενικότερα προκαλούσε το «μοντέλο Σημίτη» στο ΠΑΣΟΚ. Στο θέμα αυτό μπορεί να πετύχει κάποια πράγματα – είναι ήδη φανερή στο κυβερνών κόμμα η ανακούφιση πολλών στελεχών από την παραίτηση του κ. K. Σημίτη.

Από εκεί και πέρα, στο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Γ. A. Παπανδρέου και οι σύμβουλοι αδελφοί του έχουν πρόβλημα: η «άλλη» πολιτική που πολλοί στη «βάση» του κόμματος ζητούν από τον διάδοχο του κ. Σημίτη, είναι δυνατόν να παραχθεί τώρα; Κι αν θα μπορούσαν κάποιοι από τους συμβούλους του νέου αρχηγού να σχεδιάσουν στα γρήγορα μια γενική «εικόνα» της προελογικώς, πόσο «άλλη» θα μπορούσε να είναι σε σχέση με αυτήν της ασκηθείσας πολιτικής K. Σημίτη;

Ο πόλεμος δύο ΠΑΣΟΚ

Είπε προχθές χαμογελαστός ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος έχοντας δίπλα του τον κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου, πως όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σήμερα 20 χρόνια μετά την προβολή από το ΠΑΣΟΚ του αιτήματος για «Αλλαγή», το ίδιο αίτημα προβάλλεται μέσω του κόμματος. Μετά την «Αλλαγή», η «νέα Αλλαγή»…

Καλά τα είπε ο κ. υπουργός (και παρ’ ολίγον πρωθυπουργός το 1996) μόνο που φαίνεται να του διαφεύγει κάτι σημαντικό: το 1981 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήθελε την «Αλλαγή» για να αλλάξει όσα υπερασπιζόταν και όσα έκανε το αντίπαλο κόμμα της Δεξιάς. Σήμερα, έτος 2004, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τη δική της «Αλλαγή», θέλει να αλλάξει όχι κάτι που επέβαλε το αντίπαλο κόμμα, αλλά αυτά που διδάσκει επί μια 8ετία το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Επειδή, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ έχει, λίγο πριν από μια εκλογική μάχη, υποχρεωθεί να ανοίξει «πόλεμο» με τον εαυτό του (χωρίς μάλιστα και να αποδοκιμάζει ευθέως τον «κακό» εαυτό του, εκείνον της ηγεσίας K. Σημίτη), τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το «Παιδί της Αλλαγής».

Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο το ότι ο κ. Παπανδρέου και οι σύμβουλοί του εκτρέπονται σε λαϊκισμούς, προκειμένου να καλύψουν τη σύγχυσή τους, που αιτία της έχει το αντικειμενικό πολιτικό αδιέξοδο στο ΠΑΣΟΚ. O διάδοχος του κ. K. Σημίτη καλείται σήμερα να καταβάλει το τίμημα της απόφασής του να γίνει προεκλογικώς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι σε αυτό, η προεκλογική δουλειά του κ. Κώστα Καραμανλή είναι πολύ πιο εύκολη. O πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει «αποστάσεις» από το ίδιο το κόμμα του για να πείσει τους πολίτες ότι θα έπρεπε να το ψηφίσουν στις 7 Μαρτίου. Οποια πολιτικά κενά και αν εντοπίζονται στον προεκλογικό λόγο της ηγεσίας της Ν.Δ. αυτά δεν την εμποδίζουν να εμφανίζει ENA πρόσωπο στους ψηφοφόρους πολίτες.

Τα μικρά

Τόσο πολύ «κοντά στον λαό» βρίσκονται οι κυβερνώντες «εκσυγχρονιστές», ώστε χρειάστηκαν εντονότατες κινητοποιήσεις πολιτών, «ξύλο» και δακρυγόνα από αστυνομικούς, για να αποτραπεί σε προεκλογική περίοδο, το κλείσιμο των παραλιών για τους πολίτες στο Λαγονήσι! (H «κεντροαριστερά» του κ. K. Σημίτη έχει οδηγήσει τα πράγματα σε σύμβαση μεταξύ του γνήσιου τέκνου της, της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων με ξενοδοχειακό όμιλο για την παραχώρηση 40 στρεμμάτων παραλίας).

Περίμενε, άραγε, πολλά από τον κ. K. Λαλιώτη ο κ. Γ. A. Παπανδρέου, όταν συνομίλησε ιδιαιτέρως μαζί του; Φαντάζομαι πως όχι. Διότι για τον πρώην γραμματέα του κόμματος, τίποτε δεν άλλαξε με τη «διαδοχή». Οταν ο κ. K. Σημίτης τον «ξήλωνε» άγαρμπα, για να βάλει στη θέση του τον υπάκουο κ. Χρυσοχοΐδη, ο «Γιωργάκης» δεν αισθάνθηκε καθόλου άσχημα. Ποιος ο λόγος να γίνει τώρα «ρόμπα» ο Αρκάς; O περασμένος Ιούλιος είναι ακόμη καυτός.

Να, λοιπόν, που ένας νέος και φιλόδοξος πολιτικός δεν πρέπει να κρίνει βιαστικά τα πολιτικά πράγματα: τώρα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος υποχρεώνεται να συμπορευθεί χαρούμενος με ένα κόμμα που «εξήντλησε τον βιοϊστορικό κύκλο του…» προ ολίγων ετών!

(Οπωσδήποτε η περίπτωση του τέως δημάρχου είναι πιο ελαφριά από αυτήν ορισμένων προσώπων της Αριστεράς, που τώρα δηλώνουν ότι βλέπουν το φως τους στο «νέο» ΠΑΣΟΚ.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή