Νομοθετική ανωμαλία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, όταν διεφάνη η υπερπαραγωγή νομοσχεδίων της υστάτης ώρας από τους υπουργούς της κυβέρνησης, είχαμε σημειώσει πως πρόκειται για άκρως προβληματική διαδικασία. Τονίζαμε τότε ότι η Βουλή, στην παρούσα πολιτική συγκυρία, με τους βουλευτές απόντες και αφοσιωμένους στο έργο της επανεκλογής τους, δεν μπορεί να νομοθετεί και κανονικά θα έπρεπε να εξαντλήσει τον υπόλοιπο βίο της σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και μόνο. Επισημάναμε εγκαίρως ότι τα ταχέως, τούτη την ώρα, διεκπεραιούμενα νομοσχέδια μόνο πελατειακές σχέσεις υπηρετούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, κατατίθενται προς χάριν των εντυπώσεων και της επικοινωνίας.

Απτόητη όμως η κυβέρνηση συνέχισε το έργο της, επιμένοντας στην κατάθεση άκρως προβληματικών νομοσχεδίων, που έφθασαν να εγκρίνονται μόνον από επτά βουλευτές!!! H ανωμαλία, εμφανής διά γυμνού οφθαλμού, γέννησε εκτρώματα. Αρχικώς ήταν η απάλειψη από την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί Κεφαλαιαγοράς των διατάξεων που προέβλεπαν ποινές για το αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης. Ακολούθησε προχθές η τροπολογία για την απόδοση ελέγχου των καζίνο σε ιδιώτες και χθες φθάσαμε στην κορύφωση. Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ομάδα οκτώ βουλευτών, εξυπηρετώντας προφανώς τον κωλυόμενο λόγω εντοπιότητας υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρ. Πάχτα, κατέθεσε τροπολογία, που επέτρεπε σε συγκεκριμένο επιχειρηματία να οικοδομήσει ολόκληρη περιοχή στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, χτίζοντας μέχρι 5.000 τουριστικά καταλύματα.

Ηταν τόσο εξόφθαλμα χαριστική η τροπολογία, που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο και επέβαλε στον υπουργό Οικονομίας να κάνει επίσημη δήλωση, αποσύροντας τη σχετική διάταξη. Ανεξαρτήτως, όμως, της τελικής έκβασης, η πράξη της κατάθεσης νομοσχεδίων της τελευταίας στιγμής απαξιώνει την πολιτική και υποβαθμίζει αφάνταστα τον ρόλο και τη θέση του Κοινοβουλίου.

Εχει δίκιο να εξεγείρεται ο κ. Καραμανλής και να ομιλεί για καθεστωτικές πρακτικές που δεν αλλάζουν, καλώντας τον κ. Παπανδρέου να παράσχει εξηγήσεις και να τοποθετηθεί. Και επίσης έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης όταν καταγγέλλει ότι η Βουλή έγινε οπερέτα και πως οι νόμοι αυτοί που ψηφίζονται από 7 βουλευτές είναι αναγκαστικοί νόμοι και η ψήφισή τους συνιστά βαριά συνταγματική ανωμαλία.

Υστερα από όσα έχουν καταγγελθεί και όσα πραγματικώς απεκαλύφθησαν, η κυβέρνηση ένα μόνον έχει να κάνει: Να διακόψει τώρα την ψήφιση των νομοσχεδίων της τελευταίας ώρας. Να τα αποσύρει πάραυτα και να περιορίσει κατά δυνατόν τη θεσμική απαξίωση. Εστω την υστάτη ώρα ας πρυτανεύσει το γενικό συμφέρον και ας προστατευθεί το νομοθετικό έργο της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή