ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενδοσκοπος

Τα «τρελά» των «εκσυγχρονιστών»

Μπορεί να το πάρει βεβαίως κανείς και ως επίδειξη «μαύρου χιούμορ» αυτό που είπε ο κ. Ανθόπουλος, αφού ομολόγησε ότι «πλαστογράφησε» υπογραφές τριών συναδέλφων του, βουλευτών: «…H Νέα Δημοκρατία πρωτοστατεί για μια ακόμη φορά στη δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας εν όψει εκλογών»!

Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση του κ. Ανθόπουλου η μόνη πηγή «τρέλας» σε αυτήν την καταπληκτική ιστορία της «τροπολογίας Πάχτα». Λέγονται αυτές τις ημέρες πολλά απίθανα πράγματα από παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης. Για παράδειγμα, ο διασυρθείς υφυπουργός συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η τροπολογία ήταν μια χαρά, αλλά και ότι ο ίδιος πολύ σωστά υποχρεώθηκε σε παραίτηση! O κ. Γ. A. Παπανδρέου, πάλι, αφού έκανε «ρόμπα» τους εννέα βουλευτές συναδέλφους του, αφού τους άφησε να διασύρονται ως «λαμόγια» στα μάτια της κοινής γνώμης, δήλωσε, ότι η «επιβεβλημένη» απόφαση που τους καταδίκασε με δική του εισήγηση «δεν είναι αρνητική αξιολόγηση του άλφα και του βήτα βουλευτή»! Ετσι, απλώς για γενικότερους «πολιτικούς» λόγους τους «σκότωσε»! Τα ίδια «τρελά» και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οχι, «δεν έχει πειθαρχικό χαρακτήρα» η απόφαση για τους εννέα. «Πολιτική» είναι η απόφαση!

Αλλο πολιτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος (με «βαρύ» όνομα), αφού άκουσε, και τι δεν άκουσε, σε τηλεοπτική εκπομπή για το θέμα της τρομερής τροπολογίας, αφού αναγκάστηκε να παραδεχθεί, (χωρίς να υποστεί ιδιαίτερη πίεση…) ότι όντως έγιναν «λάθη» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια, πήρε μιαν ανάσα βαθιά και έκανε το εξής: Απευθυνόμενος προς… κάπου γενικώς, παρατήρησε με μεγάλη αυστηρότητα πως δεν είναι καθόλου σωστό να συζητούνται σήμερα αυτά τα περί της τροπολογίας, και να μη δίδεται βάρος στα «μεγάλα προβλήματα του τόπου», που απασχολούν την κοινωνία μας!

Ζητούσε και τα «ρέστα» ο αθεόφοβος! Χωρίς να λέει και από ποιους τα ζητάει ακριβώς…

Σε απόσταση οι «πικραμένοι»

Φυσικό, είναι βεβαίως, να επικρατεί μεγάλη σύγχυση και «τρέλα» στο κυβερνών ΠΑΣΟΚ. H «έκρηξη» που σημειώθηκε λόγω της τροπολογίας είναι «έργο» της ίδιας της κυβέρνησης, τα όσα οδυνηρά και αποκαλυπτικά μιας απίθανης κατάστασης ταλαιπώρησαν και διέσυραν πολιτικά πρόσωπα προέκυψαν από ενέργειες, λάθη και παραλείψεις κυβερνητικών παραγόντων και κοινοβουλευτικών στελεχών του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Και μέσα στο κόμμα πλέον κανένα ηγετικό στέλεχος δεν είναι σε θέση (ή και δεν επιθυμεί…) αν ελέγξει τα πράγματα, ώστε να μειωθεί η μεγάλη ένταση που έχει παραλύσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ. O δε κ. Παπανδρέου, που έχει κάθε λόγο να θέλει να πέσουν οι εσωκομματικοί «τόνοι» (αυτήν την ώρα γίνεται «της κακομοίρας» στο κόμμα) είναι ο ίδιος κατηγορούμενος από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως τροφοδότης της κρίσης, με τη γνωστή «πολιτική απόφασή» του για τους εννέα βουλευτές. Και δεν είναι περίεργο, βεβαίως, το ότι οι βαθύτατα δυσαρεστημένοι από το πρόσφατο αποφασιστικό «καπέλωμα» του «προέδρου» Παπανδρέου γνωστοί «αστέρες» του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται πολύ να εμφανιστούν στενοχωρημένοι λόγω των εξελίξεων που έφερε η «πρωτοβουλία» του «Γιωργάκη». Γιατί να μην κρατούν «αποστάσεις» από τα σημερινά0 «δρώμενα» ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Παπαντωνίου;

Κίνδυνος εξάρθρωσης

Πέρα, όμως, από την παραζάλη του ενός και του άλλου στελέχους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, πέρα από τα «προσωπικά» του καθενός, το πλέον οδυνηρό για το κόμμα που έως προ ημερών διαφήμιζε ξέφρενα άλλο ένα «νέο ξεκίνημά» του, είναι ότι: το εσωτερικό σύστημα «ισορροπών» που κρατούσε, έστω και μετά κόπου, σε κάποια συνοχή τα «ρετιρέ» του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, έχει τώρα υποστεί σοβαρά ρήγματα.

Η υπόθεση της αμαρτωλής τροπολογίας χτύπησε δυνατά το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα «μαλακά» σημεία του οργανισμού του.

Η διαφαινόμενη εξάρθρωση αυτού του «συστήματος» προκαλεί τώρα προβληματισμούς στην κορυφή του συστήματος εξουσίας ΠΑΣΟΚ -που μέρος του βρίσκεται και εκτός του συμπλέγματος κόμματος-κυβέρνησης- και ανησυχεί, όπως είναι αναμενόμενο, κάποια από τα στηρίγματά του. H «θύελλα» που ξέσπασε τόσο νωρίς προεκλογικά στο κυβερνών ΠΑΣΟΚ και πριν καλά καλά στερεωθεί η «περίπτωση» του διαδόχου του κ. K. Σημίτη, ανατρέπει ή απειλεί με ανατροπή κάποια «επικοινωνιακά» (και άλλα «συναφή») σχέδια. Οι δυνάμεις που συνεργάζονται για το «πουσάρισμα» του νέου αρχηγού και οι οποίες είχαν έως χθες επιβάλλει και μια «αποδοχή» της νέας «κατάστασης» στο κυβερνών κόμμα, τώρα βρίσκονται σε αμηχανία. Μπορεί σήμερα ο κ. Γ. A. Παπανδρέου να υπερασπιστεί αποτελεσματικά AYTO το ανηλεώς «βομβαρδιζόμενο» ΠΑΣΟΚ και παραλλήλως να διαφημίσει πειστικά το «άλλο», το «νέο», που υποτίθεται ότι ετοιμάζει;

Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον βεβαίως μια και πίσω από το «πείραμα Παπανδρέου» και την «απόσυρση Σημίτη» κινείται ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας που προσπαθεί σήμερα απεγνωσμένα να διασώσει διάφορα «κεκτημένα» του, εν όψει εκλογικής μάχης.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τον «επερχόμενο» Γ. A. Παπανδρέου. Οσο «νέο» και αν θέλει να εμφανίσει το «δικό του» ΠΑΣΟΚ, σέρνει μαζί του, θέλει δεν θέλει, το αποτυχημένο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ της τετραετίας, ηγετικό στέλεχος του οποίου ήταν και είναι ακόμη ο ίδιος. Και όταν αυτό το ΠΑΣΟΚ σήμερα πνίγεται μέσα σε θέματα που έχουν να κάνουν με κρύσματα διαφθοράς και πολιτικής ανηθικότητας, τι περιθώρια έχει το «Παιδί της Αλλαγής» για να προβάλει με πειστικότητα ηθικολογικά συνθήματα στα ακροατήριά του και στους πολύτιμους «μεσαίους»;