Το τίμημα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αστερισμό της υπόθεσης Πάχτα κινείται, όπως είναι φυσικό, η πολιτική ζωή της χώρας αυτήν την εβδομάδα, με σοβαρότατες απώλειες για το ΠΑΣΟΚ. Απώλειες τέτοιας έκτασης, που ίσως καταστούν μοιραίες για το κυβερνών κόμμα σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνει, με μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης τρόπο, τηλεφωνική έρευνα της V-PRC για τον «Σκάι» σε δείγμα 1.200 ατόμων που έγινε τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς μαίνονταν οι συζητήσεις για το θέμα.

Το πολύ υψηλό ποσοστό ενημέρωσης των ερωτηθέντων (9 στους 10 δήλωσαν ότι γνώριζαν το θέμα) και η καθολική κατακραυγή κατά των ενεχομένων (71% εναντίον τους και μόνο 12% υπέρ τους), σηματοδοτούν ένα βαρύ κλίμα για το ΠΑΣΟΚ σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα.

Το σημαντικότερο είναι πως η υπόθεση Πάχτα δεν έμεινε περιορισμένη στους εγκαλούμενους για την αμαρτωλή τροπολογία, αλλά επέδρασε καταλυτικά στη συνείδηση της κοινής γνώμης, μεταβάλλοντας καθοριστικά τον τρέχοντα, προσωρινό συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Η παράσταση νίκης, που την περασμένη εβδομάδα σε αντίστοιχη έρευνα ήταν μόλις 6 μονάδες υπέρ του κόμματος της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, απογειώθηκε εκ νέου υπέρ της Ν.Δ. και εκτοξεύθηκε στις 25 μονάδες (οι 48 στους 100 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα κερδίσει η Ν.Δ., έναντι μόνο 23 που νομίζουν ότι θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ).

Οπως είναι ευνόητο, αυτή η τάση αντανακλάται εν μέρει και στην πρόθεση ψήφου. H διαφορά διευρύνεται εκ νέου υπέρ της Ν.Δ. και φθάνει τώρα τις 4,3 εκατοστιαίες μονάδες από 3,2 που ήταν προ εβδομάδος.

Τώρα, πλέον, το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κρίνει καλύτερη για το μέλλον του τόπου μια κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον K. Καραμανλή έναντι του 31% που προτιμά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι προτιμήσεις ήταν απολύτως ισοδύναμες (35% για τον καθένα).

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα της συγκυρίας, ιδίως όταν λαμβάνουν χώρα σε καθεστώς έντονων πολιτικών γεγονότων, όπως τώρα. Υποδηλώνουν, όμως, και μονιμότερες τάσεις των διαθέσεων του εκλογικού σώματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το βέβαιο είναι πως το προετοιμαζόμενο χολιγουντιανό σοου της επόμενης Κυριακής, 8 Φεβρουαρίου, με το οποίο θα επιχειρηθεί να εντυπωθεί η εικόνα στην κοινή γνώμη όχι πως το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε ως αρχηγό του τον προκαθορισμένο, μοναδικό υποψήφιο, αλλά ότι… έγιναν οι εκλογές(!) και ο «λαός» εξέλεξε ως ηγέτη του τον Γ. Παπανδρέου, θα λάβει χώρα πλέον σε πολύ δυσμενές έδαφος για το κυβερνών κόμμα. H αποτελεσματικότητά του είναι εκ των προτέρων υπονομευμένη. Αν ληφθεί δε υπόψη ότι αυτό το εκλογικό πανηγύρι αποτελεί το τελευταίο προεκλογικό χαρτί του Γ. Παπανδρέου για την απόπειρα αναστροφής του πολιτικού κλίματος, ίσως αποδειχθεί τελικά πως η υπόθεση Πάχτα αποτέλεσε την επιτύμβιο πλάκα στην επιχείρηση εμφάνισης του ΠΑΣΟΚ ως δήθεν φορέα ριζικής αλλαγής και άρνησης της οκταετούς ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή