O Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια αίσθηση, αυτή της πνευματικής λιακάδας, μας έδωσε η είδηση και οι αναμνηστικές φωτογραφίες της απονομής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τιμητικής πλακέτας στους 63 αριστούχους μαθητές από όλα τα Λύκεια της χώρας, που σημείωσαν τον υψηλότερο βαθμό στις πανελλήνιες εξετάσεις. Γιατί, από «πυκνά σύννεφα», άλλο τίποτα, ειδικά στις μέρες μας, της προεκλογικής έντασης, όπου ο καθείς δίνει εξηγήσεις για την υπογραφή του! Οπως, όμως, όταν ο ήλιος διαπερνά τα απειλητικά σύννεφα και, φωτίζοντάς μας, σκορπίζει αισιοδοξία, τα ίδια αισθήματα προκαλεί η εικόνα των λαμπρών αυτών εκπροσώπων της «μαθητιώσης νεολαίας» – έκφραση που, πια, δεν χρησιμοποιείται, παρά μόνον ειρωνικά, και που όμως αποδίδει αυτό που είναι: το παρόν και το μέλλον κάθε τόπου!

Χθες, στην Παλαιά βουλή, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος «η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», μια πρωτοβουλία της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias που εξελίσσεται σε θεσμό. Με το πρόγραμμα αυτό επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους από κάθε ένα από τα 1.300 Λύκεια της χώρας, δημόσια, ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά. Για τη βράβευση των αριστούχων της περιόδου 2002-2003 (μας λέει το δελτίο Τύπου) έγιναν στην Αθήνα και στην περιφέρεια 40 τελετές. H επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται και από το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρώ, σε βιβλιάριο αποταμίευσης.

«Σκοπός του χορηγικού αυτού προγράμματος είναι να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την προσπάθεια της νέας γενιάς για περισσότερη γνώση και μόρφωση, για ολοένα υψηλότερους στόχους, ενώ συγχρόνως ενισχύει την παρουσία του τραπεζικού ομίλου στην κοινωνική ζωή του τόπου».

Στο πνεύμα αυτό, χθες, στα σκαλοπάτια της Παλαιάς Βουλής υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank κ. Μαριάννα Λάτση, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias κ. Νικόλαος Νανόπουλος και ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου. Ετίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης, ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργοί Παιδείας, βουλευτές, πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί, καθώς και παράγοντες της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής.

Η Παιδεία ως εθνική επένδυση

«Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση» -είπε ο κ. N. Νανόπουλος, ο κύριος ομιλητής, «εκφράζει έμπρακτα το ευρύτερο ενδιαφέρον της κοινωνίας μας για την προσπάθεια των νέων για διάκριση μέσα από τη μόρφωση, τη δουλειά και τη συνέπειά τους. H Παιδεία είναι, πάνω απ’ όλα, μια εθνική προσπάθεια, μια εθνική επένδυση στο μέλλον, για να μπορέσουν οι νέοι, μέσα από την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον διευρυμένο διεθνοποιημένο ανταγωνισμό».

Τους βραβευθέντες αριστούχους εκπροσώπησε στο βήμα η απόφοιτος και ήδη φοιτήτρια Ντιάνα – Ελένη Τόλη, της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών. «Αν κάτι έμαθα πολύ καλά κατά την περυσινή χρονιά -επισήμανε η αριστούχος απόφοιτος- πέρα από το να λύνω ασκήσεις ή να γράφω εκθέσεις, ήταν ότι η επιμονή και η ψυχραιμία είναι πολύτιμοι σύμβουλοι και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια… Οφείλω να τονίσω ότι, για την προσπάθειά μου, καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή των καθηγητών μου αλλά και της οικογενείας μου. Εχω ευχαριστήσει πολλές φορές τους γονείς μου για όσα μού προσφέρουν, σήμερα είναι ευκαιρία να το κάνω και από το βήμα αυτό»… Τα συγχαρητήρια και της στήλης σε όλα τα παιδιά που αρίστευσαν και πήραν από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας τις τιμητικές πλακέτες. Ανάμεσά τους και μαθητές με ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως η αριστούχος Βασιλική Τσιμάρα, η καθηλωμένη σε καροτσάκι, που δεν την εμπόδισε να κόψει το νήμα της Αρίστης, στην κούρσα της σχολικής της ζωής! Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Ομίλου, «μας θυμίζουν πως είμαστε, πρώτα απ’ όλα, άνθρωποι», όπως θα ‘λεγε και ο ιδρυτής αείμνηστος Γιάννης Λάτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή