Στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας…

Στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας…

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ρολόγι-συνείδηση, εκεί ψηλά στην Κηφισίας, δείχνει, μαζί με το ημερολόγιο, ότι μένουν 193 ημέρες από σήμερα, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, Τελώνου και Φαρισαίου (αρχή Τριωδίου) – Τρύφωνος μάρτυρος, ώς τις 13 Αυγούστου 2004 – Μαξίμου του Ομολογητού (κι εδώ μας κυνηγά… του Μαξίμου;). Που σημαίνει ότι, θέλουμε δεν θέλουμε, μπήκαμε στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και θα πρέπει να χορέψουμε! Στην επίσκεψή της στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη (που δεν δόθηκε η πρέπουσα δημοσιότητα) η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου μίλησε για την ανησυχία της -εύλογη, λόγω έντασης του προεκλογικού αγώνα!- για το ποιος θα προσέχει υπεύθυνα για να τηρηθούν επακριβώς οι προθεσμίες στα υπό εκτέλεση ολυμπιακά έργα, για να μην βρούμε μπροστά μας την ΔΟΕ – ποιος είδε τον… Ρογκ και δεν τον φοβήθηκε! Οπως λέγεται, ο κ. Κώστας Σημίτης τη διαβεβαίωσε πως «ώς και την 7η Μαρτίου που θα είναι πρωθυπουργός, εκείνος θα είναι που θα προσέχει υπεύθυνα». Τώρα πόσο αυτό αφήνει την κ. Αγγελοπούλου εφησυχασμένη, αυτή το ξέρει…

Γεγονός είναι πως τα πράγματα σοβάρεψαν. Μπρος εργοτάξιο, πίσω Αγώνες. Ολοένα πιο πολλοί Αθηναίοι λένε «εδώ που φθάσαμε, πρέπει να γίνουν οι Αγώνες και να είναι οι καλύτεροι!» Κι όλοι, κι ας μην το παραδέχονται, περιμένουν να πάρουν μέρος στη μέγιστη αυτή πρόκληση για την Ελλάδα!

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών που ανακοινώθηκε δεν ξεφεύγει από τη συνταγή «κάτι θεατρικό – κάτι μουσικό – κάτι χορευτικό» με σίγουρο «ατού» εκτός από την Πανσέληνο του Αυγούστου, τους ελληνικούς χορούς του Λυκείου Ελληνίδων στον οργιαστικό ρυθμό των λαϊκών οργάνων! Κι αν έχει Ανδριόπουλο και Σαββόπουλο και Σκαλκώτα, με τον Γιώργο Δεμερτζή στο βιολί, και λείπει ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης από το πρόγραμμα, κάτι έχουν υπόψη τους γι’ αυτό ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Κουμεντάκης που είναι υπεύθυνοι, ο πρώτος για το σύνολον του θεάματος και ο δεύτερος για τη μουσική επένδυση, στις Τελετές Εναρξης και Λήξης. Γι’ αυτούς, και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, κανείς δεν ανησυχεί. Εχουν ριχτεί, αθόρυβα στη δουλειά, χωρίς υπουργούς και λοιπούς «ξερόλες» πάνω από το κεφάλι τους. Δίνουν λόγο μόνον στον εαυτό τους και έχουν αποκλειστική ευθύνη για την απόδοση των συνεργατών τους που οι ίδιοι επέλεξαν. Θα πάμε καλά στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της αυλαίας της μεγάλης γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα δώσουμε και μαθήματα στους επόμενους -να εμπιστεύονται τους νέους που έχουν να δείξουν έργο με φαντασία και συνέπεια.

Για τα «μεγάλα φίδια με τις ουρές», που λέει κι ο λαός, τα προβλήματα, δηλαδή, συγκοινωνίας, ασφάλειας, ο Θεός της Ελλάδας, ας βάλει το χέρι του! O αφανής πρωταγωνιστής, ο απλός Ελληνας πολίτης έχει μείνει να κοιτά ολόγυρά του, το απέραντο εργοτάξιο που τον κυκλώνει. Τα τεράστια μηχανήματα -εκσκαφείς, γερανοί, μπετονιέρες- ένας μόνιμος εφιάλτης για εποχούμενους και πεζούς. Απορεί αλλά δεν ρωτά, γιατί ξέρει ότι δεν θα πάρει απάντηση για το «πότε θα προλάβουν να παραδώσουν δρόμους, γέφυρες, προαστιακό;».

Ο Δήμος της Αθήνας το ‘χει ρίξει στις φυτεύσεις ζαρντινιέρας, στις βαφές προσόψεων («όσα βλέπει η πεθερά»). Απότελεσμα: δίπλα στα ανακαινισμένα παλαιά κτίρια, σε κεντρικά σημεία, όπως στην πλατεία Κουμουνδούρου ορθώνονται -σαν «Κατηγορώ»- τα συνομίληκα ερειπωμένα «διατηρητέα». Από αθλητικής πλευράς, καλύτερα ας μην ανοίξουμε αυτό το θέμα, που είναι άλλων αρμοδιότητα. Δεν μπορούμε, όμως, να μην παρατηρήσουμε πώς εξαφανίστηκαν, από κάθε προβολή και δημοσιότητα, οι Ολυμπιονίκες μας, αρσιβαρίστες, δρομείς, άλτες, γυναίκες και άνδρες! Ακόμη και στα διαφημιστικά σποτάκια βάζουν άγνωστα πρόσωπα να κόβουν το νήμα, ενώ οι κασέτες με τα «παλιά μας μεγαλεία» μένουν να θυμίζουν ότι δεν φτάνει το Οραμα, χρειάζονται και επιδόσεις!

Κοντά στ’ άλλα και η Αθηνά και ο Φοίβος μοιάζουν να ‘χασαν και αυτά το κέφι τους. «Πάλιωσαν» πριν έρθει η ώρα τους. Ας ελπίσουμε πως θα γοητεύσουν τους ξένους επισκέπτες μας, με τα πρόσωπα – τηγανίτες και σιλουέτα εκτοπλάσματος!

Στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, το Ολυμπιακό Στάδιο ήταν πανέτοιμο και οι ξεναγοί και ταξιθέτες, όλοι στις θέσεις τους, με τις στολές τους, για τους τουρίστες, από τον Μάιο. H δημοσιογραφική αποστολή που είχε ακολουθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με τον δήμαρχο της Ατλάντα και τον πρόεδρο των Αγώνων, ξεναγήθηκε εκεί. Το απέραντο Στάδιο ήταν έτοιμο, του κουτιού. Γύρω, η πόλη είχε συνεργεία που δούλευαν, νύχτα και μέρα, και το διάχυτο κλίμα ήταν, όχι της ανησυχίας αλλά της προσμονής! Τώρα, εδώ, τη νύχτα, όλα κατασκότεινα, μια τρύπα η Αθήνα. Εάν, τουλάχιστον φωτίζονταν τα εργοτάξια, να βλέπει ο κόσμος ότι η δουλειά προχωρεί, θα ήταν μια παρηγοριά.

«Πού είναι το Ολυμπιακό Στάδιο;» ρωτούν οι ξένοι επισκέπτες. «Κατά ‘κει» δείχνουν, βαριεστημένα οι ταξιτζήδες. «Είναι έτοιμο;» επιμένουν. «Τράβα, ρώτα τον Καλατράβα» απαντά κοφτά ο οδηγός κι ανάβει τσιγάρο. Δεν είναι αγγλομαθής, δεν θα τον πάρουν για ολυμπιακό οδηγό, δεν περιμένει πολλά σε μιαν Αθήνα με τους δρόμους αποκλεισμένους για τη λειτουργία των Αγώνων. «Στην πολυθρόνα θα την βγάλουμε» λένε οι περισσότεροι κι εννοούν την τηλεόραση. Ευτυχώς, όμως, μπορεί το ελληνικό θαύμα να επαναληφθεί, κι όλα να πάνε καλά.

Είναι και ο καλός μας καιρός που μας μάχεται! Ως και η «σόλα» του τσιμεντένιου Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μοιάζει με… γόνδολα, όταν ανοίξει ο αττικός ουρανός τις βρύσες του και μουσκεύει όνειρα και εργοτάξια. H θέα από το παράθυρο του γραφείου μας, σαν το Ρολόγι κι αυτή, δεν επιτρέπει ανατάσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή