Εκπτωση του νόμου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατος εν ενεργεία δικαστικός έστειλε στην «K» το ακόλουθο σύντομο σχόλιο:

«Το κρίσιμο θέμα δεν είναι τόσο η τροπολογία (Πάχτα) αυτή καθ’ αυτή, αλλά η έκπτωση του νόμου ως βασικού θεμελίου του κράτους δικαίου. Του κράτους που λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και όχι σύμφωνα με την αυθαίρετη βούληση των ασκούντων την εξουσία.

»Σ’ αυτό το κράτος ο νόμος θέτει κανόνες, υποχρεωτικούς και ισότιμους για όλους τους πολίτες. Οι νόμοι που αποβλέπουν στη ρύθμιση ατομικών περιπτώσεων και ισχύουν μόνο γι’ αυτές, δεν είναι στην ουσία νόμοι, αλλά συνιστούν άσκηση διοικήσεως. Περιβάλλονται τον μανδύα του νόμου για να ευνοηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα και να παρακαμφθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Αυτά μας γράφει ο ανώτατος εν ενεργεία δικαστικός και έχει απόλυτο δίκαιο. H μέθοδος των εμβολίμων σε άσχετα νομοσχέδια τροπολογιών, συνήθως ρουσφετολογικού χαρακτήρα, υποβαλλομένων την τελευταία στιγμή αιφνιδίως, νύχτα, και όταν στην αίθουσα της Βουλής έχουν παραμείνει ελάχιστοι και μάλλον επιλεγμένοι βουλευτές, συνεχίζεται επί χρόνια. Είναι ουσιώδης παραμόρφωση της νομοθετικής εργασίας, στρέβλωση της έννοιας του νόμου και εξευτελισμός του Κοινοβουλίου. Παρά τις διαμαρτυρίες η μέθοδος αυτή παραμένει ακλόνητος.

Η τροπολογία Πάχτα προκάλεσε μεγάλη και ενδεχομένως μοιραία ζημιά στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Παπανδρέου. Θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ακόμη και τη δολιοφθορά. Είναι αυτό που η εφημερίδα αυτή τόνισε από την πρώτη στιγμή: Οτι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον δύο πόλοι. Ενας πόλος είναι η κυβέρνηση που δρα ανεξάρτητα και με τη δική της λογική (αν υπάρχει), ξένη προς τις εκλογικές ανάγκες. Και δεύτερος πόλος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπόσχεται «αλλαγή και ανανέωση» και την επομένη στιγμή εμπράκτως τη διαψεύδει η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, εφαρμόζοντας άθλιες παλαιοκομματικές μεθόδους.

Το πιο παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι, παρά τη ζημιά, η κατάθεση νομοσχεδίων και τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και της κακιάς ώρας συνεχίζεται ακάθεκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή