Ενδοσκοπος

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαίως «συμπαθής», αλλά ανέτοιμος…

Καλό και ευχάριστο πράγμα είναι σίγουρα η παρουσία ενός συμπαθούς, ευγενικού, ήπιων τόνων πολιτικού αρχηγού στην πολιτική σκηνή. Και ειδικότερα αυτήν την περίοδο η Ελλάδα μόνο από φανατισμένους, δογματικούς και άξεστους πολιτικούς δεν έχει ανάγκη. Ετσι, από την άποψη αυτή η περίπτωση του κ. Γ. A. Παπανδρέου είναι κατ’ αρχήν συμπαθής. Ομως, όταν ένας αρχηγός κόμματος καλεί τους πολίτες να τον προτιμήσουν έναντι άλλων πολιτικών για εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας, τότε αυτός ο πολιτικός θα πρέπει, πέρα από τη συμπαθητική όψη του και τις καλές προθέσεις του, να διαθέτει και κάποια προσόντα για να αναλάβει αυτήν την πολύ δύσκολη δουλειά.

Ο κ. Γ. A. Παπανδρέου με την εμφάνισή του στην τηλεόραση NET το βράδυ της Τετάρτης απέδειξε μεν για άλλη μια φορά ότι είναι γενικώς μια συμπαθής πολιτική φιγούρα, αλλά παραλλήλως έδειξε ότι είναι παντελώς ανέτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργία. Οσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξή του αυτή, εύκολα θα πρέπει να οδηγήθηκαν σ’ αυτήν τη διαπίστωση. O νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γενικολογούσε ενοχλητικά, σε ορισμένες ερωτήσεις απαντούσε άλλα αντί άλλων, οι σκέψεις που επιχειρούσε να διατυπώσει μερικές φορές φάνηκε να έχουν κενά και σε κάποιες περιπτώσεις ο λόγος του, ασύντακτος, άγγιζε έως και ένα είδος ασυναρτησίας.

Οι κόλακες…

Μπορεί να υποστηριχθεί, βεβαίως, ότι ο διάδοχος του κ. K. Σημίτη έχει ακόμη κάποιο «τρακ», εμφανιζόμενος πλέον σε ρόλο αρχηγού και υποψήφιου πρωθυπουργού. Αλλά κι αυτό, αν θα λαμβανόταν υπ’ όψιν, δεν θα διέλυε την εντύπωση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου, ότι δεν έχει μελετήσει τα μεγάλα θέματα με τα οποία επιθυμεί να ασχοληθεί ως πολιτικός ηγέτης. Και η μεγάλη αδυναμία του αυτή δεν είναι δυνατόν να καλύπτεται με διαφημιστικά τεχνάσματα των συνεργατών του, «επικοινωνιολόγων».

Στο σημείο αυτό, μια παρατήρηση: Ορισμένοι φίλοι του κ. Γ. A. Παπανδρέου, κατ’ επάγγελμα «επικοινωνιολόγοι», προσπάθησαν να τον πείσουν ότι τα πήγε καταπληκτικά καλά σε αυτήν την εμφάνιση Τύπου στη NET, ότι περίπου «σάρωσε», ότι έδωσε στο κοινό την εικόνα ενός «αυθεντικού ηγέτη»!.. Πιστεύουν, άραγε, ότι έτσι με τέτοια λόγια «παραμυθιάζοντας» τον νέο αρχηγό, κρύβοντάς του την αλήθεια, του προσφέρουν υπηρεσία;

Λίγο οξυγόνο…

Το μόνο «τυχερό» για την αμήχανη και πολιτικά ισχνή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη NET ήταν ότι αυτή έγινε σε μια προεκλογική στιγμή άσχημη για την αντίπαλο Νέα Δημοκρατία, η οποία βρέθηκε ως γνωστόν ξαφνικά πολύ «στριμωγμένη» εξαιτίας του μεγάλου θορύβου που προκάλεσαν οι θέσεις της για το Ασφαλιστικό. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βρήκε κάποιο χώρο για να «αναπνεύσει» καλύτερα το βράδυ της Τετάρτης. Και φυσικά, στα MME, οι πιο θερμοί θαυμαστές του «νέου πνεύματος» και του «νέου πολιτικού πολιτισμού» που προωθεί ο διάδοχος του κ. K. Σημίτη είχαν τη δυνατότητα να τα «ρίξουν» ενθουσιωδώς την επόμενη ημέρα, χθες, στη Ν.Δ. και να προσπεράσουν το θέμα των όσων είπε ή δεν κατάφερε να πει ο «απροπόνητος» νέος αρχηγός. H «γκάφα» της Ν.Δ. σκέπασε εντυπωσιακές «πατάτες» του κ. Παπανδρέου, όπως π.χ. αυτήν περί της εθνικής ανάγκης συγχώνευσης του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Εργασίας για το καλό της «αγοράς»…

Κόστος λαθών…

Οσες κι αν είναι, πάντως, οι προσωπικές αδυναμίες του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να αντελήφθη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προχθές, πως η προεκλογική μάχη θα είναι στο εξής πάρα πολύ δύσκολη και γι’ αυτήν και ότι κάθε «λάθος κίνηση « του ενός ή του άλλου «μονομάχου» θα του στοιχίζει ακριβά. Αν ο διάδοχος του κ. K. Σημίτη είναι πολιτικά αδύναμος στις δημόσιες εμφανίσεις του, το κυβερνών επί μία δεκαετία αδιακόπως ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρός αντίπαλος. Οι «εγκαταστάσεις» του στην κοινωνία είναι πολλές και ποικίλων ειδών και βεβαίως οι «επιρροές» του σε χώρους των MME ισχυρές. Συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να παρουσιάσει στο κοινό προεκλογικώς καλύτερα οργανωμένες και κοστολογημένες τις θέσεις της για τα μείζονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Τα μικρά

– Καλύτερα ας σταματήσουν να μαλλώνουν οι «πράσινοι» και οι «γαλάζιοι» ρήτορες γύρω από το ποιο κόμμα «αντιγράφει» το άλλο προεκλογικώς. Ας καταλάβουν οι καβγαδίζοντες ότι δεκάρα δεν δίνουν οι πολίτες για το ποιος αντιγράφει ποιον ενδεχομένως.

– Οσο μπορούν «στριμώχνουν» τα κανάλια την Αριστερά προεκλογικώς. Δεν αποτελεί βεβαίως αυτό «είδηση». Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι που έχουν, άλλωστε, τα πολλά «περάσματα» στα τηλεοπτικά τοπία μας…

– Ας αφήσουν τα «πονηρά» οι διπλωματικοί παράγοντες που διαχειρίζονται τα των προαγωγών και τοποθετήσεων υψηλόβαθμων συναδέλφων τους. Με τις εξυπνάδες τους εκθέτουν και άξιους διπλωμάτες, που δεν έχουν ανάγκη από «άνωθεν προστασίες». Κατανοητόν, αγαπητέ κύριε Γ.;

– Ας αφήσει και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τα περί «συμβολαίου» με τους πολίτες. Αυτός ο όρος που πρώτος εισήγαγε στον προεκλογικό λόγο ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου «πέρασε» πολλά και «άκουσε» πολλά κατά το παρελθόν. Ετσι, κανείς δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά τα «συμβόλαια» που ανακοινώνουν κάποιοι πολιτικοί μας. Το ίδιο συμβαίνει πλέον και με τις «δεσμεύσεις». Αρκετά και μ’ αυτές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή