Εκλογές και Κυπριακό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες για τελευταία φορά. Πέραν των ευχαριστιών και (απο)χαιρετισμών, θέμα του ήταν ο επίσημος προσδιορισμός των ημερομηνιών διάλυσης της Βουλής, διεξαγωγής των εκλογών και σύγκλησης της νέας Βουλής -ημερομηνιών που το υπουργικό συμβούλιο εισηγείται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με αυτή τη θεματολογία η χθεσινή συνεδρίαση εμφανίζεται ως αποκλειστικά (εθιμο)τυπική και η απουσία από αυτήν του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου συγχωρητέα. Οποιος, όμως, ενδιαφέρεται για τους θεσμούς, ιδίως όσο λέγει ότι ενδιαφέρεται ο αναμένων την εκλογή του νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν λησμονεί ότι η Βουλή διαλύεται έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης για εθνικό θέμα – και ότι το εθνικό θέμα δεν είναι άλλο από το Κυπριακό, για το οποίο μόλις χθες ο γενικός γραμματέας του OHE απηύθυνε πρόσκληση νέων διαπραγματεύσεων στον πρόεδρο της Κύπρου και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ήταν, τουλάχιστον από συμβολική άποψη, αναγκαία -και η απουσία του αναλόγως ενδεικτική…

Ελπίζει, μόνον, κανείς ότι ο υπουργός Εξωτερικών και νέος κομματικός αρχηγός δεν θα είναι το ίδιο απών από τις εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τον επόμενο μήνα, όταν το φορτίο των προεκλογικών του εμφανίσεων θα είναι βαρύτατο, θα είναι όμως μετά βεβαιότητος εντεινόμενες, αν όχι ασφυκτικές, και οι πιέσεις προς την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, απέναντι στις οποίες Λευκωσία και Αθήνα θα πρέπει να αντιπαρατάξουν σύντονη διπλωματική κίνηση και απόλυτο συντονισμό.

Πράγματι, καθώς η Τουρκία, ύστερα από δύο αρνήσεις να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε ύστερα από δεκατέσσερις μήνες αδιαλλαξίας να δηλώνει ότι το δέχεται όχι ως βάση διαπραγματεύσεων αλλά ως «σημείο αφετηρίας», πολλαπλασιάστηκαν οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης, ως εάν δεν ήταν εκείνη που επιδεικνύει καλή θέληση τόσα χρόνια και η Τουρκία εκείνη που εμμένει στη στρατιωτική κατοχή.

Με αυτό το υπόβαθρο, ο γενικός γραμματέας καλεί τις δύο πλευρές σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου, ζητώντας επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 25-30 Μαρτίου και «δικαίωμα» να συμπληρώσει εκείνος τα «κενά», επί των οποίων οι δύο πλευρές θα διαφωνήσουν ή δεν θα προλάβουν να καταλήξουν σε λύση. Το τελευταίο, όμως, παρουσιάζεται άκρως επικίνδυνο για την κυπριακή και την ελληνική πλευρά, αφού ουδεμία παρέχεται εγγύηση ότι οι «συμπληρώσεις» του κ. Ανάν θα γίνουν με γνώμονα το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ ζητούμενο είναι ακριβώς μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει ενωμένη ως πλήρες μέλος της E.E. Προ των διλημμάτων και των κινδύνων, η Ελλάδα πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση και συντονισμό με την Κύπρο. O δε υπουργός Εξωτερικών οφείλει να είναι παρών και στο μέτωπο αυτό – και όχι μόνον στο προεκλογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή