Προεκλογική μεθόδευση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη συμμετοχή των «φίλων» στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να προσθέσει μία νομική αντίρρηση στις θεσμικές και πολιτικές αντιρρήσεις που είχαν ήδη διατυπωθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αυριανό εκλογικό σκηνικό στήνεται κυρίως για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αλλά και σ’ αυτό το πεδίο υπάρχουν κάποια όρια.

Θα πρέπει να αναγνωρισθεί στον κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι είχε πρωτοθέσει θέμα εκλογής προέδρου από τη βάση αρκετά χρόνια πριν. Και την άποψή του αυτήν την υποστήριξε με συνέπεια κάθε φορά που το κυβερνών κόμμα συζήτησε για την οργανωτική δομή και λειτουργία του. Οι προβαλλόμενες ενστάσεις, όμως, δεν αφορούν αυτήν καθαυτήν την εκλογή από τη βάση. H ανάδειξη του προέδρου με καθολική ψηφοφορία των μελών είναι πραγματικά μία ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία των λεγόμενων «φίλων» και μάλιστα κατά τρόπο που εγείρει ερωτήματα για τον ορισμό του ίδιου του εκλεκτορικού σώματος. Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος ήταν δύο ή περισσότεροι, θα προέκυπταν αντιφάσεις πρακτικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι δεν είχε διευκρινισθεί εάν η ψήφος του μέλους θα είναι ή όχι ισοδύναμη με την ψήφο του «φίλου».

Μετά τον θόρυβο που προεκλήθη από την απόφαση της Αρχής, πραγματοποιήθηκαν χθες πρόσθετες τροποποιήσεις του Καταστατικού, προκειμένου να καλυφθούν άρον άρον οι αντιφάσεις και τα κενά. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο νομικό. H ίδια η διάκριση μεταξύ μέλους και «φίλου» είναι πολιτικώς μετέωρη. Πώς γίνεται να έχουν το ίδιο εκλογικό δικαίωμα, όταν έχουν διαφορετικές υποχρεώσεις;

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το Κίνημα προσπαθεί να υπερβεί την κρίση του κομματικού του μοντέλου με «μερεμέτια» που βολεύουν τον νέο αρχηγό. Εάν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί ειλικρινώς να ανασυγκροτήσει το κόμμα του σε νέες πολιτικές και οργανωτικές βάσεις, θα όφειλε να προωθήσει μία συνολική πρόταση για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε «ανοιχτό κόμμα». Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.

Η εκλογή νέου ηγέτη θα ολοκληρωθεί αύριο, αλλά η όλη μεθόδευση είναι αμφιβόλου δημοκρατικότητας και από θεσμικής απόψεως απαράδεκτη. Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν δώσει ένα τόσο μεγάλο προβάδισμα στον υπουργό Εξωτερικών, που ουσιαστικά τον επέβαλαν εδώ και καιρό στο εσωτερικό του κόμματος ως αδιαφιλονίκητο διάδοχο. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, ο κ. Κώστας Σημίτης, όταν βεβαιώθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε καμιά τύχη να κερδίσει τις εκλογές, δρομολόγησε τη διαδοχή του με «ανακτορικό» τρόπο. Εδωσε το «δαχτυλίδι» στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρακάμπτοντας πλήρως τα κομματικά όργανα και τις καταστατικές διαδικασίες. Το ΠΑΣΟΚ εκλήθη κατόπιν εορτής για να επικροτήσει, χειροκροτώντας.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και δεν μπορεί να επικαλυφθεί από το γεγονός ότι όλα χθες ενεκρίθησαν ομοφώνως και ότι το ποσοστό, με το οποίο αύριο θα εκλεγεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα είναι άκρως αντιαισθητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή